Ar žuvis apsaugo nuo insulto?

Ar žuvis apsaugo nuo insulto? 


Ar zuvis apsaugo nuo insulto

Tikrai taip. Pasirodo, jog valgydami žuvį ir jūros gėrybes galime net vienu penktadaliu sumažinti riziką susirgti insultu. Žurnalas Neurology praneša, jog ištyrus žuvimi besimaitinančių asmenų grupę, paaiškėjo, kad valgantys žuvį net 20 procentų rečiau suserga smegenų insultu.

Kiek žuvies baltymų reikėtų suvalgyti per dieną?

Žurnalas rekomenduoja stengtis suvalgyti bent 46 g žuvies ar kitokių gyvulinių  baltymų kasdien. Sveikiausi maisto produktai būtų tokie –  85 g lašišos gabalėlis, 2 kietai virti kiaušiniai, vienas puodelis kinoa košės ar viena neriebaus pieno stiklinė.

Kokių baltymų reikėtų vengti?

Labiausiai nesveika yra raudona mėsa. Nors joje yra baltymų, tačiau joje taip pat daug riebalų ir cholesterolio.

 Kuo vertinga žuvis ir kaip dažnai ją reikėtų valgyti?

Yra įrodyta, jog valgydami žuvį taip pat praturtiname savo mitybą ne tik vertingais baltymais, beti ir vitaminu D, mineralinėmis medžiagomis, o taip pat taip reikalingomis polinesočiosiomis riebiosimis rūgštimis.  Žuvų riebalai yra žymiai vertingesni nei taukai. Juose taip  yra žymiai daugiau skystų nesočiųjų riebalinių rūgščių, nei jų yra aptinkama augaliniuose aliejuose. Žuvyese esančios nesočiosios riebalinės rūgštys sudaro 84 procentų, o sočiosios – tik 16 procentų visų riebalų. Žuvis yra natūralus omega-3 riebalinių rūgščių šaltinis, Žuvų riebaluose pat yra ir linolio bei arachido rūgščių ( jos vadinamos omega-6 riebalinėmis rūgštims). Būtent omega-6  rūgščių kompleksas dalyvauja riebalų ir cholesterolio apykaitoje, todėl žuvyse esantis šių rūgščių santykis yra pats optimaliausias suaugusių ir vaikų sveikatai.

Dietologai teigia, jog maistiniu požiūriu vertingiausios yra šviežios žuvys. Kokią žuvį rinktis? Tai priklauso tik nuo asmeninio jūsų pasirinkimo ir skonio. Neriebiose žuvies rūšyse yra daugiau balymų ir mineralinių medžiagų. O riebi jūrinė žuvis šiai dienai yra laikoma vienu iš geriausių  omega polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltiniu. Gėlųjų vandenų žuvis taip pat yra vertingas baltymų šaltinis.
Dietologai mano, jog žuvį reikėtų valgyti bent 2 ar 3 kartus per savaitę. Geriau žinoma, valgyti šviežiau sugautą žuvį, tačiau maistinės šaldytos ar konservuotos žuvies savybės taip pat yra labai vertingos.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *