Kokias daržoves reikia valgyti virtas?

Kokias daržoves reikia valgyti virtas?

Kiekvienas save gerbiantis mitybos specialistas patvirtins, jog vaisius ir daržoves geriausia valgyti šviežius ir neperdirbtus. Taip mes įsisavinsime daugiau juose esančių naudingųjų medžiagų. Tačiau kai kurias daržoves visgi geriau išvirti. Jų nėra daug, tačiau neapsiriksite, jeigu jas prieš valgydami  bent jau perliesite verdančiu vandeniu. Kokios tai daržovės? Skaitykite toliau.

1. Špinatai Kokias darzoves reikia valgyti virtas - spinatai
Špinatai yra mineralų ir mikroelementų lobių skrynia. Juose gausu kalcio, magnio, geležies, beta karoteno, liuteino ir antioksidantų. Tačiau mokslininkai pastebėjo, jog špinatuose esantį kalcio atsargas įsisavinti yra tris kartus lengviau jeigu prieš valgant špinatai buvo nuplikyti verdančiu vandeniu. Taigi, – špinatų lapus galite drąsiai dėti į sriubas, troškinius, blynelius ir pyragus. Tačiau jeigu norite špinatais gardinti salotas – prieš tai juos nuplikykite ar palaikykite verdančiame vandenyje bent vieną minutę.

Kokias darzoves reikia valgyti virtas - pomidorai2. Pomidorai
Pomidorų nauda niekas neabejoja. Tačiau jeigu norite, jog jūsų organizmas įsisavintų juose esantį lykopeną, geriau naudoti pomidorų padažą arba termiškai apdorotus pomidorus. Kas yra lykopenas? Tai galingas antioksidantas, kuris padeda kovoti su prostatos vėžiu ir širdies ligomis. Valgydami šviežius pomidorus, deja įsisaviname tik 4% juose esančio lykopeno. Tuo tarpu termiškai apdorotų pomidorų lykopenas yra įsisavinamas pilnai. Taigi, ketčupas, pomidorų padažas, trinti pomidorai ir pomidorų sultys yra puikus produktas, kuris tikrai naudingas jūsų sveikatai. Pomidorų sultyse esantį lykopeną taip pat įssavinsite geriau, jeigu į sulčių stiklinę įlašinsite kelis lašelius augalinio aliejaus. Neužmirškite ir džiovintų pomidorų- juose esantis lykopenas taip pat įsisavinamas geriau.

3. Grybai Kokias darzoves reikia valgyti virtas - pievagrybiai
Mūsų močiutės nuo vaikystės būdavo įpratusios grybus išvirti ir tik po to iš jų ką nors gaminti. Kai į parduotuves įsiveržė pievagrybiai, ši taisyklė tapo kiek primiršta. O be reikalo. Pievagrybiai yra sunkiai virškinami, todėl apvirtus arba apkeptus  pievagrybius virškinsite žymiai geriau. Juolab, kad apverdant grybus suyra juose esantys toksinai bei žūsta ant jų esančios bakterijos.

Kokias darzoves reikia valgyti virtas - morkos4. Мorkos
Dietologai vertina morkas dėl jose esančių vitaminų A bei beta karoteno atsargų. Šis vitaminas būtinas mūsų gleivinei, odai ir regėjimui. Tačiau žaliose morkose esantį beta karoteną mūsų organizmui įsisavinti sunkoka. Šį stebuklingą vitaminą organizmas įsisavina geriau jeigu morkos buvo apvirtos ir pagardintos šlakeliu aliejaus.

5. Kale kopūstas Kokias darzoves reikia valgyti virtas - kale
Kale kopūstai puikus ląstelienos ir vitamino C šaltinis. Jie gelsbti mažinant kraujyje esančio cholesterolio kiekį. Tačiau mokslininkai pastebėjo, jog vartojant virtus kale kopūstus, yra sumažinami žymiai didesni cholesterolio kiekiai nei vartojant šviežius kale lapus. Šiuos kopūstus galite dėti į sriubas, troškinius, padažus ir garnyrus. Jeigu norite juos dėti į šviežių daržovių salotas- pirmiausia juos nuplikykite ir po to palaikykite verdančiame vandenyje bent pusę minutės.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *