Paauglių svorio normatyvai pagal amžių

Kokie yra paauglių svorio normatyvai pagal amžių ir KMI?

Vaikų ir paauglių nutukimas šiandien pradeda įgauti grėsmingus mastus. Ir taip yra ne tik kažkur Anglijoje ar Amerikoje. Lietuvos gydytojai teigia, jot  skirtingose vaikų amžiaus grupėse Lietuvoje  yra jau nuo 4 iki 7 proc. nutukusių vaikų. Prieš beveik du dešimtmečius tai būtų atrodę keistai, nes mūsų šalyje nutukusių vaikų  tuomet skaičius nesiekė nė 1 procento. Mažiausiai nutukusių vaikų Lietuvoje buvo tik  apie 2000 metus. Tuo metu Lietuvą buvo užplūdęs dietų bumas. Tačiau galime pasidžiaugti bent jau tuo, jog šiuo metu tiek nutukusių vaikų kaip Vakarų Europos šalyse pas mus dar nėra.

Kada dėl pernelyg didelio svorio paauglys turi pamatyti dietologą?

Lytis Amžius Yra viršsvoris kai KMI yra
Berniukai 14 21.5
15 21.9
16 22.7
17 22.8
18 23.2
Mergaitės 14 21.6
15 22.8
16 23.7
17 22.9
18 23.9
Dėl ko dažniausiai nutunkama paauglystės metu?

Pagrindinės paauglių ir vaikų nutukimo priežastys yra šios
1. Neteisingi mitybos įpročiai ir lengvai prieinamas greitas maistas
2. Fizinio aktyvumo trūkumas
3. Didelis akademinis krūvis
4. Daugiau kišenpinigių
5. Neteisingas tėvų požiūris
6. Pasikeitęs gyvenimo būdas ir technologijų naudojimas

Ką mano Lietuvos gydytojai?

O jie neišradinėja dviračio. Ne paslaptis, jog vaikų mitybai įtaką daro tai, kaip valgoma šeimoje. Tai yra kokie yra visos šeimos mitybos įpročiai- pradedant jau močiutėmis ir seneliais. Anūkėlio sveikata priklausys ir nuo to kaip augo, ir kokia buvo jo tėvų sveikata. Labai svarbu yra kaip maitinosi, ir kokia buvo mamos, kuri gimdė vaikelį, aplinka. Būsimo anukėlio  polinkį į vieną ar kitą ligą gali nulemti net močiutės ir šio vaikelio promočiutės aplinka ir mitybos tipas. Jeigu vaikelis paveldės aplinką ir mitybos įpročius, kurie skatins jo medžiagų apykaitą lėtėti, tuomet toks vaikas bus linkęs tukti labiau. Ir priešingai, jeigu vaikas augs aplinkoje,  kurioje  jisbus šiek tiek saugojamas nuo nutukimo, jis  taip pat bus mažiau linkęs tukti.

Lietuvos gydytojai siūlo kuo mažiau vartoti maisto pusfabrikačių ir pusgaminių. Tiesa, jie yra labai patogūs vartoti, tačiau jų gamyboje atsižvelgiama daugiau į suaugusiųjų nei į vaikų dietinius poveikius. Šiuose maisto produktuose neretai gausu konservantų, neretai jie yra labai koncentruoti,  jie dažnai ir būna užteršti hormoniniais teršalais. Būtent tokie koncentruoti maisto produktai ir hormoniniai teršalai skatina augimo šuolius ir staigų svorio didėjimą.

Todėl jeigu norime bent kiek nors apsaugoti savo vaikus, turėtume rinktis sveikesnį ir ekologiškesnį maistą. Pasaulyje jau yra atlikta mokslinių studijų, kurios nustatė, jog yra šiuo metu beveik visoje mūsų aplinkoje ( žemėje, upių, vandenynų vandenyje) yra padidėjusi hormoninė tarša. Ir ji yra padidėjusi ne tik dėl to, kad naminiai gyvuliai yra badomi hormonais. Tuo puikiai užsiima ir visa moteriškoji lytis, vartodama kontraceptines tabletes. Jau nebe paslaptis, jog  estrogenai net dirvoje išsilaiko labai ilgai. Todėl auginant kultūrinius augalus tokioje dirvoje dar nėra aišku, ar jie taip pat nėra modifikuojami šiais teršalais. Be to,jau pradedama perspėti ir apie taik kad ir plastmasiniai buteliai sendami išskiria galimai nuodingas medžiagas į juose esančius maisto produktus. Tačiau vėl gi, tikrų mokslinių tyrimų nėra atlikta, visa tai, tėra tik hipotezių lygyje.

Vaikai, ypač sportuojantys, neretai atsisako kai kurių maisto produktų. Fitnesą ir kultūrizmą propaguojantys paaugliai neretai valgo tik kiaušinių baltymus, ar liesą varškę. O neretai ir atsisako riebalų. Tokie mitybos įpročiai iš tiesų padeda greitai numesti svorio. Tačiau po keliolikos metų gali prasidėti atvirkštinis procesas ir gali būti pradedama tukti. Pernelyg gausus baltymų vartojimas ilgainiui sutrikdo riebalų apykaitą. Ir vėliau riebalų mūsų kūne  pradeda kauptis žymiai daugiau, nei maitinantis įprasti. Jau yra įrodyta, kad tokie vaikai, kurie vaikystėje buvo labai gausiai maitinti baltyminiu maistu, vyresniame amžiuje, ir net paauglystės pabaigoje yra daug labiau linkę tukti.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *