Kiek laiko reikia plikyti arbatą?

Kiek laiko reikia plikyti arbatą?

Gaivinančias arbatos savybes vertiname nuo senų laikų. Dietologai tvirtai žino, jog nuostabiąsias arbatos savybes nulemia arbatžolėse esantis antioksidantas EGC G. Daugiausia šio antioksidanto yra žaliosiose arbatos rūšyse. Tačiau atlikę laboratorinius arbatžolių tyrimus, mokslininkai pastebėjo, jog EGCG kiekis jau užplikytoje arbatoje vidutiniškai  buvo 62% mažesnis nei žadama ant pakuotės.

Kodėl taip yra?

Pasirodo veikliąsas arbatžolių medžiagas suardo karštis ir šviesa.

Kiek laiko reikėtų plikyti arbatžoles, kad išsaugtumėte daugiausia antioksidantų?

Pasirodo , jog plikant arbatžoles 2 minutes, iš arbatos pakelio ištraukiama didžioji antioksidantų dalis. Jeigu plikysite jas 3 minutes, arbata jau gali būti per stipri.

Kaip plikyti arbatą?

Pasirodo, jog tai yra ištisas menas, apie kurį reikia nusimanyti. Kiekvienai arbatos rūšiai reikėtų rinktis skirtingą plikymo temperatūrą.

1. Baltosios arbatos

turėtų būti užplikomos dar neužvirusiu vandeniu, kurio temperatūra  yra apie 80°C laipsnių. Arbatinukas turėtų pastovėti atviru dangteliu apie 5 miuntes ir tik po to, atsargiai per jo sienelę  yra užpilamas vanduo.

2. Žaliosios  arbatos

Skaniausios būna, jeigu jos yra plikomos – 80 – 90°C temperatūros vandeniu. Jų negalima plikyti verdančiu vandeniu. Jeigu žalioji arbata yra iš pumpurų- optimali vandens temperatūra yra 80°C laipsnių. Jeigu ji yra iš stambių lapų, plikymo temperatūra turi būti aukštesnė – 90°C laipsnių.

3. Geltonosios arbatos

Yra plikomos 80°C laipsnių vandeniu. Su jomis reikia elgtis ypatingai. Jų negalima tiesiog užpilti verdanwiu vandeniu.

4. Oolong arbata( Ulunai)

Ši arbata yra plikoma  90 iki 100°C laipsnių vandeniu. Ją galima plikyti ir ką tik užvirusiu vandeniu.

5. Raudonoji  arbata

Plikoma taip pat kaip ir žalioji arbata. Jeigu ji yra iš pumpurų – plikinama 80°C laipsnių vandeniu.Jeigu ji yra stambesnė  naudojamas– 90°C laipsnių vanduo.

6. Juodoji arbata

Visada tiesiog užplikoma verdančiu (100°C laipsnių) vandeniu.

7. Pu Errh

Taip pat yra užplikoma verdančiu (100°C laipsnių) vandeniu.

Be to reikia stebėti, jog vanduo virdulyje nepervirtų. Jeigu jūsų vanduo virdulyje jau kunkuliuoja- arbatai užplikyti jis nebetiks. Arbatai vandenį geriausia užvirti ant silpnos ugnies ir jį išjungti tuomet, kai nuo virdulio  dugno pradės kilti smulkūs burbuliukai. Užplikyta arbata turi buti karšta, bet ji neturi deginti liežuvio.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *