Špinatai

Špinatai Spinatai

Švelnieji špinatai į Europą atkeliavo iš Persijos. Špinatus mėgo maurai, pradėję kurtis Europoje 9 amžiuje. Ilgą laiką ši puiki daržovė slapstėsi šešėlyje ir mažai kas ją pažinojo. Vienok daržovė buvo mėgiama Prancūzijos karalių šeimose. Kotryna Mediči reikalaudavo, jog špinatai kasdien puikuotųsi ant jos stalo. Tačiau padėtis pasikeitė po Antrojo Pasaulinio karo. Šią daržovę išgarsino amerikiečių multiplikacinis filmukas, kurio herojus jūreivis Popajus stiprinosi konservuotais špinatais. Iš tikrųjų šią daržovę lydėjo vienas gan didelis nesusipratimas, kuris pelnė špinatams nepelnytą šlovę.  Vokiečių mokslininkas E. Volfas savo paskelbtame straipsnyje apie špinatus ne vietoje padėjo kablelį. Taip plačioji visuomenė patikėjo, jog špinatuose yra net 10 kartų daugiau geležies nei jos yra iš tikrųjų. Šia klaida buvo tikima net 60 metų, kol 1930 metais vėl nebuvo atlikti šios daržovės tyrimai.

Kuo gi ypatingi špinatai

Nors špinatai ir turi gausias geležies atsargas, tačiau jos yra sunkiai įsisavinamos dėl didelio juose esančio oksalo rūgšties kiekio. Tačiau ši daržovė turi daug vitamino K bei kalcio, kurie būtini mūsų kraujo krešėjimui ir kaulams.

Špinatai taip gali apsaugoti nuo aklumo, bes juose yra vitaminų A ir E. Reikia pastebėti, jog šie vitaminai špinatuose išsilaiko netgi konservuojant juos radioaktyviaisiais spinduliais.

Špinatai taip pat puikus augalinių baltymų šaltinis. Baltymų kiekiu jie nusileidžia tik jaunoms pupelių ankštims ir žaliesiems žirneliams. Todėl jie tikrai tiks veganams ir vegetarams.

Špinatuose daug geležies, todėl jo reikėtų valgyti daugiau nėščiom moterim ir vaikams bei paaugliams. Ši daržovė skatina kasos ir seilių liaukų sekreciją.

Antioksidantų kiekis špinatuose yra gana didelis. Ši daržovė gali pasigirti dideliu vitaminų A, C, E ir B12 kiekiu. Špinatuose daug chlorofilo, apie kurio naudą dar tik pradedama garsiai kalbėti.

Kol kas manoma, jog špinatai gali apsaugoti nuo infarkto ir vėžio, jeigu per savaitę suvalgysite bent po 2-3 šios daržovės porcija.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog špinatai patenka į labiausiai pesticidais užterštų daržovių dešimtuką. Todėl savo reikmėm juos geriau augintis patiems. Juolab, jog tai labai nereikli daržovė, kuri auga panašiai kaip ir rūgštynės.

Maistinė špinatų vertė

100 g šviežių špinatų lapų yra
vanduo  91.2 g
baltymai  2.9 g
riebalai 0.3 g
angliavandeniai 2.5 g
mono ir disacharidai  2 g
ląsteliena 0.5 g
krakmolas – pėdsakai
organinės rūgštys  0.1 g
pelenai  1.8 g
kalis  774 mg
kalcis 106 mg
magnis  82 mg
natris  62 mg
fosforas 83 mg
geležis  3500 mikrogramai
Beta karotenas  4.5 mg
Vitaminas E (tokoferolis)  2.5 mg
Vitaminas C (askorbininė rūgštis)  55 mg
Vitaminas B1 (tiaminas ),  0.1 mg
Vitaminas  В2 (riboflavinas ),  0.25 mg
Vitaminas  В9 (folinė rūgštis), 80 mikrogramų
Vitaminas РР (niacinas а), 0.6 mg
Kalorijų kiekis – 23 kcal

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *