Grybu dieta

Grybų dieta 


Grybu dieta

Grybai yra nuostabi gamtos dovana, kuri pasirodo ne tik yra skani, bet ir padeda mesti svorį. Tai nieko nestebina, nes 100 gramų grybų vidutiniškai teturi vos 20 kalorijų, tačiau beveik 3.7 gramai baltymų Taigi, norite sulieknėti – valgykite grybus.  Amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad besilaikančiųjų grybų dietos svoris nukrito greičiau nei tų, kurie laikėsi įprastos dietos.

JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkai teigia, jog grybais galime keisti kaloringus mėsos produktus. Jie surinko grupę savanorių, kurie 5 savaites maitinos tik grybų patiekalais. Visi dalyvavusieji šiame bandyme numetė nuo 6 iki 7 kilogramų svorio.

Grybų dietos kūrėjai teigia, jog grybų dieta nėra sudėtinga. Jūs galite valgyti beveik viską ką norite, išskyrus mėsą, saldumynus ir miltų kepinius. Visai nesvarbu kaip grybai bus paruošti.

Grybus galite dėti į košes, juos galite džiovinti, kepinti, virti, marinuoti. Vietoje mėsos galite juos dėti į daržovių sultinį.

Kuo ypatingi grybai?

Grybuose taip pat gausu mineralinių medžiagų, todėl savo maistinėmis savybėmis jie  nenusileidžia vaisiams ar daržovėms. Juose yra daug  kalio, kalcio, fosforo, todėl yra laikoma, jog šių mineralų kiekiu jie prilygsta žuvies mėsai. Grybai taip pat  yra labai maistingi, –  juose daug vitaminų B1, B2, PP, C, A, D, fermentų, organinių rūgščių.

Japonų mokslininkai teigia, jog kai kurios grybuose esančios medžiagos padeda kovoti su vėžiu ir stiprinti imuninę sistemą. Grybai stabdo prostatos ir krūties vėžio ląstelių dauginimąsi.  Japonijos mokslininkai atrado, jog  tie ūkininkai, kurie reguliariai maitinosi grybais,  net 40% sumažino  vėžio susirgimo riziką. Mokslinikai linkę mantyi, jog  augantys saulėtoje vietoje turi nemažai vitamino D, kuris saugo nuo osteoporozės ir storosios žarnos vėžio.

Puikios yra ir grybų gastronominės savybėmis.  Iš grybų ruošiami padažai, kurie pasižymi ypatingu aromatu. Grybuose esantys aliejai, eterinės ir kvapiosios medžiagos sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina apetitą, gerina kitų maisto produktųįsisavinimą. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai,  kad kuo labiau susmulkinti grybai, tuo daugiau suirsta baltymo chitino, kuris mums nėra naudingas.

Patartina net ir vėsioje patalpoje nelaikyti neapdorotų grybų ilgiau kaip 24 valandas.

Grybų nereikėtų valgyti sergantiems lėtinėmis skrandžio, kepenų, žarnyno ligomis, taip pat pagyvenusiems  žmonėms bei mažiems vaikams.

Grybų negalima rinkti bet kur. Jie linkę kaupti sunkiuosius metus, todėl pakelėse ir pamiškėse jų rinkti negalima. Apsinuodyti galima ir valgomaisiais grybais, jeigu juose susikaupė sunkiųjų metalų. Todėl geriausia grybus rinkti toliau nuo miesto arba tiesiog įsigyti parduotuvėje, kur grybai yra patikrinti ir mes galime būti ramūs dėl jų kokybės.

Nepatariama taip pat  rinkti peraugusių grybų. Senstantys grybai tampa nuodingi, nes  juose atsiranda daug maistui netinkamų medžiagų, tokių kaip amidas, šlapalas ir panašiai.  Jeigu  grybo  kotas yra sumedėjęs, tai reiškia, kad jame yra susikaupę daug chitino, kuris yra nevirškinamas.  Senesnių grybų kepurėlės apatinėse pusėse gali būti įvairių lervų, todėl geriausia senų ior peraugusių grybų iš viso nerinkti.

Visada rinkite tik gerai jums pažįstamus grybus. Jeigu grybo nepažįstate, geriau palikite jį miške.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *