Aguonos

Aguonos – jų energetinė ir maistinė vertė

AguonosMaisto produktas – Aguonos

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių -24 g
Baltymų-19 g
Riebalų- 46 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų-505-  640 kcal

Kita

Aguonos žmonijai pažįstamos nuo gilios senovės. Jas maistui naudojo tiek Europos tiek Azijos gyventojai. Seniausia aguonų sėklų radimvietė buvo aptikta Šveicarijoje, kasinėjant paleolito laikų gyvenvietę. Iš maltų aguonų lietuviai gamindavo aguonų gėrimą, barstydavo aguonėles ant kepinių, riestainių, dėdavo į pyragus. Indijoje aguonų sėklomis tirštinami padažai. Kitose tautose jų dedama į salotas.

Sovietiniu laikotarpiu apie aguonas buvo skleidžiami gandai, jog šie juodi grūdeliai yra opijaus šaltinis. Iš tiesų maistui vartojamų aguonų sėklose opijaus nerasite- jis buna tik nesunokusių aguonų dėžutėje.

Aguonų sėklos iš tiesų yra vaistingas augalas. Aguonų aliejus naudojamas kulinarijos pramonėje, kvepalų gamyboje, dailininkų dažų, alyvos ir lako gamyboje. Aguonų aliejus yra spaudžiamas iš aguonų grūdų ir laikomas vienu iš geriausių (beje ir brangiausių) augalinių aliejų.

Aguonų sėklose yra labai daug riebalų- net iki 50-60%. Yra jose ir baltymų bei cukrų. Aguonų žiedlapiuose taip pat daug aliejų- net iki 44%, taip pat yra apie 20 alkaloidų, vitamino C, flavonoidų, antocianių, organinių rūgščių.

Kuo naudingos aguonos?

Liaudies medicinoje aguonomis varyti kirminai, sėklų nuoviras buvo geriamas apetito pagerinimui bei kosuliui slopinti. Maltų aguonų sėklų gėrimas buvo geriamas kovojant su nemiga ir raminant skausmus. Aguonų lapais naikintos karpos, jų lapų nuoviras gertas kosuliui slopinti bei skrandžio uždegimams gydyti. Iš rytuose auginamų aguonų gaminami stiprūs nuskausminantys vaistai.

Šviežiai nuskintais aguonų lapais yra trinamos karpos. Aguonų žiedlapių arbatą kartais siūloma gerti jeigu vargina kosulys ar nemiga. Sakoma, jog ji taip pat padeda pervargusiems, taip pat esant skrandžio nevirškinimui, ar esant rimtesniems pergyvenimams. Kaip migdantis vaistas liaudies medicinoje buvo vartojamos sutrintos aguonų sėklos praskiestos vandeniu- visiems gerai žinomas  mūsiškas aguonpienis.

Aguonos maisto gamyboje

Šiai dienai kulinarijoje vartojamos tik daržinių aguonų sėklos. Josbarstomos ant kepinių, dedamos į pyragų tešlą bei įdarus, taip pat gali būti dedamos į chalvą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *