Skaidrių skysčių dieta

Skaidrių skysčių dieta

Tai dieta, kurios metu paciento maitinimas yra apribojamas tik skaidriais skysčiais. Dieta tradiciškai sudaryta iš kūno temperatūros skysčių, kurių pagrindinę dalį sudaro vanduo, cukrus ir druska.

Dietos skyrimo indikacijos

Ši dieta paprastai skiriama prieš operaciją ir tuoj po jos. Taip pat sergantiesiems virškinimo trakto ligomis, kai siekiama užkirsti kelią dehidratacijai arba tuo metu kai išmatų masę yra būtina sumažinti iki minimalios- pavyzdžiui ruošiantis virškinamojo trakto diagnostinėms procedūroms. Anksčiau ši dieta būdavo naudojama pradedant įvesti kietą maistą kai šis buvo netoleruojamas arba kai būdavo išlikusi galimybė, jog bus reikalinga aspiracija. Tačiau atliktų tyrimų duomenimis didesnio skirtumo tarp skaidrių skysčių dietos ir bendrosios dietos toleravimo po operacijos nebuvo pastebėta.

Dietos principai

Ši dieta nėra adekvati nei vienai amžiaus grupei ir nepatenkina nei vienos amžiaus grupės mitybos poreikių. Ji turi būti skiriama tik tada, kai ji yra būtinai reikalinga. Dietos negalima skirti ilgiau kaip 3-4 dienas, jeigu nėra papildomai skiriami papildai. Jeigu būtina papildyti baltymų, mineralų ir vitaminų kiekius, papildomai gali būti skiriami komerciniai mitybos prepratai. Ypač jeigu šią dietą būtina taikyti ilgiau nei 3 dienas arba pacientas turi virškinimo ir absorbcijos sutrikimų.

Dietos sudėtyje yra kūno temperatūros skysčiai, kurių pagrindinės dalys yra vanduo, cukrus ir druska. Skiriant šią dietą stengiamasi visų pirma aprūpinti skysčiais ir nestimuliuoti virškinimo proceų. Jos skyrimu taip pat stengiamasi patenkinti troškulį ir pradėti kieto maisto įvedimą.

Dietos proporcijos

Paprastai pacientui skiriamos mažos maisto porcijos kas 2-3 valandos. Jeigu pacientas serga diabetu, į dietą turi būti įtraukta 200 g angliavandenių, kurie turi būti išdalinti lygiomis porcijomis visos dienos bėgyje.

Dietos sudėtis
Vaisiai

Rekomenduojama
Nukoštos vaisių sultys: obuolių, vyšnių, spanguolių, vynouogių-obuolių, obuolių-spanguolių, vynuogių, apelsinų, greipfrutų, citrinos.

Sriubos

Rekomenduojama
neriebūs ir skaidrūs sultiniai bei buljonai.

Cukrus

Rekomenduojama
Želė ir želatina, vaisių sulčių ledai, vaisiniai ledai be pieno, cukrus, medus, sirupas, ledinukai, cukraus pakaitalai

Skysčiai

Rekomenduojama
Kava, arbata, gazuoti gėrimai, skaidrūs vaisių gėrimai, skaidrūs  geriami matinamieji tirpalai, sportiniai gėrimai

Skaidrių skysčių dietos valgiaraštis dienai

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *