2 dietos valgiaraštis dienai

2 dietos dienos valgiaraštis 1 dienai

2 dieta yra skiriama sergantiesiems lėtiniu skrandžio uždegimu, kai yra nepakankama skrandžio sekrecinė funkcija, ypač tuomet, kai yra neryškus ligos paūmėjimas, Ji taip pat gali būti skiriam sergantiesiems enteritais ir kolitais, kai nėra gretutinių susirgimų.

Maistas turi būti švelnus, virtas vandenyje arba garuose. Maistas turi būti kambario temperatūros, jokiu būdu ne šaltas ir ne karštas.  Taip pat gali būti skiriami troškinti, užkepti ar kepti ( be plutelės ) patiekalai. Jokiu būdu negalima skirti maisto apvolioto ir kepto džiūvėsėliuose. Patiekalai geriau turi būti malti ar stambiai sukapoti. Padažai turėtų būti ruošiami iš lieso ir silpno mėsos ar daržovių nuoviro.

Galima skirti iki 25 g grietinės vienam patiekalui, taip pat tarkuoto ar plonais gabalėliais pjaustyto sūrio. Pieną ar grietinėlę geriau pilti į kitus patiekalus ar gėrimus.

Draudžami mielinės tešlos kepiniai ir patiekalai, taip pat kepta mėsa ir žuvis ( jeigu buvo apvolioti džiūvėsėliuose ar dribsniuose ). Negalima valgyti riebios mėsos ir žuvies, sūdytų , rūkytų patiekalų. Draudžiami marinatai, mėsos ir žuvies konservai, šalti gėrimai , taip pat ledai, kiaulės taukai ir kulinariniai riebalai, garstyčios, krienai, šokoladas, kremai ar kreminiai įdarai, figod, datulės- džiovintos ir šviežios. Taip pat draudžiama skirti stambias uogas su daug sėklų  ( avietes, gervuoges, raudonuosius ir juoduosius serbentus), taip pat negalima skirti storą odelę turinčių vaisių ir uogų ( agrastų). Negalima gerti vynuogių sulčių, giros. Draudžiami svogūnai, ridikai, ridikėliai, agurkai, ropės, česnakai, grybai, paprikos ir pipirai, ankštiniai maisto produktai.

1  dietos variantas

Pavyzdinis meniu 1 dienai.

Pusryčiai

Garuose virtas omletas, pieniška ryžių košė, kava su pienu

Pietūs 

Grybų sultinys su kruopomis, virta menkė su bulvių koše, kisielius

Pavakariai 

Kviečių sėlenų nuoviras

Vakarienė

Mėsos kotletai kepti be trupinių, ryžių pudingas su vaisių užpilu, kakava

Nakčiai

Rūgpienio stiklinė

2 variantas – meniu 1 dienai

Pusryčiai

Minkštai virtas kiaušinis, sūris, pieniška avižinių dribsnių košė.

Pietūs

Mėsos sultinys su vermišeliais, apkepinti be paniruotės mėsos kotletai su morkų tyre, kisielius.

Pavakariai

Erškėtuogių nuoviras.

Vakarienė 

Žuvies drebučiai, ryžių pudingas su vaisių užpilu, arbata.

Nakčiai

Kefyro stiklinė.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *