Kuo naudingas kokoso riešutas?

Kuo naudingas kokoso riešutas? 


kokos

Arba tai ką dietologai rašo apie  kokoso aliejaus nauda sveikatai

Kokoso palmė nuo seno gerbiama Indijoje ir Filipinuose. Ir ne be reikalo. Kokosų sultys savo sudėtimi primena  ir mūsų organizmo intraląstelinius skysčius. Jose daug elektrolitų, pirminių amino rūgščių bei natūralaus cukraus. II pasaulinio karo metu kokoso sultys buvo naudojamos sužeistų karių rehidratacijai intraveniniu būdu. Šiuo metu tokie skysčių ir elektrolitų balanso atstatymo būdai nėra rekomenduojami, tačiau medicina pradeda pripažinti kokoso riešutų naudą.

Kuo ypatingi kokoso riebalai?

Kokoso riebaluose esančios riebalinės rūgštys yra sudarytos iš  vidutinio ilgio riebalinių rūgščių, kurios yra būtinos kritiškai sergančių ligonių maitinimui. Šių rūgščių taip pat reikia sutrikus tulžies nutekėjimui bei esant žarnų susirgimams, ypač kai sutrinka įsiurbimo procesai. Vidutinio ilgio riebalų grandinės taip pat padeda vystytis ketozei, todėl yra naudingos laikantis ketogeninės dietos, kuri šiuo metu yra vienintelė dieta, kurią rekomenduoja sergantiesiems refrakterine epilepsija. Daugelio komerciniu būdų išleidžiamų mitybinių mišinių sudėtyje yra kokoso aliejaus.

Kokoso aliejų sudaro 100%  riebalų. Tačiau 65%  šių  riebalų  sudaro vidutinių grandinių riebiosios rūgštys. Šios rūgštys yra vertingos tuo, kad mūsų organizmui nereikia jų suskaldyti, tam  kad jis galėtų jas įsisavinti. Šios riebiosios rūgštys nėra skaldomos žarnyne ir  yra tiesiogiai transportuojamos į kepenis.

Kokoso aliejų sudarančios rūgštys sunkiai oksiduojasi, o tai reiškia, jog jos beveik negenda. Šiame aliejuje taip pat yra Lauro rūgšties, kuri užmuša mikroorganizmus.

2008 metais American Journal of Clinical Nutrition sulygino 2 grupių svorio metimo rezultatus. Vienos grupės dalyviai vartojo alyvuogių aliejų, o kitos grupės- vidutinių grandinių riebiųjų rūgščių turintį aliejų. Alyvuogių aliejų vartojusieji vidutiniškai numetė 1.5 kg svorio, o vidutinių grandinių aliejų vartojusieji numetė  vidutiniškai 3 kilogramus svorio. Dietologai taip pat pastebėjo teigiamą šių riebalinių rūgščių poveikį sergančiųjų Alzheimerio liga, epilepsija ir smegenų augliais būklei.

Medicinoje kokoso aliejus taip pat yra naudojamas enteriniam maitinimui. Jis yra tiesiogiai transportuojamas į kepenis, kas yra labai svarbu kai sutrinka tulžies pūslės veikla. Šis aliejus tinkamas sergant dirglios storosios žarnos liga, GERD, pašalinus tulžies pūslę ar esant rėmeniui.

Kai kurie dietologai rekomenduoja suvalgyti po šaukštelį kokoso sviesto  ir taip išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, kai laikantis dietos pradeda varginti alkio priepuoliai arba norisi saldumynų.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *