Nulinė dieta

0 dieta- Nulinė dieta
Kada ir kam yra skiriama ši dieta?

Nulinė dieta yra skiriama  tuomet, kai kai pacientas negali kramtyti arba praryti kieto maisto.

Taip gali atsitikti kai pacientas yra  tuoj pat po  virškinamojo trakto operacijos,  taip ji yra skiriama, kai paciento sąmonės būklė yra pakitusi, ar  esant sąmonės praradimui.

Seniau nuline dieta  dar būdavo vadinama dieta, kai pacientui visiškai nebuvo duodama nieko valgyti. Ji buvo taikoma buvusioje TSRS ir būdavo skiriama nutukusiems, tačiau nesergantiems inkstų, kepenų ir širdies ligomis pacientams. Pacientui būdavo neskiriama jokio kieto maisto, tačiau skiriama iki 3 litrų skysčių per parą. Skysčiai, kuriuos būdavo galima gerti – arbata, kava, daržovių nuovirai ( tačiau ne sultys), o taip pat ir mineralinis vanduo. Kokius skysčius ir kaip turėjo gerti pacientas – nustatydavo gydantis gydytojas ar ligoninės dietologas. Ši dieta taip pat būdavo skiriama tik stacionare gydomiems pacientams ir tik gydytojo priežiūroje.

Nulinės dietos paprastai yra laikomasi ne ilgiau kaip 2-3 dienas – priklausomai nuo paciento būklės. Pacientui paprastai leidžiama maitintis kas 2-3 valandas ir ne didesnėmis kaip 200-300 g dydžio porcijomis.

Po apendicito operacijos pirmąsias 2-3 dienas siūloma vartoti natūralius neriebius jogurtus- be dažiklių ir saldiklių, taip pat siūloma gerti liesą vištienos sultinį. Būklei gerėjant, palaipsniui galima įvesti aguročių ar bulvių tyrę, taip pat maltą vištieną ar vant vandens virtą ryžių košę.

 Nulinės  dietos aprašymas

Ši dieta  yra sudaryta iš skysčių, tačiau ji yra praturtinta  būtinaisiais vitaminais.

Energetinė dietos vertė – 1000 cal , kurios yra skiriamos visai parai.

Labiausiai subalansuotas jos variantas yra toks,  kai per parą  yra suvartojama:

  • 20g riebalų
  • 20 g baltymų
  • 200 g angliavandenių

Šioje dietoje  yra apribojamas  suvartojamos druskos kiekis.

Nulinę dietą sudarantys maisto produktai:

Pacientui gali būti skiriama

  • Vaisių ir obuolių sultys su cukrumi
  • Silpnas mėsos sultinys
  • Įvairūs kisieliai
  • Skysta žele
  • Arbata su cukrumi
  • Lydytas sviestas
  • Minkštai virtas kiaušinis

Per parą pacientui yra privaloma sunaudoti ne mažiau  kaip 2 l skysčių.

Pacientuin yra draudžiama vartoti bet kokius dujų pūtimą ar rūgimą sukeliančius maisto produktus- pieną, gazuotus gėrimus, augalinės ląstelienos turinčius maisto produktus, taip pat tirštas košes. Per pirmąją parą po operacijos pacientui taip pat gali būti leidžiama gerti erškėtuogių nuovirą, silpną mėsos sultinį, saldžius vaisių kisielius ar saldžią arbatą.

 0 dietos skyrimas

Šios dietos yra  laikomasi tik tuomet, kai pacientas yra stacionare. Jos paprastai yra laikomasi ne ilgiau kaip  3- 5 dienos.

Jeigu ligonis negali maitintis kietu maistu ilgesnį laiką,  jam  yra siūloma  taikyti enterinį  arba parenterinį maitinimo būdą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *