Dieta kovojantiems su depresija

Dieta kovojantiems su depresija- paprasta bet ne prasta 


dieta-kovojantiems-su-depresija

Ką reikėtų valgyti sergantiesiems depresija?

Šios dietos kūrėjai teigia, jog laikydamiesi šio mitybos plano pagerinsite savo nuotaiką. Mokslininkai seniai nustatė, jog  nuotaiką pakelia malonumo hormonas- serotoninas. O serotonino gamybą ir išskyrimą skatina folinė rūgštis, selenas ir triptofanas, bei vitaminai B ir E. Šių medžiagų  galima aptikti šiuose maisto produktuose: vištienoje, kalakutienoje, kepenėlėse, žuvyje (ypač tune, upėtakyje, skumbrėje, sardinėse).

Jums taip pat rekomenduojama valgyti jūros produktus bei kiaušinius ir gerti kuo daugiau šviežio pieno. Sergant depresija reikėtų  kuo dažniau valgyti morkas, saldžiuosius pipirus, svogūnų laiškus, pomidorus,salierus, žaliuosius žirnelius, šparagus, patisonus. Taip pat neapsiriksite jeigu pasmaguriausite  ir tokiais vaisiais kaip bananai, citrusiniai vaisiai, kiviai, juodieji serbentai, spanguolės. Bananai netgi laikomi malonumo jausmą suteikiančiu vaisiumi bei meiliavaisčiu.

Nuotaikų kaitą taip pat galite sumažinti valgydami ankštinius ir lęšius , bei dažniau pasirinkdami sėlenas. Sėlenas nebūtinai valgyti grynas- jų skonis tikrai nėra tobulas. Tačiau jas tikrai galima dėti į varškę, kefyro stiklinę, kokteilius ar košes. Nuo to patiekalo skonis nesikeis, o sėlenos padės iš jūsų kraujo išvalyti susikaupusius šlakus, cukraus perteklių ir kitus organizmą nuodijančius junginius.

Rekomenduojama maistą gardinti prieskoninėmis žolelėmis. Labiausia tiks tokios kaip rozmarinas, kalendra, bazilikas ir raudonėlis.

Desertui galite rinktis juodąjį šokoladą, užgerdami jį arbata iš jonažolių, arba mėtų. Laikantis šios dietos negalima gerti alkoholinių ir gazuotų gėrimų, o taip pat ir valgyti riebaus maisto.

Pavyzdinis 1 dienos mitybos planas

Pusryčiai

  • 1 minkštai virtas kiaušinis,
  • Duoniukas su sūriu ir petražolės šakele,
  • Juodoji arbata ir 30 g juodjo šokolado.

Antrieji pusryčiai

Vaisių salotos iš kivio ir mandarino, pagardintos jogurtu ir užbarstytos kapotais riešutais.

Pietūs

  • Grietinėje troškintas kalakutas su daržovėmis,
  • Pomidorų, agurkų ir brinzos sūrio salotos pagardintos alyvuogių aliejumi,
  • Bananas su plakta grietinėle.

Pavakariai

Mėtų arbata su juodųjų citrinų uogiene.

Vakarienė

  • Upėtakis užkeptas su sūriu,
  • Pupelių ir šparagų salotos,
  • Karštas šokoladas.

Prieš miegą

1 puodelis jonažolių arbatos.

Gydytojų  mitybos rekomendacijas sergantiesiems depresija rasite čia

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *