Ar rudasis cukrus yra sveikesnis užbaltąjį?

Ar rudasis cukrus yra sveikesnis užbaltąjį?

Tikrai ne. Rudasis cukrus yra tas pats baltasis cukrus, nudažytas melasa. Vienas  arbatinis šaukštelis baltojo cukraus turi tiek pat angliavandenių kaip ir vienas arbatinis šaukštelis rudojo cukraus, tai yra 4 gramus, kurie suteiks 16 kcal arba 67 Kj. Kai kurie kulinarai labiau mėgsta rudąjį cukrų dėl specifinio skonio, kurį jam suteikia melasa.

Kokios būna cukraus rūšys?

Sacharozė

Pati paprasčiausia cukraus forma yra sacharozė. Ją mes pažįstame nuo pat vaikystės. Sacharozė yra sudaryta iš dviejų medžiagų- fruktozės ir dekstrozės. Ji yra išgaunama iš cukrinių runkelių arba cukranendrių.Jos gamybos procese yra naudojamas karštas vanduo.

Pagal savo kilmę natūralaus cukraus savybės skirtinguose augaluose gali skirtis, jo gali būti ir mažiau ir daugiau. Taip yra todėl, kad skirtinguose cukringuose augaluose šių medžiagų santykiai skirsis.

Cukriniuose runkeliuose ir  cukranendrėse  paprastojo cukraus yra daugiausia. todėl šie augalai  nuo seno yra naudojami cukraus gamybai. Pagal davo cheminę sudėtį cukrus, gautas iš cukrinio runkelio ir cukrus gautas iš cukranendrės nesiskirs.

Dekstrozė

Dekstrozė, yra ne kas kitas, kaip visiems gerai iš mokyklos laikų pažįstama taip pat žinoma kaip gliukozė. Tai yra pagrindinė sudedamoji krakmolo dalis. Šią cukraus rūšį organizmas įsisavina greičiausiai. Tai cukraus forma, kuri yra mūsų kraujyje, ir jos kiekis turėtų būti normos ribose, kad būtume visiškai sveiki. Būtent dekstrozės kiekis ir yra matuojamas kraujo tyrimų metu. Gliukozė yra gaminai hidrolizuojant ( skaidant) kviečius, bulves arba kukurūzyus specialiais fermentais arba rūgštimis.

Fruktozė

Fruktozė yra  cukraus forma, kuri yra aptinkama vaisiuose ir uogose.  Iš esmės tai yra vaisių cukrus. Tai pati saldžiausia iš visų natūralaus cukraus rūšių. Būtent nuo fruktozės ir priklauso mūsų mėgiamų vaisių ir uogų skonis. Fruktozės gamyba yra gana sudėtinga. Pirmiausia ji yra hidrolizuojama į gliukozę ir fruktozę. O tik paskui fruktozė yra nufiltruojama, o likusi  gliukozė yra fermentuojama, kad virstų į gliukozę. Gamybos procese naudojamos rūgštys ir fermentai.

Maltozė

Kitaip dar yra vadinama salyklo cukrumi. Ji yra gaunama hidrolizuojant gliukozę.

Laktozė

Laktozė yra gyvulinės kilmės cukrus, kuris yra piene. Ji yra gaunama iš rūgusio pieno. Pramoniniu būdu išgaunama laktozė yra šalutinis sūrio gamybos produktas.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *