Kaip derinti vyną ir maistą?

Kaip derinti vyną ir maistą? vynas

Visi esame girdėję apie griežtas prancūzų vyno ir užkandžių derinimo taisykles. Vynas ir maistas turėtų derėti tarpusavyje ir papildyti vienas kitą. Tačiau ne visi jas žino, juolab ne visos šios taisyklės yra aiškios ir suprantamos. Šiuo metu kulinarai yra linkę teigti, jog ant šventinio stalo turėtų puikuotis tik tas vynas, kuris yra jums skanus ir patrauklus. Tačiau kai kuriuos vynus įprasta patiekti su tam tikrais patiekalais.Taigi, žemiau patiekiami tik keli vyno ir maisto derinimo principai. Tai labiausiai paplitusios rekomendacijos, kurių laikantis derinamas vynas ir maistas  amerikiečių  užstalėje.

Raudoni vynai

1.Pinot –Pinot noir

Koks yra šis vynas?
Pinot noir apibūdinamas kaip tamsus, aksominės tekstūros vynas, kuriame galima išskirti žemuogių, aviečių ir juodųjų vyšnių natas. Šis vynas yra labai saldus.

Su kuo derinti Pinot vyną?
Pinot noir siūloma patiekti kartu su lašiša arba kita riebia žuvimi. Jis puikiai dera su minkštu sūriu, kaimišku sviestu bei grietinėlės padažu. Pinot noir puikiai dera su minkštu ožkos sūriu.

2.Merlot

Koks yra šis vynas?
Merlot tipo vynas apibūdinamas kaip aštraus  ir šiek tiek sutraukiančio skonio.Jis apibūdinamas kaip vidutiniškai sausas. Šio vyno natos – slyvos,agrastai, juodosios vyšnios, riešutai ir našlaitės.

Su kuo derinti Merlot vyną?
Merlot vynas puikia dera su jautienos steiku, avienos kepsniu, tuno kepsniu, kietais geltonais sūriais. Jis papildo raudonųjų mėsos padažų skonį- tokių kaip Bolognese. Neapsiriksite patiekdami Merlot vyną su šokoladiniu pyragu arba šokoladiniu tortu. Merlot tipo vynas puikiai dera su švelnaus skonio ir kreminės tekstūros sūriais – tokiais kaip Gouda.

3. Zinfandelis

Koks yra šis vynas?
Zinfandelis (Zinfandel)yra pusiau saldus raudonas vynas. Jis yra stipriai išreikšto skonio, kuriame išryškėja juodųjų vųšnių arba gervuogių prieskonis.Neretai zinfandelio vynas pasižymi juodųjų pipirų arba šokoladine nata.

Su kuo derinti Zinfandelį?
Šis vynas papildys keptų šonkauliukų, keptos anties ar žąsies mėsos skonį. Zinfandelį galima patiekti su brandžiais sūriais, aštriais pipiriniais padažais, bei aštriais desertiniais patiekalais. Sūrio mėgėjai Zinfandelį derina ir su minkštais sviestinės struktūros sūriais – tokiais kaip Monterey Jack. Tokie minkšti sūriai atsveria tirštą ir sodrų Zinfandelio skonį.

4. Kabernet vynas

Koks yra šis vynas?
Kabernet Sauvignon (Cabernet Sauvignon)  tipo vynas nėra labai saldus. Jis neretai yra serbentų, gervuogių uogienės ir aviečių skonio, kurį lengvai papildo vanilės nata.

Su kuo derinamas Kabernet vynas?
Cabernet sauvignon tipo vynas puikiai papildo mėsos troškinio, avienos patiekalų bei kardžuvės ar tuno patiekalų skonį. Neapsiriksite ragaudami šį vyną su brandintu kietu sūriu, čedaro tipo sūriu,  ruduoju arba pomidorų padažu.

5.Širaz vynas

Koks yra šis vynas?
Shiraz vynas priskiriamas prie žemės skonio vynų. Jis stipraus skonio. Vyne išryškėja juodųjų serbentų ir juodųjų vyšnių bei ąžuolo natos. Jame daug taninų, todėl šį vyną neretai užbaigia juodojo šokolado, lakricos ir prieskonių natos.

Su kuo derinamas Širaz vynas?
Shiraz tipo vynas  paprastai patiekiamas su kiaulienos arba avienos kepsniu, šašlyku, griliaus patiekalais. Jis dera prie Meksikiečių virtuvės patiekalų.

6.Kjantis

Koks yra šis vynas?
Chianti tipo vynas nėra saldus. Tai tvirtas, sausas, žėmės tipo vynas, kuriame labai daug taninų. Chianti tipo vynas labai primena rūgščias vyšnias. Tačiau jis gali turėti ir slyvos, vanilės ir juodųjų pipirų natų.

Su kuo derinti šį vyną?
Chianti tipo vynas patiekamas su makaronų patiekalais. Jis puikiai dera su pomidorų padažu, raudona mėsa, paukštiena, aviena ir veršiena. Neapsirikdami patiekdami šį vyną su pica, bei kietaisiais sūriais – tokiais kaip Parmezanas. Sūrio mėgėjai teigia, jog būtent kietame Parmezano sūryje išsiskiriantis druskos skonis puikiai dera su salstelėjusiu vyno skoniu ir atsveria jo rūgštumą.

7. Rose 

Koks yra šis vynas?
Rose tipo vynas yra labai lengvas. Neretai lengvai putojantis. Šio vyno skoniui būdingos prinokusių braškių, apelsinų, melionų ir  ybiškės natos. Tai lengvas, delikatus moteriškas vynas.

Su kuo derinti šį vyną?
Rose tipo vynas patiekamas su vaisiais. Jis puikiai dera su aštroku šveicarišku sūriu, kuriam būdingas švelnus riešutų skonis.

Baltieji vynai

1.Muskatas

Koks yra šis vynas?
Muskatas (Moscato) yra saldusis vynas. Jame nedaug alkoholio, tačiau labai daug cukraus. Šiam vynui būdingos lengvos meliono, persiko arba rožės natos.

Su kuo derinamas šis vynas?
Moscato vynas yra patiekiamas su kalakutiena, vištienos arba kiaulienos patiekalais. Jis puikiai dera prie Azijos virtuvės patiekalų. Muskatą galima patiekti su švelniais sūriais (pvz.Šveicarišku) bei lengva žuvimi. Mėgstantiems kontrastą jis gali patikti patiektas kartu  ir su pipiriniais sūriais, tokiais kaip Pepper Jack.

2. Rizlingas

Koks yra šis vynas?
Rizlingas (Riesling) yra saldoko skonio gaivus vynas, kuriame galite pajusti subtilias persikų bei laimo natas.

Su kuo derinti šį vyną?
Rizlingas puikiai derės su kario turinčiais patiekalais. Jis idealiai dera su Tajų virtuvės patiekalais, kalakutiena, vištiena bei kiauliena. Rizlingą galima derinti su Gouda  arba Havarti tipo sūriais. Jis paryškins ant grotelių keptų patiekalų skonį. Taip pat neapsiriksite Rizlingą patiekdami su pelėsiniu sūriu, kurio aštrokas prieskonis puikiai kontrastuos su vyno saldumu.

3.Pinot Grigio

Koks yra šis vynas?
Pinot grigio yra sausas vynas, kuriam būdingas vaisių ir citrusinių vaisių skonis. Jame neretai galima išskirti obuolio bei persiko natas.

Su kuo derinamas šis vynas?
Pinot grigio vynas puikiai dera su pica, aštriais paukštienos patiekalais. Jis papildys makaronų patiekalų skonį. Ypač jeigu šie patiekalai yra patiekiami su grietinėlės arba sviesto padažu. Šis vynas dera su minkštais sūriais. Prie jo ypač  tiks švelnus ir lengvas Ricotta sūris.

4. Sauvignon blanc

Koks yra šis vynas?
Sauvignon blanc yra rūgštoko skomio sausas vynas. Jam būdingos prieskoninės natos – čiobreliai, žolė arba rūgščių vaisių skonis.

Su kuo derinamas šis vynas?
Sauvignon blanc vynas paprastai derinamas su vištiena, plekšnės arba jūros gėrybių patiekalais. Jis dera prie žaliųjų daržovių patiekalų. Neapsiriksite patiekdami šį vyną su riebiais ir aštriais sūriais- feta arba ožkos sūriu. Jis puikiai tiks prie citrinos vaisių deserto arba citrinos turinčių patiekalų. Jis taip pat neblogai derės su šviežiu Mozarellos sūriu, ypač jeigu sūris bus pabarstytas prieskoninėmis žolelėmis.

5.Chenin blanc

Koks yra šis vynas?
Chenin blanc pasižymi ryškiu tropinių vaisių skoniu. Jis neretai apibūdinamas kaip turintis ananso natą, su medaus ir karamelės prieskoniu. Šis vynas vienok nėra saldus ir yra labai stipraus kvapo ir skonio.

Su kuo derintinas šis vynas?
Chenin blanc vynas yra derinamas su jūros gėrybių patiekalais, žuvimi arba paukštiena. Neapsiriksite patiekdami šį vyną su aštriais patiekalais ir su ryškaus skonio ir kvapo sūriais, -tokiais kaip Brie.

6.Chardonnay

Koks yra šis vynas?
Chardonnay tipo vynas visada yra lengvos tekstūros, tačiau išreikšto skonio. Jam būdingos riešutų ir sviesto natos. Jis taip pat turi kriaušės, obuolių, figos ar sausmedžio natų.

Su kuo derinti šį vyną?
Neapsiriksite patiekdami Chardonnay tipo vyną su kiaulienos patiekalais, vištiena, krevetėmis arba veršiena. Jis puikiai derės su Mocarelos, Brie ir Assiago tipo sūriu, tropine salsa, pesto arba grietinėlės padažu.

7.Šampanas, Putojantis vynas

Koks yra šis vynas?
Šampanas yra lengvas  vynas , kuris gali būti sausas, pusiau sausas ir saldus. Šampano skonis gali įvairuoti, tačiau dažniausiai jis turi vaisių, kriaušių, citrinos ar greipfrutų natų.

Su kuo derinti šį vyną?
Neapsiriksite Šampaną patiekdami su vaisiais ar uogomis. Tačiau jis puikiai derės su minkštu ir brandžiu sūriu, tokiu kaip Miunsteris.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *