Kaip šaldyti vaisius ir daržoves ir išsaugoti vitaminus?

Kaip šaldyti vaisius ir daržoves ir išsaugoti vitaminus?

Kokias daržoves galima šaldyti šaldiklyje?

Tikriausiai jūsų nebestebina tai, jog šiandien šaldytos daržovės tapo kasdieniniu maisto produktu. Tačiau, jeigu norite daržovių užsišaldyti patys- turėtumėt prisiminti, jog geriau šaldyti būtent tas daržoves, kurias Jūs mėgstate ir vertinate. Juk  šiandien šviežių daržovių galima įsigyti beveik ištisus metus. Šiame straipsnyje mes jums paaiškinsime, kokių gudrybių griebiasi profesionalūs kulinarai, kad jų šaldyti vaisiai, daržovės ir uogos išsaugotų gražią spalvą, formą ir visas naudingąsias savybes.

Kokias daržoves geriausia šaldyti?

Geriausiai užsišaldo kietokos ir nedideliais gabalėliais supjaustytos šviežios daržovės. Svarbu, kad jose nebūtų labai daug vandens. Šaldiklyje puikiai išsilaiko ankštinės daržovės- pupelės ar žirneliai. Neblogai išsilaiko ir kukurūzai. Gerai užsišaldo smulkiais gabalėliais supjaustytos morkos, moliūgai, cukinijos, brokoliai ir kalafiorai. Labai norint, galima šaldyti ir pomidorus, tačiau atšildyti jie ištęžta, todėl juos šaldyti reikėtų tik supjaustytus labai smulkiais gabalėliais. Geriausia yra šaldyti nerūgščias, mažai rūgščių turinčias daržoves.

Kaip teisingai paruošti daržoves šaldymui?

Nesvarbu, kokius daržoves ar vaisius Jūs nutarėte užsišaldyti- svarbiausia, jog jie būtų tikrai sunokę, švieži ir nepagedę. Prieš šaldant, jas būtina trumpai nuplikyti verdančiu vandeniu,- kitaip tariant blanširuoti.  O po to tokias daržoves reikia iš karto merkti į vandenį su ledukais kelioms minutėms. Į vandenį jos merkiamos tam, kad  nesuvirtų. Kodėl reikia jas blanširuoti? Čia yra toks mažas kulinarų triukas- blanširuotose daržovėse esantys fermentai nesuyra, ir todėl šaldytos daržovės išlaiko savo spalvą, kvapą ir naudingąsias medžiagas. Be to blanširuojant daržoves ar vaisius yra sunaikinami ant daržovių ar vaisių paviršiaus užsilikę mikroorganizmai.

Jeigu nenorite terliotis su verdančiu vandeniu- galima daržoves blanširuoti ir vandens garuose, tačiau jas garuose kaitinti reikia bent 8 minutes. Kulinarai teigia, jog blanširuodami garuose vaisius ar daržoves, daugiau išsaugosite vitaminų.

Iš ledukų vonios ištrauktas daržoves ar vaisių gabalėlius iš karto reikia nusausinti. Geriausia nusausinti ant popierinio rankšluosčio, tačiau galima ir gerai nuvarvinti per sietelį.

Po to vaisius ar daržoves reikia supakuoti į polietileninius maišelius ar specialius žemai temperatūrai atsparius indelius. Pakuoti į maišelius juos reikia kuo glaudžiau – taip, kad neliktų oro tarpų. Jeigu dedate jas į indelius- pastaruosius reikia pripildyti sklidinai iki pat viršaus. Taip supakuotas daržoves reikia kuo greičiau sudėti į šaldiklį. Ne pro šalį būtų ant jų pažymėti ir datą, – kad žinotumėte ką ir kaip užšaldėte.

Šaldytos daržovės yra linkusios plėstis- nes plečiasi jose esantis šaldomas vanduo.Kuo švelnesnės konsistencijos yra šaldomi produktai- tuo labiau jie plėsis. Šaldomo vandens tūris padidėja iki  maždaug 10 procentų. Geriausiai tekstūrą išlaiko -18 C ( arba 0 F) temperatūroje užšaldytos daržovės ar vaisiai. Šitaip užšaldytus vaisius ar daržoves šaldiklyje galite laikyti bent kelis mėnesius- literatūroje rašoma, jog šaldytus vaisius galima saugoti iki vienerių metų, o šaldytas daržoves net iki 18 mėnesių,- jeigu šaldiklio temperatūra po užšaldymo nesikeitė.

Kiek daržovių reikėtų blanširuoti per vieną kartą?

Patogiausia daržoves plikytis nedidelėmis porcijomis- maždaug po 400-500 g. Tokio kiekio šaldytų daržovių pilnai pakanka paruošti pietus  3-4 asmenims. Jeigu gyvenate vieni , ar šeima yra mažesnė- porcijos dydį geriausiai rinktis pagal asmeninius poreikius.Nuėmus derlių, daržoves būtina iškart blanširuoti: nuplikomos 400-500 g. porcijos, taigi kiekiai, iš kurių vėliau bus galima pagaminti patiekalą 3-5 asmenims. Jei namuose gyvena 1-2 žmonės, atitinkamai reikia mažinti ir porcijas.

Kaip šaldymui paruošti vaisius ir uogas?

Prieš šaldant vaisius ar uogas, juos reikėtų perrinkti ir nuplauti. Kai kurias uogas geriausiai yra šaldyti aplietas cukrumi ar cukraus sirupu. Be cukraus drąsiai galite šaldyti mėlynes, serbentus, spanguoles, braškes.
Cukrumi neretai apliejamos švelnios uogos- mėlynės ar gervuogės. Prityrę kulinarai daro dar ir taip- švelnias ir minkštas uogas paskleidžia plonu sluoksneliu ant kepimo skardelės ir tik tada jas deda į šaldiklį, O po to užšalusias uogas suberia į polietileno maišelius ar deda į specialius indelius.

Kaip paruoši šaldymui greitai paruduojančius vaisius?

Kai kurie greitai gendantys vaisiai – persikai, obuoliai, nektarinai ar abrikosai  šaldomi paruduoja. Kad taip neatsitiktų, juos reikėtų trumpam pamerkti į vitamino C tirpalą.  Jeigu vaistinėse rasite vitamino C miltelių- jais galite tiesiog pabarstyti vaisių gabalėlius. Jeigu vitamino C miltelių nėra – jo tirpalą galite paruošti ir iš vit. C tablečių.  Kelias tabletlėles ar 1/2 arbatinio šaukštelio vit. C reikia ištirpinti 3 valgomuosiuose šaukštuose vandens ir šiuo tirpalu pašlakstyti šaldomus vaisius. Jeigu vengiate chemijos- trumpam pamerkite vaisių gabalėlius į vandenį, kuriame yra išspaustos citrinos sulčių. Paprastai imama 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių 1 litrui vandens.

Po to vaisius reiktų nusausinti ant popierinio rankšluosčio arba juos gerai nuvarvinti ir sudėlioti į maišelius ar indelius.

Kaip supakuoti šaldymui skirtus vaisius ir uogas?

Vaisiai ir daržovės į maišelius turėtų būti sudedami kuo tankiau ir glaudžiau. Tačiau spausti jų nereikėtų. Svarbiausia, kad drėgmė būtų maišelio ar indelio viduje, bet ne išorėje. Maišeliai ir indeliai iš išorės turi būti sausi. Šaldymui geriausia rinktis specialius šaldymo kameroms skirtus maišelius. Iš maišelio reikia išspausti kuo daugiau oro- kad  kuo mažiau jo užsiliktų pakuotėje. Jeigu oro nepašalinsite – šaldomos daržovės ar vaisiai gali prarasti spavą. Kai kurios šeimininkės maišelius dar linkusios apvynioti stora aliuminio folija ir užlipinti šaldymui skirta juostele. Tačiau, jeigu taupote pinigėlius- tai gali būti ir ne visiškai reikalinga. Atminkite viena- nei uogų, nei daržovių nereikėtų šaldyti sumuštinių pakavimui skirtuose polietileno maišeliuose- jie gali suplyšti žemoje temperatūroje.

Šaldiklyje daržoves taip pat reikėtų sudėti kuo glaudžiau, tačiau perkrauti jo nereikia. Šaldiklio temperatūra turi būti nustatyta ant pačios žemiausios ribos(-18 C).

Kadangi šaldomose dar žovėse ar vaisiuose esantis vanduo užšąla- maisto gabalėliuose susidaro ledo kristalėliai. Šie kristalėliai plečiasi ir iš vidaus sudrasko augalų ląsteles. Dėl to, kai kurios daržovės ar uogos atšildytos tiesiog sutęžta. Kad jūsų daržovės ar vaisiai kuo mažiau sutežtų- paruoštas jų pakuotas į šaldiklį reikia dėti  kuo greičiau. Taisyklė čia paprasta- kuo greičiau į šaldiklį sudėsite maisto pakuotes, tuo mažiau jos patirs ląstelinių pažeidimų. Mat kuo žemesnė yra temperatūra- tuo mažesni yra susidarančio ledo kristalėliai. Būtent dėl to šaldytų uogų prieš valgymą visiškai atšildyti kaip ir neverta- nes visiškai atšildytos uogos gali būti labai sutežusios.

Kaip atšildyti šaldytus vaisius ir daržoves?

Taisyklė irgi labai paprasta- jeigu norite, kad jūsų patiekalas atrodytų gražiai- visiškai atšildyti daržovių ar uogų prieš gaminimą nevertą. Beveik visas šaldytas daržoves galima drąsiai mesti į verdantį vandenį. Kietus šaldytus vaisius galima atšildyti kambario temperatūroje. Tačiau švelnių uogų pilnai atšildyti nepavyks. Šaldytos avietės atšilusios gali virsti tiesiog į košelę. Todėl jas geriau dėti į elektrinę plaktuvę ar dėti į šaltus patiekalus- ledus ar jogurtą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *