Airanas- maistas ir vaistas

Airanas- kas tai yra?

Airanas – yra specialiu būdu fermentuotas pieno gėrimas, Jo skonis savotiškas, sūrokas, šiek tiek primena  kefyrą. Airanas buvo žinomas jau senovės egiptiečiams, tačiau jo tėvyne yra laikoma Turkija ir tiurkų genčių apgyvendinti kraštai, kuriuose šis gėrimas geriamas jau daugiau  nei 15 amžių. Viduriniojoje  ir Mažojoje Azijoje šis gėrimas yra vadniamas beveik vienodai – „airan“, „oiran“ arba „ioren“.

Airanas gaminamas panašiai beveik visuose kraštuose. Jis yra rauginamas iš pieno, į kurį pridedama specialių bakterijų ( Streptococcus thermophilus, bulgariškosios lazdelės) ir mielių. Suraugintas pienas vėliau yra sūdomas ir gerai išmaišomas. Po to į jį pilama virinto ir atšaldyto iki  10°С  gazuoto vandens. Geros kokybės airanas yra tirštas, jame yra iki 1,4%,  riebalų, iki 1,5–2% druskos ir iki  0,6% alkoholio.  Jo skonis labai panašus į kumelės pieną- kumysą, tik yra tirštesnis. Airano sudėtyje esančios bakterijos- Streptococcus thermophilus yra geroji bakterija, kuri įrastai  yra naudojama jogurtui gaminti.

Naminis airanas paprastai yra ruošiamas iš rūgpienio, kuris yra sūdomas ir atšaldomas.

Maistinė airano vertė

100 g  prekyboje parduodamo airano  vidutinė maistinė vertė:

Energinė vertė: 82 kJ / 20 kcal
Riebalai- 1,0 g
Iš kurių sočiųjų riebalinių rūgščių -0,7 g
Angliavandeniai-1,6 g
Iš kurių cukrų-1,1 g
Baltymai-  1,1 g
Druska-  0,8 g

Įprastinė parduodamo airano gėrimo sudėtis yra  vanduo, nenugriebto pieno milteliai, druska, raugas (sudėtyje  taip pat yra pieno rūgšties bakterijų Streptococcus thermophilus). Jo sudėtyje taip pat yra vitaminų, ypač vitamino A, B1, B2, PP, C ir E, amino rūgščių, bei mineralų- kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo, chloro, jodo, sieros ir kt.

Kuo naudingas airanas?

Airaną mėgsta karštųjų kraštų gyventojai. Ir ne be reikalo. Šiame gėrime yra daug elektrolitų,jis yra skanus ir gaivus.  Reguliariai gerdami airaną galite pagreitinti savo medžiagų apykaitą, jis padės lieknėti, o taip pat ateis į pagalbą kovojantiems su bloguoju cholesteroliu. Mitybos specialistai pataria jį gerti turintiems viršsvorio problemų.  Kai kas teigia, jog tris dienas geriant s airaną, galima  atsikratyti  iki 2-3 nereikalingų kilogramų.

Vertėtų paminėti ir tai, jog jo sudėtyje esančios Streptococcus thermophilus bakterijos padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą ir pašalinti iš žarnyno pašalina toksiškas medžiagas. Šis gėrimas padės atsigauti nuo antibiotikų vartojimo nuvargintam virškinimo traktui.

Taip pat yra pastebėta, kad Streptococcus thermophilus skaldo pieno cukrų- laktozę, dėl to jis gali būti naudingas pieno produktų netoleruojantiems asmenims.

Airanas puikiai malšina troškulį, taip pat ateis į pagalbą apsinuodijus alkoholiu. Tradiciškai jį siūloma gerti kvėpavimo problemų turintiems asmenims- ypač peršalus. Šis gėrimas taip pat tiks vyresnio amžiaus asmenims, linkusiems tukti.

Kas negali gerti airano?

Airanu patariama nepiktnaudžiauti asmenims kenčiantiems nuo gastrito, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės.

Ar būsimos mamos gali gerti airaną?

Airanas yra panašus į kefyrą. Laikoma, jog jį gali gerti  ir nėščios moterys, tačiau piktnaudžiauti juo  nereikėtų, nes alkoholio jo sudėtyje visgi yra.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *