Mitybos principai sergant endometrioze

Mitybos principai sergant endometrioze

Endometriozė yra  estrogeno apykaitos sutrikimo iššaukta liga. Šiuo metu laikomasi nuomonės, jog ligos eigą blogina oksidacinis stresas, kurį didina tokios medžiagos kaip alkoholis ir tabakas.

Kokie maisto produktai nerekomenduojami sergant endometrioze?

Sergančiosoms endometrioze moterims nerekomenduojamas:

  • Alkoholis
  • Tabakas
Kaip reikėtų valgyti sergant endometrioze?

1. Valgykite daugiau daržovių ir vaisių

Yra pastebėta, jog rizika susirgti endometrioze mažėja valgant augalinį maistą. Tačiau epidemiologinių tyrimų yra atlikta pernelyg mažai. Moterų suvalgančių 7 mėsos porcijas per savaitę rizika susirgti šia liga yra 2 kartus didesnė nei moterų, suvalgančių 3 mėsos porcijas per savatę.

Valgančiųjų 13 žalių daržovių porcijų per savaite rizika susirgti šia liga yra 70 procentų mažesnė nei valgančiųjų mažiau nei 6 žalių daržovių porcijas per savaitę.

Estrogenų aktyvumas taip pat sumažėja valgant daugiau ląstelienos ir sumažinus suvartojamų riebalų kiekį.

2. Nepamarškite ir mankštos.

Daug ir aktyviai sportuojančių moterų rizika susirgti šia liga sumažėja net iki 75 procentų.

Ką reikėtų valgyti sergant endometrioze?

1.Sergančiosioms endometrioze rekomenduojama valgyti kuo daugiau kopūstų ir brokolių.

2.Per dieną siūloma suvalgyti bent 2 daržovių arba vaisių porcijas.

3. Hormonų pusiausvyrą  organizme padeda atstatyti omega 3 riebalinių rūgščių turintys maisto produktai: riebi žuvis, riešutai ir sėklos.

4. Jums yra  siūloma vengti cukraus ir valytų ar šlifuotų grūdų produktų.  Taip pat yra siūloma vengti  bet kokio gliuteno turinčio maisto. Košes geriausi virti iš grikių, sorų, raudonųjų ryžių ir kinoa kruopų.

5. Su kiekviena maisto porcija  jums yra siūloma suvartoti šiek tiek baltymų, kuriuos geriausia gauti iš žuvies, arba ankštinių- avinžirnių, lęšių, sojos (jeigu ji nėra genetiškai modifikuota), tempeh, riešutų, sėklų, avienos ar paukštienos.

6. Kadangi sergančiųjų endometrioze būklę blogina daržovių auginimui naudojami pesticidai, maisto produktus siūloma rinktis tik organinės kilmės. Tai ypač liečia pieną ir paukštieną. Vaisius ir daržoves būtina gerai nuplauti sodos tirpalu. Rekomenduojama vaisius valgyti su odele. Tačiau reiktų atminti, jog vaisiai yra neretai supurškiami, todėl prieš valgant  yra būtina juos nuplauti po tekančiu vandeniu arba su specialiu chemikalus neutralizuojančiu tirpalu.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *