Ar kofeinas kenkia būsimai mamai?

Ar kofeinas kenkia būsimai mamai? 


Ar kofeinas kenkia busimai mamai

Vieningos nuomonės vis dar nėra, tačiau gydytojai linkę teigti, jog būsimai mamai nereikėtų suvartoti daugiau nei 200 mg kofeino per dieną. Palyginimui reikėtų prisiminti, jog

  • viename kavos puodelyje (240 ml) vidutiniškai yra 100-150 mg kofeino.
  • viename arbatos puodelyje gali būti 50-100 mg kofeino
  • gazuoto gėrimo skardinėlėje gali būti 36 mg kofeino
  • viename kakavos puodelyje gali būti apie 6 mg kofeino
  • vienoje šokolado plytelėje yra apie 6 mg kofeino

Taigi, jeigu būsima mama išgers vieną puodelį kavos per dieną nieko blogo neturėtų nutikti. Žinoma, kava neturi būti stipri ir puodelis turi būti įprastinio dydžio.

Kaip kofeinas gali pakenkti būsimai mamai?

Šiuo metu nėra duomenų, jog kofeinas gali sukelti vaisiaus apsigimimus.Tačiau yra nustatyta, jog dideli suvartojamo kofeino kiekiai gali pakenkti vaisiaus vystymuisi – vaikelis gali gimti pernelyg mažo svorio, gali būti pakenkta jo kvėpavimui ar širdžiai. Tačiaip pat jau yra įrodyta, jog  dideli suvartojamo kofeino kiekiai gali iššaukti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą.

Kofeinas taip pat skatina šlapimo išskyrimą, todėl išgėrusios kavos galite dažniau vaikščioti į tualetą. Jeigu į tualetą bėgiojate pernelyg dažnai,- kavos puodelio geriau atsisakyti.

Ypač nerekomenduojama kavą gerti paskutiniojo nėštumo trimestro metu ir vakarais. Kofeinas skatina nemigą, o šiomis dienomis yra ypač sunku užmigti ir gerai išsimiegoti.

Kur gali slapstytis kofeinas?

Kofeino turi kava, arbata, kai kurie gazuoti gėrimai, energetiniai gėrimai, kakava ir šokoladas. Kofeino jums per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 200 mg. Tai reiškia, jog per dieną galite suvalgyti vieną šokolado plytelę ir tą pačią dieną galite išgerti vieną puodelį kavos. Kad kofeinui galėtumėte pasakyti ne, kavą reikėtų bandyti keisti mineraliniu vandeniu ar vaisių sultimis. Kava ar arbata be kofeino taip pat nėra stebuklas, nes šių gėrimų gaminimo metu yra naudojamos kitokios vaisiui galinčios pakenkti medžiagos, todėl jų geriau atsisakyti.

Norime priminte, jog 45 g pieniško šokolado plytelėje yra  9 mg kofeino, o tokio pat dydžio tamsaus šokolado  plytelėje yra yra 43 mg kofeino.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *