Vata dieta

Vata dieta

Vata došos prigimtis yra judėjimas ir judėjimo energija. Ši doša jūsų kūne skatina energijos apykaitą ir stipriausiai pasireiškia storajame žarnyne, sąnariuose bei nervų sistemos veikloje.

Vata tipo žmonės yra smulkaus sudėjimo, neretai nedidelio ūgio. Jų akys dažniausiai nėra didelės, tačiau jos judrios. Tai smulkių pečių ir siaurų lūpų žmonės, kurių plaukai yra švelnūs ir ploni. Jie svajingi ir kūrybingi, o jų nuotaika keičiais greitai. Šie žmonės mėgsta daug kalbėti, susikaupti jiems gan sunku, sunkoka jiems ir planuoti bei atlikti tai, ką jau yra suplanavę. Juos neretai vargina nemiga ir nerimas. Tai jautrūs žmonės, kurių oda yra sausa, galūnės šaltos, o tuštinimasis yra nereguliarus.

Ką turėtų valgyti ,,vata“ tipo žmonės?

Šio tipo asmenims tiktų sunkesnis ir riebesnis maistas. Jiems nelabai tinka aštrus, kartus, sausas,  sutraukiančio skonio ar šaltas maistas. Šiems žmonėms trūksta šilumos ir komforto. Jie dažnai valgo tam, kad nusiramintų, pakeltų savo nuotaiką ar tiesiog pasijustų saugiau. Jų prigimtis reikalauja  vartoti daugiau šiltų ir virtų patiekalų: sriubų, troškinių, košių.

Kokie skoniai labiausiai tinka ,,vata“ tipo asmenims?

Vata prigimties asmenims pagal prigimtį labiausiai tinka šie skoniai:

  • Saldus
  • Rūgštus
  • Sūrus
Kokie skoniai labiausiai netinka ,,vata“ tipo asmenims?

Vata tipo asmenims netinka šie maisto skoniai:

  • Kartus
  •  Sutraukiantis
  • Aitrus
Kokie maisto produjtau tinka ,,vata“ tipo asmenims?

Grūdai

Vata tipo asmenims pagal prigimtį reikėtų  valgyti kviečius, avižas ir ryžius. Tai geriausiai jiems tinkantys grūdai. Jiems netinka mielinė duona, nes ji skatina vidurių pūtimą. O viduriai ir šiems žmonėms ir šiaip yra silpnesni.

Daržovės

Vata tipo žmonėms labiausiai tinka virtos ar garintos bei apvirtos daržovės. Jas reikėtų apšlakstyti aliejumi ar indiškuoju kmynu ( kuminu). Jiems netinka šaltos ir pernelyg daug oro turinčios daržovės. Vata tipo asmenims reiktų vengti žalių salotų ir žalių daržovių, nes jos yra virškinamos sunkiau ir ilgiau. Karštą dieną bėdos nebus, jeigu žalių daržovių salotos bus užpiltos aliejaus ar grietinės padažu. Šio tipo asmenims netinka   baklažanai, špinatai, moliūgai, cukinijos, švieži žirneliai ir kopūstai,

Vaisiai

Vata tipo asmenims reikėtų valgyti daug vaisių, nes jie yra labiausiai jiems tinkantis maistas. Tačiau čia irgi yra savitumų- jiems netiks sutraukiančio skonio vaisiai ir uogos- tokie kaip spanguolės ir granatai. Jiems dažniau reikėtų valgyti saldžius ir labai sultingus obuolius. Jiems labai tinka  apkepti obuoliai su medumi ir cinamonu. Džiovinti vaisiai šio tipo asmenims nėra labai tinkami, nes yra yra pernelyg sausi. Jei šio tipo asmenį vargina vidurių užkietėjimai, pagal Ajurvedą jiems labiausiai tiktų per naktį išmirkyti džiovintųos  slyvos ir abrikosai. Jiems netinka  neprinokę vaisiai, uogos ir bananai. Šiems žmonėms taip pat netinka šaldantys produktai- melionai, arbūzai. Todėl arbūzus ir melionus jiems reikėtų gardinti nors puse šaukštelio vieno iššių prieskonių: saldžiojo pankolio, juodojo pipiro, čili pipiro ar gvazdikėlių miltelių.

Ankštiniai

Geriausiai baltymų šaltiniai šiems asmenims yra lęšiai, pupelės ir žirniai. Tačiau jie šiuos maisto produktus privalo valgyti tik išmirkytus ir išvirtus dideliame vandens kiekyje. Mirkytų lęšių ar pupelių negalima virti tame pačiame vandenyje, kuriame jie mirko.  Geriausiai jų mitybai tinka lengviausiai virškinamieji geltonieji lęšiai– mung dhal.

Vata tipo asmenims rekomenduojama lęšius ir pupeles visada valgyti su prieskoniais, – geriausiai su ciberžole (kurkuma). Paprastai yra naudojamas vienas šaukštelis ciberžolės vienai stiklinei lęšių. Virškinimui pagerinti jiems tiktų viename šaukštyet šalto spaudimo aliejaus arba lydyto sviesto šaukšte pakepinti šaukštelį indiškojo kmyno (kumino) ir kalendros miltelių kartu su žalio imbiero šaknimi ir česnaku. Šiuos prieskonius reiktų įmaišyti į išvirtus lęšius ar pupeles.

Riešutai ir sėklos

Migdolai –  labiausiai tinka vata asmenų mitybai, Tačiau prieš valgant jie turi būti išmirkyti vandenyje ir jų odelė turi būti nulupta. Per dieną jiems reikėtų suvalgyti bent po 5 migdolus. Verta žinoti, jog dešimt migdolų suteikia reikalingų baltymų kiekį visai dienai.

Aliejus ir riebalai

Vata tipo asmenims geriausiai vartoti  tik šalto spaudimo aliejų. Labiausiai maistui jiems tinka sezamo ir migdolų aliejus. Kokoso ir sezamo aliejus taip pat  tinka plaukų ir priežiūrai, o šildantis garstyčių aliejus tiks masažui ir odos stangrumui palaikyti.

Pienas ir pieno produktai

Šio tipo asmenims tinka visi pieno produktai: šviežias pienas, grietinė, lydytas sviestas (ghee), grietinėlės sviestas, grietinėlė. Vienok olandiško tipo fermentinius sūrius reikėtų valgyti saikingai, nes juose labai daug riebalų, kurie gali apsunkinti Vata prigimties žmogaus virškinimo procesus. Jeigu jie jaučiasi išvargę, jiems tiks per pusę vandeniu skiestas jogurtas su imbieru ar kmyno (kumino) prieskoniais.

Pieskoniai

Geriausiai Vata tipo asmenims tinka šildantys prieskoniai: česnakas ir imbieras, indiškas kmynas (kuminas), ciberžolė (kurkuma), kalendra. Sutrikusią medžiagų apykaitą jiems padės sureguliuoti ir Asafoetida (hing). Tačiau šį prieskonį reikia vartoti labai mažais kiekiais.

Arbatos

Šios prigimties asmenims labiausiai tinka saldžiojo pankolio vaisių, cinamono, kmynų, ramunėlių ir sandalo medžio arbatos.

Riešutų pienelis Vata tipo smenims

Išeiga: 1 porcija.

Jums prireiks

1  stiklinė karvės ar sojos pieno
10  tmirkytų migdolų riešutų be odelės
1 šaukštelio medaus
1/2   stiklinės šilto vandens
Pagardinimui : žiupsnelis cinamono, džiovinto imbiero ir kardamono.

Viską sutrinti elektrinėje trintuvėje ir gerti.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *