Vanduo

Vanduo vand

Gydytojai  rekomenduoja kasdien išgerti ne mažiau kaip 8 stiklines vandens. Tačiau kokį vandenį visgi gerti reikėtų įsivaizduojame ne visi. Koks gi būna  kasdien mūsų geriamas vanduo?

Distiliuotas vanduo

Kas tai yra? Tai chemiškai grynas vanduo, kuriame nėra absoliučiai jokių priemaišų. Šis vanduo naudojamas medicinos reikmėms bei pramonėje. Tokio vandens gerti gydytojai nereikomenduoja. Kodėl? Pastoviai geriant distiliuotą vandenį iš organizmo išplaunamos druskos, ir jums pradeda trūkti pagrindinių mikroelementų- tokių kaip kalcis ir magnis. Kuo tai gresia? Minkštėja dantys, kaulai, jaučiate nuovargį.

Filtruotas vanduo

Kas tai per stebuklas? Filtruoto vandens kokybė priklauso nuo naudojamo filtro kokybės ir paskirties. Namuose naudojami filtrai nėra tobuli, juolab nėra tikrai aišku kaip juose naudojami chemikalai iš tikrųjų veikia mūsų organizmą, todėl jis siūlomas vartoti tik maisto ruošimui.  Neapsiriksite, jeigu tokį filtruotą vandenį užvirinsite. Ajurvedos adeptai teigia, jog tokį filtruotą ir po to užvirintą vandenį galima atgaivinti jį atšaldžius ir įmetus keletą rūgščių uogų.

Išpilstytas vanduo

Vėlgi šio vandens kokybė priklauso nuo to, kaip ir kur jūs ruošiatės jį naudoti. Jeigu ant vandens butelio parašyta, kad jis geriamas, tokį vandenį galima naudoti maisto ruošimui. Greičiausiai tai vanduo iš geriamo vandens šaltinio, kuriame yra šiek tiek mineralinių druskų. Jeigu tokį vandenį užvirinsite, jo spalva nepasikeis.

Jeigu ant butelio parašyta „Stalo vanduo“- tokio vandens virinti nerekomenduojama, nes jame yra daug mineralinių medžiagų. Virintas stalo vanduo praras savo naudingąsias savybes. Todėl jis geriamas toks, koks jis yra.

Ką reikia žinoti apie vandenį buteliuose?

Pirkdami vandenį buteliuose, stenkitės skaityti etiketes. Naudingiausias sveikatai vanduo yra silpnai šarminis, tai yra jo pH 7,0-7.5. Dar viena paslaptis apie kurią tokio vandens gamintojai tiesiog nutyli yra ta, jog šiandien pramonininkams leidžiama išvalyti vandenį iki distiliuoto vandens švarumo ir vėliau jį dirbtinai parturtinti mineralinėmis medžiagomis. Taip neretai padirbinėjamas garsių mineralinių šaltinių vanduo. Visgi, jeigu yra galimybė, rinkitės natūralų mineralinį vandenį, kuris gal būt nėra toks skaidrus, tačiau turi daugiau mineralinių medžiagų nei parašyta gamintojo etiketėje.

Gydomasis stalo vanduo

Šio vandens nereikėtų gerti be gydytojo leidimo. Juk ne veltui ant jo rašoma“gydomasis“. Paprastai tokiame vandenyje yra labai daug mineralinių medžiagų, todėl bet kur ir bet kaip jo gerti nereikėtų.

Mineralinis vanduo

Taip pat priklauso gydomųjų vandenų kategorijai. Mineralinio vandens dideliais kiekiais gerti nereikėtų vėlgi dėl labai didelės mineralinių druskų koncentracijos šiame vandenyje.

Sūdytas vanduo

Ajurvedos gydytojai kartais siūlo skatinti virškinamojo trakto veiklą geriant sūdytą vandenį. Ruošdami tokį vandenį į 1 litrą vandens turite dėti tik 1 g druskos. Jeigu jums reikia stiklinės sūdyto vandens, druskos jame turėtų būti ne daugiau kaip ant peilio galiuko. Sūdyto vandens negali gerti sergantieji inkstų, kepenų ir širdies ligomis. Atminkite, jog per dieną sveikas asmuo su maistu gali suvartoti ne daugiau kaip 3-5 g druskos.

Kaip gerti vandenį?

Netgi būdami labai ištroškę, negerkite vandens dideliais gurkšniais. Vandenį visuomet gerkite mažais gurkšneliais ir pamažu. Jeigu vandenį gersite nedideliais gurkšneliais bet dažnai- palengvinsite savo širdies darbą.

Jeigu iš ryto atsikėlę išgersite stiklinę karšto vandens,- paruošite savo virškinamąjį traktą pusryčiams ir pagreitinsite medžiagų apykaitą.

Jeigu valgote, maisto neugerkite lediniu arba labai šaltu vandeniu. Tai tik sustiprins alkio jausmą. Ajurvedos specialistai rekomenduoja valgant gerti tik šiltą vandenį.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *