Kaip vartoti energetinius gėrimus

Kaip vartoti energetinius gėrimus?

Trumpa atmintinė

Dietologai siūlo apriboti energetinių gėrimų vartojimą ne daugiau kaip 1 ( viena) 500 ml skardine per dieną.

O gydytojai šiuo klausimu su jais visiškai sutinka ir  per dieną draudžia išgerti daugiau kaip 2 skardines energetinio gėrimo.  Taip pat nepatariama gerti šių gėrimų vienos skardinės po kito. Atminkite, jog šiuose gėrimuose yra daug vitaminų ir kofeino- tai botagas jūsų širdelei. Kad širdelė nenuvargtų- padarykite pertrauką ir po treniruotės ar energetinio gėrimo leiskite organizmui atgauti jėgas.

Energetinių gėrimų taip pat nereikėtų gerti tuojau pat po aktyvios treniruotės. Kodėl? Aktyviai sportuodami ar judėdami ne tik dirbate, bet ir keliate savo arterinį kraujospūdį. Deja, tą patį daro ir energetinis gėrimas. Jaunam žmogui gal stipriai ir nepasijaus. Tačiau peržengusiems į  ketvirtą gyenimo dešimtį tai jau gali sukelti problemų.

Energetinio gėrimo nerekomenduojama maišyti arba gerti kartu su alkoholiu. Kodėl? Gerdami tokį kokteilį jūs sunkiau pajusite kada apgirtote. Juolab toks derinys skatina dehidrataciją ir su juo susijusią žalą sveikatai.  Alkoholis ir energetinis gėrimas nėra geras derinys vien todėl, kad  šis koktelis  ne tik kelia nujotaiką, bet ir arterinį kraujospūdį. O staigiai pakilęs kraujospūdis gali sukelti rimtų sveikatos bėdų ir net insultą.

Jeigu geriate energetinį gėrimą, neužmirškite papildomai išgerti daugiau vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Jeigu jūs išgėrėte energetinio gėrimo ir pasijutote blogai, nelaukite kol jums pagerės, bet kreipkitės į gydytojus. Delsimas šiuo atveju gali būti žalingas.

Jeigu jūs geriate kraujospūdį reguliuojančius vaistus, energetinių gėrimų jums geriau nevartoti.

Energetinių gėrimų siūloma nevartoti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių susirgimais, širdies ydomis, širdies nepakankamumu ir širdies ritmo sutrikimais. Visų šių ligų atveju prieš gerdami energetinius gėrimus turėtumėte pasitarti su gydančiu gydytoju.

Energetiniai gėrimai visiškai netinka būsimoms mamoms, vaikams ir paaugliams. Nerekomenduojami jie ir į penktą dešimtį įkopusiems asmenims, kurie jau gali skųstis miego sutrikimais, padidėjusiu arteriniu kraujospūdžiu. Netinka šie gėrimai ir tiems ką vargina padidėjęs arterinis kraujospūdis, glaukoma ar kiti rimtesni susirgimai.

Jeigu jūs vartojate nuskausminančius ar karščiavimą slopinančius vaistus, kurių sudėtyje yra kofeino, energetinių gėrimų reikėtų atsisakyti.

Energetinių gėrimų vartojimas kartu su kitais kofeino turinčiais maisto produktais (tokiais kaip šokoladas, kofeinu praturtinta kramtomoji guma, vanduo su kofeinu, tonikai, Švepsas,  saldainiai su kava, šokoladiniai desertai) gali būti pavojingas jūsų sveikatai, nes kofeino kiekiai šiuose produktuose gali būti labai dideli. Kadangi iš organizmo pusė jūsų suvartoto kofeino pasišalins ne anksčiau kaip per 2-5 valandas, bent tiek laiko reikėtų išlaukti nuo išgerto kavos puodelio iki energetinio gėrimo stiklinės. Net ir karštą dieną kofeinas išlieka kofeinu ir veikia jūsų širdį.

Jeigu jūs sportuojate, šiuos gėrimus reikėtų gerti tik prieš treniruotę. Ypač jeigu skaičiuojate kalorijas. Dauguma šių gėrimų yra labai kaloringi, nes juose yra daug cukraus.

Apie energetinių gėrimų sudėtį ir jų naudą sveikatai skaitykite čia

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *