Ar sportiniai gėrimai tikrai veikia?

Ar sportiniai gėrimai tikrai veikia? 


Sportiniai gerimai

Prieš kelis metus į maisto produktų rinką įsiveržę sportiniai gėrimai žadėjo daugybę nuostabių dalykų- naujų jėgų antplūdį, energijos pliūpsnius ir geresnę savijautą. Juos reklamavo visi save gerbiantys garsūs sportininkai bei fitneso žvaigždės. Tačiau medikai nebuvo tokie patiklūs.

Kamilo Chose Cela Universitetas net 4 metus tyrė šių gėrimų įtaką aktyviai sportuojantiems žmonėms. Sportinius gėrimus gėrė atletai, plaukikai, regbio žaidėjai. Gėrimus buvo siūloma gerti pakaitomis su placebo gėrimu, apie kurį tiriamieji nežinojo. Sportiniai pasiekimai bei asmeniniai matavimai būdavo atliekami prieš varžybas ir po jų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad prieš varžybas išgerdami sportinių gėrimų sportininkai tikrai pagerindavo savo asmeninius rezultatus vidutiniškai 3-7 procentais. Jie taip pat pabrėžė, jog gerdami šiuos gėrimus jausdavosi  žvaliau nei gerdami paprastą vandenį. Vienok jėgų šie gėrimai tikrai nepridėjo. Ilgiau pavartoję  šiuos gėrimus sportininkai skundėsi nemiga, padidėjusiu dirglumu ir nervingumu. Tirtų sportininkų širdies dažnis didėjo daugiau geriant sportinių gėrimų. O tai ilgainiui  pablogino jų pasiekimus.

Mokslininkai padarė išvadą, jog šie gėrimai pasižymi tik laikinu žvalinančiu efektu, kurį suteikia jų sudėtyje esantis kofeinas. Tokius pat rezultatus galima pasiekti geriant ir paprastą kavą arba arbatą.

Kokia yra dažniausiai pasitaikanti sportinių gėrimų sudėtis?

Šie gėrimai dažniausiai yra paprasčiausiai gazuoti saldūs gėrimai. Tačiau jie yra smarkiai praturtinti vitaminais ir kofeinu bei taurinu. Tiek kofeinas, tiek taurinas veikia labai stipriai, tačiau ir labai trumpai. Vartojant juos ilgą laiką, deja, ypatingų rezultatų nėra pasiekiama. Jeigu norite staigaus vienkartinio rezultato- jis tikrai bus. Priedo, iš karto pagerės jūsų nuotaika- nes iš karto suvartosite didelį kiekį cukraus. Tačiau pastoviai vartodami tokius gėrimus- tiesiog apkrausite savo kasą.  Taigi, jeigu norite vartoti sportinius gėrimus,- vartokite juos. Tačiau nesitikėkite stebuklo. Tai pats paprasčiausias cukrus su vitaminais ir kofeinu. Jeigu jėgų reikia trumpam- tikrai pasijusite geriau. Tačiau šie gėrimai nepadeda nei metantiems svorį nei siekiantiems ilgalaikių sportinių pergalių. Ko gero tikrai bus sveikiau, jeigu treniruotės metu ir prieš treniruotę gersite paprastą vandenį, kuriame nėra sveikatą žalojančio cukraus ar jo pakaitalų.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *