Kad jūsų vaikas valgytų sveikiau

Vaikelis valgo

Kad jūsų vaikas valgytų sveikiau

 

Augantį vaikelį supa daugybė pagundų,-  saldainiai, šokoladukai, sausainiai, mėsainiai ir dar daugybė kitų produktų kuriuos gamino kažkas ir kažkur. Kiekviena mama susiduria su geranoriška kaimyne, kuri būtinai turi pavaišinti jūsų atžalą pernykščiu ledinuku arba aukle, kuri mano, jog sardelės yra vienintelis vaikams tinkamas maisto produktas. Tokių pažinčių ir vaišių pasėkoje, jūsų atžalai darosi nebeaišku, – ask gi visgi tinkama valgyti, o kas gi ne. Nepamirškite, jeigu ką nors draudžiate, tai tampa dar skaniau. Ką daryti? Bandykite švelniai keisti padėtį, pasitelkdami šias devynias gudrybes.

1.Valgykite kartu

Pediatrai gali patvirtinti, jog nevalgus vaikas mieliau valgo tai ką valgo mama ar tėtis, ypač sėdėdamas jam arba jai ant kelių. Tai reiškia, jog  mažylis ko gero greičiau paragaus sveiko maisto kąsnį iš mamos ar tėčio lėkštės, nei valgys atsumtas toli nuo tėvų ir sėdėdamas specialioje maitinimo kėdutėje. Nieko nepadarysi, – senovėje mama maitindavo mažylį priglaudusi jį prie savęs, nes maitinimo kėdutės paprasčiausiai neturėjo. Žinoma, jeigu jau sodinate mažylį ant savo kelių- aštrūs ir karšti patiekalai neturi atsidurti nei ant jūsų lėkštės nei šalia jos, -kad mažylis nenusidegintų.

2.Nekaupkite tų maisto produktų, kurių nenorite duoti mažyliui.

Nei suaugęs nei vaikas išalkęs neatsisakys to maisto , kurį gali pasiekti. Taigi, jeigu mažylis nemato spragėsių ir jų nėra,- jam lengviau pasirinkti jogurtą iš šaldytuvo, kurį jis mato. Vaikui nesunku pasakyti, kad namie saldainio nėra, jeigu jo iš tikrųjų nėra. Jeigu jis matys jogurtą ir bus alkanas, – tikrai valgys jogurtą o ne saldainį, kurio nėra. Jokiu būdu nepašalinkite  jo mėgiamų skanėstų visiškai, ir leiskite jais nors retsykiais pasigardžiuoti. Kodėl? Vaikai nebus vaikais visą gyvenimą. Na, o kai jis bus didesnis ir galės nusipirkti tai kas jam buvo atvirai draudžiama visą laiką, kaip manote ką jis rinksis?

3. Leiskite vaikui pasirinkti 

Atminkite, jog jūsų vaikelis yra asmenybė, kurios nuomonės verta išklausyti. Todėl jeigu leisite jam rinktis, ką jis nori valgyti,- problemų sumažės. Tačiau kad neiškiltų papildomų problemų, leiskite jam rinktis iš dviejų panašių maisto produktų, o ne iš dviejų skirtingų . Pavyzdžiui jeigu paklausite kokį vaisių šiandien valgome- obuolį arba bananą, vaikas jau žinos, kuris vaisius jam skanesnis. Lygiai taip pat galite paklausti ar mes valgysime burokėlius ar morkas? Šis pasirinkimas yra aiškus ir paprastas, todėl vaikas nesijaus nuskriaustas, jog jam rinktis neleido. Na o jūs visgi galite pasiūlyti sveikesnio maisto variantą.

4. Gaminkite kuo įvairiau

Vaiko pomėgiai ir poreikiai keičiasi kaip ir suaugusiojo. Kuo daugiau skonių jis žinos, tuo lengviau susitaikys su mintimi , jog maistas gali būti įvairus. Jeigu jūsų atžalai nepatiko koks nors patiekalas iš pirmo karto, pabandykite jį pasiūlyti kitą kartą- tik ne tą pačią dieną.

5. Nebūkite švarių lėkščių klubo nariu

Kodėl? Todėl, kad versdami savo vaiką suvalgyti viską kas yra lėkštėje, jūs to nenorėdami skatinate jį pastoviai persivalgyti. Vaikų skrandukai yra maži, todėl jiems reikia valgytii 6 kartus per dieną ir mažomis porcijomis. Jų valgiaraštyje turėtų būti ir baltymų, ir pieno, ir krakmolo turinčių produktų irdaržovių bei vaisių. Jeigu vaikas nenori valgyti, – pasistenkite, kad jis neužkandžiautų prieš pat numatomą valgį, Lygiai taip pat prižiūrėkite kiek jūsų vaikas geria. Jeigu mažas skrandukas yra pilnas vandens ar sulčių,- jūsų atžala greičiausiai valgio atsisakys.

Jeigu jūsų atžala nenori valgyti, ir sako, kad jis jau sotus,- tiesiog sutikite su tuo. Tačiau priminkite jam, jog pašildysite šitą lėkštę kai jis vėl išalks. Taip jūs neskatinsite įpročio užkandžiauti bet kada ir bet kuo.

6. Keiskite „neskanius“ valgius „skanesniais“

Kaip? Jeigu jūsų vaikas nemėgsta kopūstų, keiskite juos trintais žirneliais. Jeigu jam nepatinka morkos, galite jas keisti moliūgais arba aguročiais. Nepatinka vištiena? Ne bėda, keiskite ją maltinuku arba sutrinta žuvies file. Jeigu jam nepatinka ryžiai- nenusikalsite pasiūlydama kuskuso arba smulkių makaronų.

7. Jeigu valgote ne namie

Valgykite tai, ką įprastai renkatės namuose. Žinoma, jeigu vaikai švenčia Makdonalde, jie turi teisę pasidžiaugti. Tačiau jeigu Makdonalde valgote tris kartus per savaitę, jūsų vaikas tikrai valgys šiek tiek sveikiau jeigu jam rinksite panašius valgius į tuos kuriuos gaminate namuose. Tiesiog paprašykite pusės porcijos.

8. Neuždrauskite skanėstų visiškai

Jeigu jūs visiškai išnaikinsite saldumynus namuose. Jūsų vaikas paprasčiausiai paprašys jų iš tetos ar draugo. Kas gali atsitikti? Jis jų aktyviai ieškos pats. Pasiūlykite savo vaikui ledų arba saldainį vienąkart savaitėje- pavyzdžiui penktadienį arba šeštadienį. O gal būt tuomet, kai jis kažką tikrai nuveikė. Tačiau darykite tai su saiku, ir stenkitės, jog saldumynų kiekiai nebūtų didesni už jo poreikius.

9. Gaminkite maistą kartu

Žinau, kad vaikai virtuvėje tvarkos neatneš. Tačiau jeigu jūsų vaikas kaip mama ar tėtis gamina, jis ko gero norės pabandyti tai paragauti. Na o jeigu jūs gaminate sveiką maistą, ko gero tą maistą jis valgys žymiai mieliau. Na, o jeigu jūs pirksite maisto produktu pietums kartu su juo- jūsų vaikas išmoks pažinti sveiką maistą ir ko gero jį rinksis paūgėjęs.

Atsiminkite, – vaikai neuždirba pinigų , vaikai neverda ir nekepa. Jie valgo tai kas jau yra pagaminta ir tai kas yra pasiekiama. Tik jūs suaugusieji renkatės tai ką gaminsite ir tai ką pirksite.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *