Gliuteną ribojanti dieta

Dietos pavadinimas – Gliuteną ribojanti dieta

Gliuteną ribojanti dieta yra skirta sergantiesems celiakija, negalintiems toleruoti gliuteno, arba sergantiesiems Diuringo herpetiforminiu dermatitu.

Dietos indikacijos

Šis dietinė mitybos planas atitinka Amerikos Nacionalinės Mokslų Akademijos suaugusiųjų mitybos rekomendacijas. Besilaikantieji šios dietos neretai yra varginami malabsorbcijos, todėl yra būtina sekti ar jie su maistu gauna pakankamai vitaminų ir mineralų.

Dietos principai
  • Ši dieta riboja gliuteno turinčių maisto produktų  bei vaistų suvartojimą. Tokie maisto produktai turi kviečių, rugių ir miežių. Pacientai gali valgyti avižinius dribsnius be gliuteno , jeigu juos toleruoja.
  • Laikantis šios dietos galima valgyti kukurūzus, ryžius, bulves, sojas, tapioką, pupeles, sorgo, amarantą, grikius, kinoa, soras, tef grūdus, ir riešutų miltus. Jeigu valgomos avižos, jos turi būti sertifikuotos, kad buvo apdorojamos be gliuteno.
  • Laikantis šios dietos taip pat būtina skaityti maisto produktų etiketes. Neretai gliutenas gali būti maskuojamas kitais pavadinimais, pvz. modifikuotas kramolas, hidrolizuoti arba tekstūrizuoti daržovių baltymai, sojos padažas arba sojos padažo tirštosios dalys, salyklas arba skonio stiprikliai su salyklu . Šie maisto produktų priedai gali turėti gliuteno, todėl jų reikėtų vengti. Modifikuotas krakmolas gali savyje turėti kviečių baltymo, todėl krakmolą galima vartoti tik gryną kukurūzų arba bulvių krakmolą.
  • Maistą reikia gaminti tik asmeniškai be gliuteno skirtais gamybos įrankiais ir naudoti atsikirus puodus ir keptuves bei pjaustymo lentas.
  • Neretai sergantieji celiakija gali netoleruoti ir laktozės. Paprastai laktozės netoleravimo reiškiniai išnyksta kai pagerėja žarnų būklė. Jeigu pacientui nustatyti laktozės netoleravimo reiškiniai, po kelių šios dietos laikymosi savaičių jie gali pabandyti laktozę ribojančią dietą.
  • Ši dieta yra tik bendros gairės. Jeigu jūs netoleruojate gliuteno, jums skirtą dietą turėtų sudaryti sertifikatą turintis dietologas.
Dietos proporcijos
  • Dieta riboja riebalų suvartojimą iki 40-50 g  per dieną.
  • Jeigu kurio nors maisto produkto pacientas netoleruoja dėl kitų susirgimų, juos siūloma keisti tais maisto produktais, kuriuos jis toleruoja.
Dietos sudėtis
Daržovės

Per dieną rekomenduojama suvalgyti 1 -4 puodelius daržovių.

Rekomenduojama
Visos šviežios, šaldytos, arba konservuotos , džiovintos, dehidratuotos arba 100% daržovių sultys.

Nerekomenduojama
Daržovės su kremu ir grietinėle ir duona, kai kurios konservuotos keptos pupelės.

Vaisiai

Rekomenduojama suvalgyti 1 -2.5 puodelio vaisių.

Rekomenduojama
Švieži, šaldyti, džiovinti (be papildomai pridėto cukraus) arba konservuoti savo sultyse arba lengvame sirupe vaisiai. Taip pat 100% vaisių sultys.

Nerekomenduojama
Bet kokie vaisių patiekalai, kurių sutirštinimui naudoti kviečių miltai.

Grūdai

Rekomenduojama suvalgyti  nuo 90 iki 300 g grūdų arba juos atitinkančių produktų.

Rekomenduojama
Ryžiai, laukiniai ryžiai, duona ir pyragai be gliuteno, dribsniai be gliuteno, makaronai be gliuteno, grikiai, soros, kukurūzų spragėsiai, avižos ir avižiniai dribsniai be gliuteno.

Nerekomenduojama
Bet kas pagaminta su kvietiniai miltais ir kruopomis, ruginiais miltais, avižomis(jeigu jos nesertifikuotos), tritika , spelt, kviečių gemalais, kviečių krakmolu, durum kruopos, manų kruopos, kuskusas.

Pieno produktai

Rekomenduojama suvartoti 2-3 puodelius.

Rekomenduojama
Nugriebtas pienas visai be riebalų, 1% riebumo pienas, pieno pakaitalai iš sojos, migdolų ir ryžių, neriebus jogurtas. Kieti brandinti sūriai.

Nerekomenduojama
Pieno gėrimai su salyklu.

Baltymai

Per dieną rekomenduojama suvalgyti 2 -3 porcijas mėsos arba 60- 210g ją atitinkančių maisto produktų.

Rekomenduojama
Liesa arba labai liesa jautiena,paukštiena be odelės, žuvis, džiovintos pupelės ir ankštiniai, kiaušiniai, kiaušiniai praturtinti omega 3 riebiosiomis rūgšimis. , aviena, veršiena, paukštiena. Užkandinė mėsa (95-99 procentų) be riebalų, žuvis, Kietai virti kiaušinių baltymai arba kiaušinių pakaitalai arba kietai virti  arba plakti kiaušiniai praturtinti omega 3 neriebiosiomis rūgštimis, riešutai ir sėklos.

Nerekomenduojama
Mėsos patiekalai su baltais ir kreminiais padažais, džiūvėsėliuose apvoliotos mėsos patiekalai, komerciškai pagaminti mėsos patiekalai, gaminti su miltais ir draudžiamais grūdais, kai kurie mėsos konservai,  perdirbtos mėsos produktai ir konservai, tepamas sūris.

Aliejus ir taukai

Rekomenduojama  vartoti retai

Rekomenduojama
Aklyvuogių aliejus, sėmenų aliejus, sezamo aliejus

Nerekomenduojama
Pramoniniu būdu pagaminti padažai ir pagardai, kuriuose naudoti draudžiamų grūdų produktai, pramoniniu būdu pagamintas majonezas.

Cukrus

Rekomenduojama vartoti retai.

Rekomenduojama
Pyragai, sausainiai ir pyragaičiai iškepti iš gliuteno neturinęios tešlos, sorbetas, vaisiniai ledai, geros kokybės ledai, žele, klevų sirupas, uogienė ir džemas, zefyrai.

Nerekomenduojama
Pyragai, sausainiai ir pyragaičiai iškepti iš įprastinių miltų, ledų vafliukai, kai kurie pudingai, ledai su priedais.

Kiti maisto produktai

Rekomenduojama
Tortilijos, kukurūzų paplotėliai, kukurūzų traškučiai.

Nerekomenduojama
Prieskoniai ir pagardai, kurių gamybai naudoti draudžiami produktai.

Gėrimai

Rekomenduojama
Rekomenduojama gerti vandenį, arbatą, kavą , pieną, vaisių arba daržovių sultis.Naminiai sultiniai ir namuose gamintos sriubos iš leistinų maisto produktų.

Nerekomenduojama
Aromatizuotos kavos ir kavos gėrimai su prieskoniais, alus, pramoniniu būdu pagamintos sriubos ir sultiniai pagaminti su tirštikliais

Gliuteną ribojančios dietos valgiaraščio pavyzdį rasite čia

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *