Energetiniai gėrimai

Energetiniai gėrimai-  jų sudėtis, trūkumai ir privalumai

Kas yra energetiniai gėrimai?

Tai gėrimai, kurių gamintojai dažniausiai žada juos geriantiems asmenims jėgų ir energijos antplūdį,bei geresnę savijautą. Šie gėrimai neretai reklamouojami garsaus sportininko ar lenktynininko rankose. Tačiau kad ir kaip stebuklingai skambėtų energetinio gėrimo reklama, visų jų sudėtis yra daug maž panaši. Šiuose gėrimuose paprastai yra daug cukraus, kuris aprūpina jūsų kūną energijai reikalingomis kalorijomis, kofeino, bei tokių priedų kaip B grupės vitaminai, taurinas, teaninas, karnitinas, žolinių ištraukų  (ypač guaranos). Energetiniai gėrimai dažniausiai yra pakuojami skardinėse ir koka kolos dydžio buteliukuose.

Kita energetinių gėrimų grupė- energetiniai užtaisai arba energy shots yra gėrimai, kuriuose dažniausiai tėra kelios sudėtinės dalys- angliavandeniai, elektrolitai ir vitaminai. Jie yra išleidžiami buteliukuose po 50 ml ir žada energijos antplūdį 3-6 valandoms. Kadangi kofeino turinčių gėrimų žymėjimas skirtingose šalyse yra skirtingas, skirtingai traktuojami ir energetiniai gėrimai visame pasaulyje.

Kokios yra dažniausiai pasitaikančios veikliosios energetinių gėrimų dalys?

Kofeinas – yra  aktyviausia energetinių gėrimų dalis. Šiuo metu manoma, jog  saugi kofeino dozė yra 400 mg per dieną. Suvartojus 1 g kofeino, stebimi ūmaus apsinuodijimo reiškiniai. Tuo tarpu 5-10 g kofeino dozė yra mirtina. Kai kurių autorių duomenimis 300 mg kofeino dozė gali sukelti nerimą ir panikos priepuolius.

Paprastai kavos puodelyje yra nuo 100 iki 400 mg kofeino- priklausomai nuo kavos rūšies ir apdorojimo būdo.

Nėščioms moterims rekomenduojama maksimali kofeino dozė yra 200 mg per dieną-  įskaitant visus kofeino šaltinius- gėrimus ir vaistus.Amerikos Dietologų Draugija nėščioms moterims rekomenduoja  suvartoti ne daugiau kaip 300 mg kofeino per dieną.

Vartojant kofeiną nedideliais kiekiais (1-3 mg/kg arba 12.5- 100 mg ), iš tikrųjų pagerėja ištvermė, dėmesys bei gebėjimas susikaupti.

Kai suvartojamo kofeino kiekis padidėja nuo 4-12 mg/kg svorio neretai skundžiamasi rankų drebėjimu, širdies plakimu ir nervingumi.

Esant apsinuodijimui kofeinu (5-10 g) vargina nemiga, širdies plakimas, pilvo skausmai, stebima hipokalemija, haliucinacijos, padidėjęs galvospūdis, smegenų edema, insultas, paralyžius , traukuliai , širdies aritmijos bei mirtis.

Kol  kas nėra aišku kaip ilgalaikis kofeino turinčių gėrimų vartojimas veika vaikus, tačiau amerikiečių dietologai siūlo neleisti  vaikams suvartoti daugiau kaip 100 mg kofeino per dieną. Paaugliams ribinė kofeino dozė yra 2.5 mg/kg per dieną.

Palyginimui reikia prisiminti, jog koka kolos buteliuke yra apie 60 mg kofeino.

Cukrus

Vidutiniškai  240 ml saldaus energetinio gėrimo buteliuke yra 25 g cukraus, kas sudarytų 107 kalorijas. Šis kiekis yra didesnis nei cukraus kiekis gazuotuose gėrimuose. Vienok energetiniuose gėrimuose cukraus yra mažiau ne sportiniuose gėrimuose. Taigi, energetinių gėrimų gamintojų pažadas, jog gerdami šiuos gėrimus numesite svorio, tikrai nėra teisybė. Šiuose gėrimuose daug cukraus, todėl jų vartojimas tik skatina svorio augimą.

Natris

Energetiniuose gėrimuose dažniausiai yra labai daug natrio. 240 ml energetinio gėrimo vidutiniškai yra apie 123 mg Natrio. Šis natrio kiekis net 3 kartus viršija gazuotuose gėrimuose esančio natrio kiekį.

Guarana

Kol kas nėra aišku, koks guaranos kiekis yra saugus vartotojui. Tačiau guarana taip pat yra vienas iš daugiausia kofeino turinčių augalų, todėl nėra aišku ar guaranos buvimas kofeino turinčiame gėrime savaime yra saugus. Juolab, niekas negali tikrai pasakyti kiek kofeino yra konkretaus gėrimo gamybai panaudotoje guaranos ištraukoje.

Taurinas

Taurinas yra amino rūgštis, kuri yra pažįstama mūsų organizmui. Tačiau koks taurino kiekis yra saugus, šiuo metu taip pat nėra aišku. Per dieną normaliai besimaitinantys asmenys  su maistu suvartoja nuo 40 iki 400 mg taurino. Vegetarai ir veganai jo suvartoja žymiai mažiau. Europos Komisijos duomenimis išgeriant daugiau nei 0.5 l energetinio gėrimo per dieną, jo suvartojama net 5 kartus daugiau nei vidutiniškai jo gaunama su maistu. Šiuo metu manoma, jog taurino ir kofeino derinys gali būti žalingas sveikatai, tačiau papildomų tyrimų , pagrindžiančių šį teiginį dar nėra atlikta.

Karnitinas

Karnitino nauda sveikatai taip pat šiuo metu laikoma abejotina. Yra atliktas tyrimas, kurio rezultatai leidžia manyti, jog karnitinas gali skatinti arterijų sienelės rigidiškumo vystymąsi  ir taip skatina širdies ir kraujagyslių ligos vystymąsi.

Koks yra energetinio gėrimo poveikis sportininkams?

Nors kofeinas ir pasižymi stimuliuojančiu poveikiu, energetinių gėrimų vartojimas nelaikomas panacėja. Kodėl? Energetiniai gėrimai skatina šlapimo išskyrimą ir prakaitavimą, kurie dar labiau gali sustiprinti vandens netekimą (dehidrataciją) sportinės treniruotės ar intensyvaus fizinio krūvio metu.  Manoma, jog suvartojant mažiau nei 500 mg kofeino per dieną dehidratacijos reiškinių paprastai nestebima. Sporto Mitybos draugijos išvados teigia, jog energetinių gėrimų stimuliuojantis veikimas  atsiranda dėl kofeino ir juose esančio cukraus, bet ne dėl ka d  į juos pridėta maistinių medžiagų. Manoma, jog išgėrus energetinio gėrimo 10-60 minučių prieš sportinį užsiėmimą galima pagerinti susikaupimą bei ištvermę, tačiau pastovus ir neatsakingas šių gėrimų vartojimas, ypač geriant jų daugiau nei 1 kartą per dieną gali būti žalingas sveikatai.

Ar energetiniai gėrimai yra saugūs?

Vienintelės nuomonės šiuo atveju nėra.  Yra pastebėta, jog energetiniai gėrimai pakelia kraujospūdį ir sukelia širdies plakimą vyresniems nei 40 metų asmenims. Manoma, jog kai kurie asmenys yra jautresni šiems gėrimams dėl paveldimų genetinių skirtumų. Taip pat yra pastebėta, jog reguliariai geriantys kofeino turinčius gėrimus asmenys pašaliniam energetinių gėrimų poveikiui yra atsparesni. Vaikai ir paaugliai, kurie nevartoja kofeino turinčių gėrimų turi didesnę riziką apsinuodyti energetiniais gėrimais. JAV kariškių atlikti tyrimai patvirtino, jog išgeriantys 2-3 energetinius gėrimus per dieną dažniau skundėsi mieguistumu ir miego ritmo sutrikimais, ypač negalėjimu miegoti ilgiau kaip 4 valandas per naktį. Šiuo metu dietologai linkę manyti, jog energetinių gėrimų nauda yra panaši į per dieną išgeriamų 2 kavos arba arbatos puodelių naudą.

Ar energetinius gėrimus galima vartoti kartu su alkoholiu?

Tikrai ne. Jeigu išgėrus vieną energetinio gėrimo skardinėlę jums greičiausiai nieko neatsitiks, tai taip tikrai nebus šį gėrimą sumaišius su alkoholiu. Neretai studentai ir jauno amžiaus žmonės geria energetinius gėrimus kartu su alkoholiu, nes taip jaučiasi mažiau apgirtę. Taip yra todėl, kad kofeinas užmaskuoja slopinantį alkoholio poveikį, ir dėl to padidėja apsinuodjimo alkoholiu galimybė. Statistiniai tyrimai patvirtino, jog maišant energetinius gėrimus ir alkoholį alkoholio suvartojama vidutiniškai du kartus daugiau nei įprastai. Mėgstantys tokį gėrimų derinį taip pat dažniau užgeria nei įprastai . Nuo 2010 metų amerikiečiai uždraudė alkoholio turinčių energetinių gėrimų  gamybą ir platinimą. Tokie gėrimai taip pat uždrausti Europos Sąjungoje.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *