Ar šokoladas nekenkia sveikatai?

Ar šokoladas nekenkia sveikatai? 


sokoladas

Būkite tikri, jog tikras 70 procentų šokoladas tikrai nekenkia sveikatai. Priešingai, jis netgi gali būti naudingas jūsų širdžiai.Tikrame šokolade esantys riebalai yra kakavos sviestas. Šiame svieste yra daug oleinės ir stearininės rūgšties. Šios rūgštys yra bene vienintetelės nedidinančios blogojo cholesterolio kiekio.

Kokybiškose kakavmedžio sėklose yra aptinkama net  iki 57% riebiojo aliejaus. Šis aliejus stingsta kuris kambario temperatūroje, todėl yra vadinamas sviestu. Sėklose taip pat randama ir krakmolo, baltymų, ląstelienos, rauginių medžiagų,  o taip pat ir organinių rūgščių, raudonojo  pigmento. Laimės pojūtį mums suteikia šiose sėklose esantys alkaloidai – teobrominas ir kofeinas. Jie veikia žvalinančiai ir tonizuojančiai.

Ar šokoladas slopina apetitą?

Tikrai ne. Tačiau valgydami šokoladą jūs padidinate laimės hormonų išsiskyrimą ir taip jūsų kūnas mažiau išskiria streso hormono kortizolio. Nestle tyrėjai pastebėjo, jog tų moterų, kurios kasdien suvalgydavo po 45 g tamsaus šokolado, kortizolio kiekiai kraujyje buvo mažesni  nei lyginamojoje grupėje. Šiuo metu manoma, jog padidėjęs kortizolio kiekis siejamas su įpročiu valgyti esant padidėjusiai įtampai.  Na o tie vyrai, kurie pastoviai valgė 70 procentų juodąjį šokoladą pažymėjo, jog jautėsi mažiau alkani ir jautė didesnį pasitenkinimą. Ši vyrų grupė  taip pat vidutiniškai suvartojo 17 procentų mažiau kalorijų nei lyginamoji.

Ar šarminantys  kakavos milteliai yra sveikesni?

Tikrai ne. Tikri kakavos milteliai neturi cukraus, juose yra mažai riebalų ir daugiausia antioksidantų. Ši kakava yra karti. Šarminatys kakavos milteliai (arba olandišku būdu apdoroti kakavos milteliai) sušvelnina natūralų kartoką kakavos skonį. Tačiau taip apdorotoje kakavoje beveik nebelieka antioksidantų. Taigi, jeigu norite vartoti kakavą sveikatos tikslais, ieškokite natūralių neapdorotos kakavos miltelių. Juos drąsiai galite dėti į kepinius ir kitus patiekalus.

Kaip pasigaminti skanią kakavą?

4 skanios kakavos puodeliams paruošti jums prireiks

30-40 g kakavos,
50 g cukraus,
250 g šalto  vandens,
750 g pieno- geriau natūralaus.

Prieš ruošdamos gėrimą, kakavą sumaišykite su cukrumi. Po to šį mišinį užpilkite šaltu vandeniu ir išmaišykite, kad nebūtų gumulėlių. Šaltą kakavą pilkite į verdantį pieną ir tuoj pat išjunkite ugnį.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *