Kas turi būti sotesni-pusryčiai ar pietūs?

Kas turi būti sotesni-pusryčiai ar pietūs?

Senovinė patarlė apie tai, kad pusryčius reikia suvalgyti patiems, o pietus dalintis su draugu pasirodo yra teisinga. Žurnalas Obesity tyrė pusryčiaujančių ir pietaujančių moterų  įpročius ir nustatė, jog moterys, kurių pusryčiai buvo 700 kalorijų, o pietūs siekė 200 kalorijų  per 12 savaičių numetė du kartus daugiau svorio nei tos, kurios pusryčiams suvartodavo 200 kalorijų o pietums 700. Manoma, jog tai susiję su mūsų hormonų svyravimais kraujuje. Iš ryto medžiagų apykaita yra aktyviausia, o naktį ji yra lėčiausia. Dietologai siūlo išnaudoti šiuos hormonų svyravimus savo naudai.

Jeigu jūs dirbate po pietų ar naktį, stenkitės valgyti tuo metu, kai esate aktyviausi, be valgyti mažiausiai tuo metu kai ruošiatės poilsiui.

Amerikiečių dietologai pastebėjo ir tai, jog tik 4 valandas miegojusios moterys vidutiniškai suvalgydavo 329 kalorijomis daugiau nei 8 valandas miegojusios moterys.

Kaip suprasti, kiek jums asmeniškai kalorijų reikia per dieną?

Jeigu norite sužinoti, kiek kalorijų reikėtų jums asmeniškai reikėtų suvartoti per dieną, galite išbandyti šį vadianamąjį “greitąjį”  kalorijų apskaičiavimo metodą.

Jeigu jūs norite numesti svorio:  per dieną jums reikia suvartoti 26-27 kalorijas vienam kilogramui kūno svorio.
Jeigu jūs norite išlaikyti jau esamą svorį:  per dieną jums reikia suvartoti 32-34 kalorijas vienas kilogramui kūno svorio.
Jeigu jūs norite priaugti svorio (o būna ir taip) : per dieną jums reikia suvartoti 38-40 kalorijų vienam kilogramui kūno svorio.

Kaip manote, šiuo būdu įvertinti reikalingą kalorijų kiekį yra paprasta. Tačiau tai tik grubus vertinimas, nes taip skaičiuodami neatsižvelgiate į  savo kasdienį aktyvumą ir juo labiau į savo kūno sudėjimą. Itin aktyviems žmonėms iš tiesų reikia didesnio kalorijų kiekio,  nes kitaip organizmas, negaudamas reikiamo energijos kiekio, paprasčiausiai pervargs ir išseks. Be to, šitaip skaičiuodami neatsižvelgiate ir  į  savo kūno raumenų masę. Nes kuo didesnė yra jūsų raumenų masė, tuo daugiau yra kalorijų sudeginama per parą. Jei žmogaus kūne yra nemažai  riebalų, tai ši siūloma kalorijų norma  taip pat gali būti gerokai netiksli. Pavyzdžiui, jeigu 50 metų moteris, sveria 105 kilogramus, o iš jų net  34 procentus sudarys  riebalai, tikrai nenumes svorio, jeigu suvartos  paskaičiuotus 2800 kalorijų per dieną. (105 x27).

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *