Agurotis

Agurotis – jo maistinė ir energetinė vertė

AgurociaiMaisto produktas – Agurotis

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių- 5 g
Baltymų- 1 g
Riebalų- 0 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų- 23 kcal

Kita

Vanduo 93 g
Mono ir disacharidai 4.9 g
Ląsteliena 0.3 g
Organinės rūgštys 0.1 g
Pelenai 0.4 g
Kalis 238 mg
Kalcis 15 mg
Magnis 9 mg
Natris 2 mg
Fosforas 12 mg
Geležis 400 mikrog
Vitaminas A (B- karotinas) 0.03 mg
Vitaminas С (аskorbo rūgštis) 15 mg
Vitaminas В1 (tiaminas) 0.03 mg
Vitaminas В2 (rinoflavinas) 0.03 mg
Vitaminas В9 (folinė rūgšris ) 14 mikrog
Vitaminas РР (niacinas) 0.6 mg

Aguročiai yra moliūgo giminaičiai. Jų gimtinė yra Meksika. Indėnai moliūgus augina jau 3000 metų. Į Europą jie pateko tik XVI amžiuje, tačiau iš čia išplito į visas šalis.

Aguročiai yra labai vertingas maisto produktas. Juose mažai kalorijų ir daug mineralinių druskų. Aguročiuose daug kalio, fosforo, magnio ir kalcio. Juose yra iki 4-8% procentų sausųjų medžiagų, iki  2,2-2,8% сukrų. Yra aguročiuose ir vitaminų-  С, В1, В2, nikotininės ir folinės rūgšties. Aguročiuose taip pat daug organinės obuolių rūgštiesViename aguročių puodelyje yra iki 6,6 gląstelienos. Jis gali aprūpinti net  437% rekomenduojamos paros normos vitamino A, taip pat 52% būtinojo kiekio vitamino C. Aguročiai taip pat  yra puikus kalio šaltinis, viename jų puodelyje yra net 582 mg kalio, – tai reiškia, jog kalio juose yra daugiau nei tokiame pat kiekyje bananų.

Aguročių nauda sveikatai

Aguročiai labai naudingi metantiems svorį, nes jie pasižymi gan stipriu skysčius varančiu poveikiu. Juose daug kalio druskų ir mažai kalorijų. Todėl jie tiesiog idelus pagalbininkas lieknėjantiems. Aguročius gali valgyti sergantieji skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligomis. Jie padeda išvaryti druskos ir skyčių perteklių, todėl tiks sergantiesiems širdies ir kraujagyslių susirgimais bei arterine hipertenzija. Aguročių kaukės – puiki odos drėkinimo priemonė. Laikoma, jog aguročius gali valgyti sergantieji anemijomis, alergijomis, taip pat kai reikia paskatinti tulžies išsiskyrimą.

Sveikatai naudingiausi yra nedideli 20-25 cm ilgio aguročiai. Juos geriausia virti garuose arba vandenyje. Aguročiai yra tuo naudingesni, kuo jie yra minkštesni ir jaunesni. Jaunus aguročius galima valgyti ir su odele. Maistui taip pat tinka ir aguročių sėklos. Jas galima tiesiog sausai apkepinti ir valgyti po 15-25 sėkleles per dieną.

Aguročių naudojimas maisto gaminimui

Skaniausi yra jauni, nesubrendę aguročiai. Juos galima troškinti, kepti, farširuoti, trinti ir maišyti į blynus, daržovių ragu ir sriubas. Jaunų aguročių lupti nereikia. Jeigu aguročiai yra sunokę iš jų reikia pašalinti sėklytes ir nulupti storą odą. Į salotas geriausia dėti šviežius arba apvirtus aguročius. Jie dera su svogūnais, pomidorais, paprikomis.

Troškinti aguročius geriau grietinėje, grietinėlėje ar Bešamelio padaže. Aguročiai yra verdami labai nedideliame vandens kiekyje- jo reikia pilti tik ant dugno- kad kuo daugiau išsiskirtų jų sulčių.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *