Kas yra low- carb dieta?

Kas yra low- carb dieta? 


Low carb dietos

Low carb dieta nėra viena dieta. Dukano, Paleo, Bantingo, LCHF dietos yra low carb dietos. Išvertus į lietuvių kalbą bendras šių dietų pavadinimas skambėtų taip -mažai angliavandenių turinčios dietos (MATD).  Iš esmės šios dietos tai gyvenimo būdas, kai iš mitybos raciono yra pašalinami tam tikri maisto produktai – šiuo atveju angliavandeniai. Low carb dietos variantų yra priskaičiuojama ne taip jau ir mažai.

Ar low carb dietos nekenkia sveikatai?

 

Bet kuri dieta gali kenkti. Lygiai taip pat bet kuri dieta gali būti naudinga. Viskas priklauso kaip protingai elgiasi jos besilaikantis asmuo. Low carb dietos paprastai nedaro žalos sveikatai, jeigu iš mitybos raciono pašalinami perdirbti angliavandeniai – cukrus, balta duona ir bulvės. Šie maisto produktai šalinami neatsitiktinai. Visi jie turi tą pačią savybę – turi aukštą glikeminį indeksą. Tai reiškia, jog jie labai greitai pakelia cukraus kiekį jūsų kraujyje. Organizmas negali išmesti to ką gauna- jis tiesiog taip užprogramuotas, todėl cukraus perteklių pradeda kaupti kepenyse kaip glikogeną arba riebalus.

Tai gal ir nebūtų didelė blogybė, tačiau didelis cukraus kiekis kraujuje skatina uždegiminius procesus, kurie savo ruožtu užveda daugelio lėtinių ligų mechanizmą.

Tuo tarpu baltymų turintis maistas  nesukelia didelių angliavandenių kiekio padidėjimo ir didelio jų svyravimo. todėl yra sveikesnis mums. Juos ir siūloma keisti netvarką organizme darančius angliavandenius.

Iš esmės, jeigu jūsų tikslas yra numesti svorį,- šios dietos tikrai tam tinkamos. Low carb dietos yra du kartus veiksmingesnės nei kitos mums įprastos dietos. Jų laikytis nėra sunku, nes valgomi baltymai ilgam suteikia sotumo jausmą. Todėl nebadaujate ir nesijaučiate alkani. Šios dietos taip pat padeda sumažinti cholesteriolio kiekį kraujyje ir ypač geros tuo, kad padidina gerojo cholesterolio kiekio rodiklius. Kas yra labai svarbu.

Ar šios dietos yra stebuklas?

Tikrai ne. Laikantis low carb dietos mitybos plano pradžioje svoris tikrai kris gana greitai. Tačiau po metų skirtumas jau nebebus toks akivaizdus.

Šios dietos ne visada yra gerai toleruojamos. Jų metu organizmas gan greitai įvedamas į ketozę, kurios pašaliniai reiškiniai yra – dehidratacija, nuovargis, galvos svaigimas, blogas kvapas.

Laikantis jų ilgą laiką taip pat gali pritrūkti vitaminų ir mineralų. Dietos palyginus jaunos, nėra labai gerai ištyrinėtos, todėl apie ilgalaikį jų poveikį dar nėra kalbama.

Ar low carb dietos leidžia valgyti angliavandenius?

Dažniausiai taip,  tačiau šie angliavandeniai turi būti neperdirbti, neapdoroti ir jų kiekis yra labai ribojamas. Kiek jūs asmeniškai galite suvartoti angliavandenių priklauso tik nuo jūsų medžiagų apykaitos, todėl tik jūsų kūnas ir jūsų savijauta gali padėti suprasti kas jums tinka, o kas ne. Dažniausiai yra leidžiama valgyti šiek tiek vaisių,šiek tiek pieno produktų ir neperdirbtų grūdų. Duona, makaronai, dribsniai  ar saldumynai yra draudžiami.

Nutarėte laikytis low carb dietos, – ką jums asmeniškai svarbu žinoti?

Stebuklų čia nėra. Išmokite suprasti ką dedate į burną. Lengviausiai tai padarysite, jeigu pradėsite skaityti maisto produktų etiketes.

Mūsų įsivaizdavimas apie tam tikrą maisto produktą gali būti labai netikslus. Mat į daugelį maisto produktų cukrus dedamas papildomai- kaip konservantas. Taigi jo galite rasti daug kur- pradedant sultimis, baigiant rūkytu kumpeliu.

Cukrus dažniausiai slapstosi po šiais pavadinimais: kukurūzų sirupas, fruktozė. daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas. dekstrozė. melasa.

Stenkitės rinktis kuo geresnės kokybės maisto produktus. Nebijokite angliavandenių, tačiau rinkitės tik sudėtinius angliavandenius. Riebalus geriau naudokite skystus. Valgykite pakankamai daržovių, kad gautumėte pakankamai ląstelienos.

Nepamirškite, jog virškinimas  geriausiai vyksta tik esant pakankamam vandens kiekiui jūsų organizme. Nepamirškite reguliariai gerti. Geriausias gėrimas – nenustebsite, – vanduo.

Low carb dietos metu nesijausite pernelyg alkani, nes baltymų suvartojimas yra neribojamas. Taigi, galėsite valgyti  mėsos, vištienos, žuvies, kiaušinių, nekrakmolingų daržovių, riešutų, sėklų, aliejaus ir kitų sveikų riebalų turinčius patiekalus.

Ar laikantis low carb dietos yra būtina vartoti maisto papildus?

Jie nėra privalomi. Tačiau kai kurie maisto papildai- tokie kaip išrūgų baltymai  tikrai gali būti naudingi metantiems svorį ar auginantiems raumenis. Gerai parinkti multivitaminai bėdos neturėtų atnešti.

Kuo skiriasi low carb dietos?
Bantingo dieta

Bantingo dieta skatina valgyti mažai angliavandenių turinčio maisto. Ypač didelis dėmesys yra skiriamas suvartojamų riebalų kokybei. Dieta remiasi teiginiu, jog mažai angliavandenių ir pakankamai sveikų riebalų turintis maistas padeda sureguliuoti cukraus kieį kraujyje ir taip numesti nereikalingą svorį.

Paleo dieta

Paleo dieta eina šiek tiek tolėliau. Kad išsaugotumėte sveikatą jums siūloma valgyti tik neperdirbtą tikrą maistą. Vengiama bet kokio perdirbto maisto- padažų, majonezų. Ribojamos tam tikros grūdinės kultūros, nes manoma, jog jos palaiko uždegiminius procesus mūsų organizme.

LCHF

Iššifravus tai skambėtų low carb high fat- mažai anglivandenių ir daug riebalų. Dieta panaši į Bantingo dietą. Iš esmės jos beveik nesiskiria. Didesnis dėmesys skiriamas riebalų kokybei.

Atkinso dieta

Daug baltymų turinti dieta, kurioje taip pat griežtai ribojami ir angliavandeniai. Ši dieta buvo labai populiari devintajame dešimtmetyje. Dietos principas – neduoti organzimui angliavandenių, dėl ko atsiranda būklė vadinama ketoze arba ketogeneze, kurios metu ir krinta svoris.

Pietų pakrantės dieta

Dieta kraštutinai riboja suvartojamų angliavandenių kiekį. Pradinuose Atkinso ir Pietų pakrantės dietos etapuose per dieną leidžiama suvalgyti tik 20-30 g angliavandenių. Tai ypatingai griežtas ribojamas, nes įprastinės mitybos metu per dieną yra siūloma suvaroti apie 130 g angliavandenių.

Zona dieta

Yra palyginus švelni. Laikantis  Zonos dietos  angliavandeniai turėtų sudaryti 40% kiekvienos maisto porcijos, o likusieji 60%  turėtų būti sudaryti iš lygių baltymų ir riebalų dalių.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *