Abrikosų sultys- maistinė ir energetinė vertė

Abrikosų sultys- maistinė vertė

Vertingiausios yra neskiestos 100%-natūralios abrikosų sultys. Abrikosas yra šiltųjų kraštų augalas, todėl jo vaisių skonis priklauso nuo to,kiek saulėta buvo vasara.

Maistinė abrikosų sulčių vertė

100 g abrikosų sulčių bus

Angliavandenių- 12,7- 14 g
Baltymų- 0.5 g
Riebalų- 0 g

Energetinė abrikosų sulčių vertė (100g)

Kalorijų kiekis- 55- 56 kcal

Pramoniniu būdu spaudžiamoms abrikosų sultims dažniausiai yra naudojamos  Dwarf Sungold, Dwarf Moongold, Royal Blenheim, Goldcot,Tomcot ir Aprium  abrikosų veislės. Jeigu nuspręsite jų sultis spausti patys- patartina rinktis tik gerai sunokusius vaisius, lygia, aksomine ir nepažeista odele. Sultims tinka tik minkšti ir neparudavę abrikosai. Kokybiškos abrikosų sultys yra stipraus  ir malonaus skonio.

Abrikosų minkštime yra daug B grupės vitaminų, bei kraujagyslėms naudingų vitaminų B1, B2, B3, PP ir C. Abrikosų vaisiuose yra daug karotenoidų (provitamino A ), liuteino ir zeaksantino, todėl jie labai tinka dirbantiems prie kompiuterio. Abrikosų sultys taip pat bus naudingos sergantiesiems glaukoma, katarakta ar makulės degeneracija.  Daugiausia šių akis stiprinančių medžiagų yra abrikosų odelėje, todėl prieš spaudžiant sultis, odelės lupti nereikėtų.

Gausu abrikosuose  ir mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, sieros, fosforo, jodo, geležies, vario, cinko, mangano, nikelio, titano, vanadrio, molibdeno, strocio, boro, kremnio.Jų vaisiuose taip pat yra  yra  pektinų, baltymų, angliavandenių bei  organinių rūgščių. Nuo seno yra  žinoma, jog abrikosas yra dosniausias kalio šaltinis. Todėl jis labai tinka sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Jose esantis kalis ne tik skatina nereikalingų skysčių ir šlapimo išsiskyrimą, bet ir padeda atsigauti širdies raumeniui. Abrikosų sultyse taip pat daug magnio. Šio mikroelemento abrikosų sultyse yra net 10x daugiau nei kitų vaisių sultyse. Be to šis magnis yra puikiai įsisavinamas, todėl abrikosų sultis tikrai vertėtų dažniau gerti dirbantiems protinį darbą, sportuojantiems, augantiems ir vyresnio amžiaus asmenims.

Abrikosų sultyse yra ir visa puokštė antioksidantų- likopeno, beta karoteno. Jie ne tik apsaugo ląsteles nuo žalingo ultravioletinių spndulių poveikio, bet ir padeda išsaugoti jaunystę, odos skaistumą, bei sveikatą.

Kaip gerti abrikosų sultis?

Abrikosų sultis geriausiai yra gerti prieš valgį. Šios sultys švelniai laisvina vidurius, nes jose yra daug pektino ir ląstelienos. Jos taip pat tinka esant vidurių pūtimui, kolitui, taip pat padeda tirpinti tulžies pūslės akmenis.

Kas negali gerti abrikosų sulčių?

Abrikosų sultis atsargiai reikėtų vartoti sergantiesiems cukralige, nes šiose sultyse tikrai yra daug cukraus.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *