Organizmą valančios dietos

Organizmą valančių dietų yra daug ir įvairių. Šių dietų tikslas yra apvalyti organizmą nuo jame susikaupusių šlakų ir toksinių medžiagų, sunkiųjų metalų, sintetinių hormonų , pesticidų ir herbicidų.

Gerai subalansuota organizmą valanti dieta turėtų  būti sudaryta iš natūralių ir neapdorotų šviežių maisto produktų, prieskoninių žolių ir žolelių padedančių pašalinti iš organizmo toksines medžiagas. Tokia dieta visų pirma skiriama jūsų sveikatos būklei pagerinti, bet ne svorio metimui.  Jos laikymosi metu paprastai maisto kiekis nėra ribojamas. Tačiau iš maisto raciono pašalinami visi perdirbti maisto produktai,  taip pat ribojami labai kaloringi maisto produktai. Iš esmės tokios dietos būna sudarytos iš neapdorotų vaisių ir daržovių, pridedant šiek tiek baltymų ir labai nedaug riebalų. Laikantis tokios dietos, net persivalgius (pvz. riešutų, ) bendras suvartotų kalorijų kiekis nebus grėsmingas. Šių dietų nerekomenduojama laikytis ilgesnį laiką. Dažniausiai jų laikomasi 1 – 2 savaites. Neretai jų laikymosi metu prarandama iki 4 -5 kilogramų svorio, tačiau tai svoris, prarastas dėl skysčių išvarymo iš organizmo

Kada siūloma laikytis organizmą valančios dietos

Organizmą valančias dietas paprastai rekomenduoja visiems persivalgyti linkusiems asmenims, arba valgantiems labai kaloringą ir stipriai perdirbtą maistą. Jos taip pat  rekomenduojamos rūkantiesiems, piktnaudžiaujantiems alkoholiu ir kofeinu, gyvenantiems labai užterštoses sąlygose, geriantiems daug vaistų arba pastoviai sergantiems žmonėms. Tokios dietos ypač rekomenduojamos esant bėrimams odoje, lengvai pervargstantiems, besiskundžiantiems galvos skausmais, pilvo pūtimais, esant juodiems ratilams apie akis, apsiblaususioms akims, padidėjusiems limfmazgiams ar tuštinimos sutrikimams. Jokiu būdu negalima nutraukti gydytojo paskirto gydymo jeigu nutarėte laikytis panašios dietos.

Organizmą valančios dietos tikrai nerekomenduojamos jauniems ir sveikiems, gyvenantiems normaliomis sąlygomis žmonėms.

Kaip turėtų būti sudaryta gera organizmą valanti dieta?

  • Dietos pagrindu turėtų būti  tik neapdoroti, natūralūs , neperdirbti ir  nerafinuoti maisto produktai.
  • Dietoje turėtų  būti daug augalinės kilmės maisto produktų: vaisių , daržovių, sėklų, riešutų, prieskoninių žolelių.
  • Dietos laikymosi metu turėtų būti intensyviai vartojami skysčiai, ypač vanduo.  Geriausia jeigu vanduo būtų virintas, užšaldytas ir atitirpintas arba mineralinis negazuotas vanduo. Dietoje turėtų vyrauti žolelių arbatos, šviežiai spaustos daržovių ir vaisių sultys ir beveik nebūti kofeino.
  • Dietos laikymosi metu negalima gerti alkoholio, kofeino turinčių gėrimų ir piktnaudžiauti vaistinėmis medžiagomis.
  • Dietos laikymosi metu turėtų būti  ribojama  druska, prieskoniai ir gyvulinės kilmės produktai. Tačiau leidžiama suvartoti šiek tiek žuvies ir jogurto.
  • Visą tokios dietos laikymosi laikotarpį privalu valgyti reguliariais.
  • Laikytis tokios dietos geriausia atostogų metu, kai nesate erzinami ar dirginami.
  • Taip pat labai svarbu pakankamai gerai išsimiegoti. Miegoti būtina gerai išvėdintame kambaryje. Jeigu galima , būtina sportuoti, tačiau neperkraunant savo kūno.
  • Paprasta tokios dietos laikomasi nuo savaitės iki dviejų, bet kartais netgi iki 1 mėnesio.
  • Būtina atsiminti, jog aplinkos pakeisti neįmanoma, todėl paprastai tokios dietos siūloma pasilaikyti 3 -4 dienas per mėnesį po pirmojo 30 dienų kurso.
  • Dažniausiai tokios dienos laikymosi metu tikrai nesijaučiama labai gerai: neretai vargina galvos skausmai ar bendras silpnumas, dėl sumažėjusio anglivandenių ir kalorijų kiekio .
  • Jokiu būdu negalima laikytis tokios dietos nepasitarus su savo asmeniniu gydytoju arba  dietologu. Ypač, jeigu sergate lėtinėmis ligomis.

Organizmą valančios dietos 1 dienos valgiaraščio pavyzdys:

1 pusryčiai: vaisiai arba uogos, bio jogurtas, žolelių arbata

2 pusryčiai: riešutai arba sėklos

Pietūs: Sriuba, ragu arba daržovių salotos iš pomidorų, agurkų, paprikos, svogūno, česnako, kopūstų, morkų, salotų lapų, žalumynų, aguročių ir pan. Salotas galima gardinti alyvuogių aliejumi su balzaminiu actu. Papildomai galima suvalgyti virtos arba keptos žuvies, jogurto arba saulėgrąžų branduolių.

Pavakariai: 1 Vaisius, žolelių arba žalia arbata.

Vakarienė: Dažniausiai tokia pat kaip ir pietūs: daržovių patiekalas, kurį galima papildyti mažai apdorotais baltyminiais maisto produktais.

Kokios žolelės dažniausiai naudojamos organizmo valymui?

Dietos laikymosi metu galima gerti valančias žolelių arbatas. Žolelės paprastai užplikomos, joms leidžiama pritraukti ir tik po to siūloma jas gerti. Jokiu būdu nepulkite gerti žolelių arbatos nepasitarę su gydytojais specialistais.

Kepenims valyti dažnai vartojami:

Medetkos, pipirmėtė, pienės šaknis, varnalėšos šaknis, rūgštynės šaknis, petražolės, obuoliai, agurkai, svogūnai, alyvuogių aliejus.

Kraujui valyti vartojama:  ežiuolė, česnakas, dilgėlės, pienė, svogūnas, porai

Limfinei sistemai valyti : neretai siūloma rūgštynių šaknys, ežiuolė, medetka, rozmarinas, raudonėlis, imbieras, kajeno pipiras.

Žarnyno valymas:  neretai atliekamas vartojant rūgštynės šaknis, varnalėšos šaknis, alavijo sultis, citrusinius vaisius, alyvuogių aliejų o taip pat šviežius vaisius , daržoves ir  vandenį.

Skysčių pertekliui pašalinti : paprastai naudojamos  rūgštynės šaknys, dilgėlės, pienės, petražolės, estragonas, svogūnai, obuoliai.

Prakaitavimui skatinti : siūloma gerti kmynų, medetkų , žaliąją arbatą, valgyti svogūnus, česnakus, pipirus, garstyčias.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *