4 dietos variantai

4 dietos variantai
4 A dieta

Skiriama sergant kolitu, kai žarnyne vyrauja rūgimo procesai.

4 A dietos sudėtis

Stipri arbata, kakava, stipri juoda kavam džiovinti batono džiūvėseliai, šviežia trinta varškė, 1 miknkštai virtas kiaušinis dienai, gleivingos vandens pagrindu išvirtos sriubos, trinta ryžių košė, manų košė virta vandenyje, virta  ir garuose virta žuvis ir mėsa, maltinukas su ryžiais, neriebus trijų dienų kefyras, džiovintų serbentį nuoviras, džiovintų mėlynių nuoviras, mėlynių kisielius ir žele. Ribojama druska. Papildomai skiriama vitamino C, С, В1, В2, РР. Maitinamasi 5 -6 kartus per dieną. Griežtai ribojami daug angliavandenių turintys maisto produktai (košės, duonos dienai skiriama ne daugiau kaip 100 g, cukraus ne daugiau kaip 20 g per dieną). Dietoje didinamas baltymų kiekis mėsiškų patiekalų ir varškės kiekis.

4B dieta

Skiriama sergantiesiems lėtiniu kolitu esant rimstantiems paūmėjimams.

4B dietos sudėtis

Balta vakarykštė duona, sausainiai, džiovintas biskvitas, kruopų sriubos virtos silpname žuvies ar mėsos sultinyje, sultinys su maltinuku, trintos košės (išskyrus prosų) virtos vandenyje, pridedant 1/3 dalį pieno. Virtos ir garuose virtos daržovės- trintos. Neaštrus sūris, nerūgšti grietinė, kefyras, rūgpienis, kompotai ir saldžių uogių kisieliai,(iš trintų  vaisių ir uogų), arbata, kava su pienu,  sviestas (dedamas į gatavus patiekalus). Druskos skiriama 8 -10 g dienai. Papildomai skiriama vitamino C, B. Maitinamasi 4 -6 kartus per dieną. Maistas tik šiltas.

 4C dieta

Skiriama sergantiesiems žarnų uždegimais sveikimo fazėje, ypač pereinant prie racionalios mitybos,  esant rimstantiems žarnyno susirgimams, arba sergant žarnyno ligomis ir esant gretutiniams susirgimams. Dieta skiriama esant nepakankamai žarnyno funkcijai arba esant kitų virškinimo organų susirgimams konvalescencijos fazėje. Tai fiziologiškai pilnavertė dieta, kurioje yra nedaug padidintas baltymų kiekis ir vidutiniškai ribojamas druskos kiekis bei mechaniniai ir cheminiai žarnyno dirgikliai. Draudžiami produktai kurie stiprina rūgimo ir puvimo  procesus žarnyne arba skatina motorinę bei sekrecinę žarnyno, skrandžio, kasos funkciją ir tulžies isšsiskyrimą. Maistas gaminamas garuose, verdamas arba užkepamas. Maitinamasi 5 kartus per dieną.

Cheminė 4 dietos sudėtis
  • Baltymai –  90 – 100 -120g –( iš jų 60 – 65 %, gyvuliniai)
  • Riebalai – 70 – 100g 15-20 % – augaliniai
  • Angliavandeniai – 250 g (400-420g)
  • Druska -8 -10g
  • Laisvas skystis- 1,5l
  • Kaloringumas – nuo 2000 iki  2900- 3000kcal
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *