Agrastai

Agrastai- maistinė ir energetinė vertė
Agrastai
Maisto produktas – Agrastai

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių -10-12 g
Baltymų- 0.7- 1 g
Riebalų- 0-0.2  g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų – 43- 44 kcal

Kita

Mono ir disacharidai 9.2 g
Ląsteliena 2 g
Pektinas 0.7 g
Organinės rūgštys 1.9 g
Pelenai 0.6 g
Kalis 260 mg
Kalcis 22 mg
Magnis 9 mg
Natris 23 mg
Fosforas 28 mg
Geležis 800 mg
Jodas 1 mikrog
Molibdenas 12 mikrog
Manganas 240 mikrog
Varis 130 mikrog
Fluoras 12 mikrog
Cinkas 90 mikrog
Vitaminas A (B- karotinas) 0.2 mg
Vitaminas Е(tokoferolis) 0.56 mg
Vitaminas С (аskorbo rūgštis) 30 mg
Vitaminas В1 (tiaminas) 0.01 mg
Vitaminas В2 (rinoflavinas) 0.02 mg
Vitaminas В9 (folinė rūgšris ) 5 mikrog
Vitaminas РР (niacinas) 0.25 mg

Agrastuose yra labai mažai kalorijų. Taip pat nėra cholesterolio ir riebalų- todėl jie labai tinka lieknėjimui. Juose daug cukrų, vitaminų, pektinų ir organinių rūgščių. Agrastuose daug skaidulinių medžiagų . Viename puodelyje gali būti net iki 6.4 g. Juose taip pat yra daug mineralinių druskų, geležies, kalio, fosforo, mangano  ir silicio. Jie puikus vitamino  ir vitamino C  šaltinis.

Agrastus lietuviai pažįsta nuo žilos senovės laikų. Manoma, jog Europoje jie pradėti auginti jau XV amžiuje. Senovėje Europoje buvo paplitę laukiniai agrastai. Šiuo metu jie mėgiami sodo augalai. Iš agrastų yra spaudžiamos sultys, jie dedami į uogienes- gerai dera su braškėmis. Juose daug cukrų, vitaminų, pektinų ir organinių rūgščių. Juose taip pat yra daug mineralinių druskų, geležies, kalio ir fosforo.

Agrastus medikai vertina k vidurius laisvianačią ir šlapimo išskyrimą skatinančią priemonę. Jie  labai tinka lieknėjantiems, nes spartina medžiagų apykaitą. Juos gali valgyti turintys padidėjusį arterinį kraujospūdį, anemiški, linkę į vidurių užkietėjimą asmenys. Agrastai taip pat skatina tulžies išsiskyrimą, yra naudingi esant padidėjusiam kraujagyslių trapumui, venų varikozei. Juose yra daug pektinų, kurie yra labai naudingi apsinuodijus sunkiaisiais metalais ar taikant spindulinį gydymą.

Kas negali vartoti agrastų?

Agrastų nereikėtų vartoti sergentiesiems dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opalige. Nelabai jie tiks sergantiesiems kolitais ir enterokolitais. Agrastais taip pat nereikėtų piktnaudžiauti jeigu yra inkstų  ir šlapimo takų  susirgimai.

Agrastai kulnarijoje

Iš agrastų verdamos uogienės ir kisieliai. Pramoniniiu būdu gaminami agrastų džemai ir marmeladai. Iš jų gaminamas vynas.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *