Kas yra cukraus alkoholiai

Kas yra cukraus alkoholiai?

Kodėl jie  dedami į diabetu sergančių žmonių maisto produktus?

Cukraus alkoholiai yra cukraus pakaitalai. Jie turi mažiau kalorijų nei cukrus. Mūsų organizmas jų visiškai nesuvirškina, todėl šie saldikliai neretai laisvina vidurius.

Sudeginant 1 g cukraus alkoholio išskiriamos tik 2 kalorijos. Tuo tarpu sudeginant 1 g cukraus išskiriamos net 4 kalorijos.

Dažniausiai maisto ir medicinos pramonėje naudojami cukraus alkoholiai yra šie:

  • Manitolis
  • Sorbitolis
  • Ksilotolis
  • Maltitolis
  • Laktitolis
  • Eritritolis
  • Isomaltas
  • Hidrogeniniai krakmolo hidrolizatai

Cukraus alkoholiai yra lėčiau ir sunkiai virškinami. Tačiau yra pastebėta, jog vartojant cukraus alkoholius maisto patiekalų gamybai jų kaloringumas dažniausiai nesumažėja. Taip pat nėra duomenų, jog vartojant cukraus alkoholius maisto ruošimui pavyks ženkliai sumažinti svorį arba  gliukozės kiekį kraujyje.

Ar angliavandeniai ir cukrus yra tas pats?

Tikrai ne. Cukrus yra angliavandenis. Tačiau tai nėra vienintelis anglivandenis. Pagrindinis gamtinių angliavandenių šaltinis yra augalinės kilmės maistas – grūdai, kruopos, vaisiai, daržovės. Gyvulinės kilmės angliavandenių yra piene- tai laktozė. Angliavandenių yra krakmole, bulvėse ar grūduose, vaisiuose, daržovėse,piene.

Didžiąją mūsų suvartojamų  dalį turėtų sudaryti sudėtiniai angliavandeniai. Daugiausia jų  yra grūdiniuose ir miltų produktuose (košėse, ryžiuose, duonoje, makaronuose, pusryčių javainiuose), bulvėse. Svarbūs gamtiniai krakmolo šaltiniai maiste yra šakniagumbiai ir ankštiniai augalai.

Pagrindiniai cukrų ( gliukozės , fruktozės ir sacharozės ) šaltiniai yra vaisiai, uogos, vaisių sultys, kai kurios daržovės, pienas ir pieno produktai.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai siūlo šitaip rinktis maisto produktus:

Angliavandenių kiekis paros maisto racione turėtų  būti 4 kartus didesnis nei suvartojamų  baltymų ar riebalų kiekis.

Didžiąją dalį iš angliavandenių gaunamos energijos turėtų sudaryti energija, gaunama vartojant sudėtinius angliavandeniauss (polisacharidus). Tai yra pagrindinę suvartojamo maisto dalį turėtų sudaryti grūdai ir košės. Grūdinių produktų patiekalus (rupią duoną, košes, kruopų patiekalus) reikėtų bent valgyti kelis kartus per dieną.

Maisto produktus reikėtų rinktis visų pirma tokius,  kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų.Tai yra sveikiau valgyti daržoves, vaisius, visų grūdo dalių produktus, o ne bandeles ir pyragaičius.

Maisto produktus, į kuriuos gamybos metu įdėta daug cukraus (cukrų), reikėtų vartoti saikingai, o jei galima- geriau jų ir atsisakyti.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *