Avietės- maistinė vertė

Avietės- maistinė vertė

100 g aviečių yra 61 kcal
Aviečių nauda

Avietės- viena iš mėgiamiausių ir skaniausių uogų. Jos gali būti spalvų, nuo raudonos ir raudonai juodos- iki violetinės. Yra ir geltonų aviečių, kurių spalva gali įvairuoti nuo geltonos iki auksinės. Skirtingos spalvos aviečių maistinė vertė yra panaši, tačiau mineralų ir vitaminų kiekiai jose gali įvairuoti. Visose aviečių rūšyse yra  kalio, kalcio, magnio, fosforo ir natrio. Tačiau  vitaminų C, A ir E kiekiai jose gali būti skirtingi.

Nuo seno avietes mėgo šiaurės kraštų gyventojai, mat avietės ( ypač džiovintos uogos ir jų džiovinti lapai) gali stipriai mažinti uždegimą.  Džiovintose avietėse yra salicilo rūgšties, -natūralaus aspirino, kuris labai greitai slopina uždegiminius reiškinius. Todėl nuo seno avietėmis buvo gydomos  peršalimo ligos, gripas ar angina. Avietėse esančios  veikliosios medžiagos taip pat skatina  ir šlapimo rūgšties išsiskyrimą iš organizmo, todėl tiks sergantiesiems podagra.

Aviečių uogas galima valgyti šviežias, šaldytas ar perdirbtas. Iš jų galima spausti sultis ar virti uogienes, drąsiai jas galima dėti ir į kompotus ar žele.  Šaldytose  avieių uogose išlieka beveik visos vertingos medžiagos, jų skonis ir aromatas beveik nesikeičia, todėl mesdami svorį ar laikydamies dietos, šias uogas galite valgyti ir ne sezono metu.

Maistinė aviečių vertė

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių 13 g
Baltymų 1 g
Riebalų 1 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų- 61 kcal

Taigi-  100 g aviečių yra 61 kcal, 1 g baltymų, 13 g angliavandenių ir 1 g riebalų.

Viename standartiniame puodelyje raudonųjų aviečių (apie 123 g) yra apie 64 kalorijas, 1,5 g baltymų, 0,8 g riebalų ir 15 g angliavandenių (tame tarpe 8 g ląstelienos ir 5 g cukraus).

Vitaminai ir mineralai

Avietėse yra daug vitaminų C, A, E ir B1, B2, P, PP, karotino, folio rūgšties.

Vienas puodelis aviečių  jums gali suteikti

54% rekomenduojamos paros normos vitamino C,
12% RPN vitamino K,
6% RPN folio rūgšties,
5% RPN vitamino E,
5% RPN geležies
5% RPN kalio,
41% RPN mangano.

Viename standartiniame puodelyje taip pat bus ir kitų vitaminų-   tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgščių, vitamino B6, kalcio, magnio, fosforo, cinko ir vario.

Kitos naudingos medžiagos

Avietėse yra gana daug  angliavandenių ( fruktozės ), o taip pat ir labai naudingų organizmui organinių rūgščių – citrinos, obuolių, skruzdžių, salicilo. Gausu jose ir labai mums reikalingų  mineralinių druskų: kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jodo, vario.

Poveikis lieknėjimui

Avietės gan stipriai gerina apetitą, todėl laikantis dietos jas reikėtų valgyti atsargiai ir saikingai. Tačiau dietologai teigia, jog avietės gerina ir padeda sureguliuoti  skrandžio ir žarnyno veiklą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *