Kiek svorio gali priaugti būsima mama

Kiek svorio gali priaugti būsima mama
Kiek svorio gali priaugti busima mama

Nėštumo metu svoris gali keistis skirtingai kiekvienai moteriai. Todėl kaip augs jūsų svoris pasakyti niekas negali. Gydytojai pastebėjo, jog pirmąjį nėštumo trimestrą moters svoris gali ne tik nedidėti bet ir smarkiai nukristi,- ypač jeigu moterį vargina rytinis vėmimas. Tačiau tai nėra labai baisu. Svarbu, jog moters svoris tikrai didėtų antrojo ir trečiojo nėštumo trimestrų metu.

Kaip dažniausiai kinta svoris nėštumo metu?

Pirmasis nėštumo trimestras

Kaip jau minėjome,- pirmojo nėštumo trimestro metu moters svoris gali keistis labai nedaug.Laikoma, kad iki 12 nėštumo savaitės yra normalu priaugti iki 1 kilogramo svorio. Tačiau šiuo metu svoris gali svyruoti +/– 1 kilogramu.

Antrasis nėštumo trimestras

Įžengus į antrąjį nėštumo trimestrą (nuo ketvirtojo iki septintojo nėštumo mėnesio), tai yra nuo 16 nėštumo savaitės  vaikelis auga labai sparčiai. Todėl šiuo metu moters svoris didėja maždaug apie 300 gramų per savaitę. Moters apetitas gali labai padidėti – ir tai tikrau nenuostabu. Yra laikoma, kad moteris iki 22 nėštumo savaitės nuo pradinio svorio turėtų priaugti 5 kg ( +/–1 kg). Pradedant 22 iki 27–28 nėštumo savaitės imtinai  moteris per savaitę vidutiniškai priauga po 300 g svorio.

Trečiasis nėštumo trimestras

Nuo septintojo nėštumo mėnesio, tai yra nuo 28 nėštumo savaitės svoris auga daugiausia. Vidutiniškai jis padidėja apie 500 g per savaitę. Svoris baigia didėti iki 37–38 savaitės. Tuo metu jis pradeda svyruoti-  vieną savaitę kilogramas gali atsirasti, kitą  jis gali  nukristi.

Kiek svorio priaugti yra normalu?

Normalus svorio pokytis nėštumo metu yra tarp 10 ir 16 kilogramų. Dažniausiai yra priaugama apie 14 kilogramų svorio.

Amerikiečiai siūlo vertinti nėščios moters svorį pasitelkiant kūno masės indeksą. Taigi, jeigu moteris žino savo svorį buvusį pastojimo metu, ji gali pati nusistatyti kiek svorio rekomenduojama priaugti jai asmeniškai.

Kūno masės indeksą galite apsiskaičiuoti pagal šią formulę:   KMI = svoris (kg) : ūgis (m)²

Amerikiečių gydytojų rekomendacijos atsižvelgiant į Kūno Masės Indeksą
Kūno Masės Indeksas (KMI) Rekomenduojama priaugti Rekomenduojama priaugti per savaitę (II ir III nėštumo trimestrą)
Mažiau kaip 19.8 (labai mažas svoris) 12.5-18 kg (28-40 svarų) 0.5 kg
19.9-26.0 (Svoris normalus) 11.5-16 kg (25-35 svarai) 0.5kg
26-29 (yra viršsvorio) 7-11.5 kg (15-25 svarai) 0.27 kg
29 ir daugiau (nutukimas) 6 kg ir mažiau (15 svarų) 0.23 kg
Kiek baltymų reikia būsimai mamai?

Būsimai mamai reikėtų suvartoti apie 6 g daugiau baltymų per dieną nei įprastai. Tai reiškia, jog būsima mama vietoj rekomenduojamų 45 g baltymų per dieną turėtų suvalgyti 51 g baltymų.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *