Vaisiai- Kaip? Kada? Po kiek?

Vaisiai- Kaip? Kada? Po kiek?
Kada geriausia valgyti vaisius?

Vaisiai yra saldūs, ir cukraus juose yra tikrai gana daug. Dietologai teigia, jog vaisius reikėtų valgyti pirmoje dienos pusėje,  geriausiai – ryte arba ki pietų. Juos taip pat galima valgyti pertraukose tarp valgių, tačiau yra būtina atsižvelgti į tai ką jūs prieš tai valgėte.  Pavyzdžiui, jeigu prieš vaisius jūs mėsą, paukštieną, kiaušinius- vaisius galėsite valgyti tik po keturių valandų pertraukos. Jeigu tokios pertraukos nedarysite- vaisiai, susilietę skrandyje su baltymais pradės rūgti ir kitą dieną jums pradės pūsti pilvą. Jeigu prieš vaisius valgėte šviežias ar troškintas daržoves- pertraukėlė gali trukti ir 1-2 valandas.

Vaisius valgyti kaip desertą- tuojau pat po sočių pietų – visiškai netinka.

Jeigu Jūs valgote vaisius kai skrandis yra dar tuščias, tai yra  prieš 30 minučių iki pagrindinio valgio- vaisiai ne tik suteiks energijos, tačiau bus  geriausiai suvirškinti ir maksimaliai įsiurbti juose esantys vitaminai.  Dietologai rekomenduoja valgyti pradėti pirmiausia nuo vaisių. Juos ir daržoves taip pat gerai valgyti ir priešpiečiams ar pavakariams.

Kokius vaisius reiktų valgyti?

Geriausia vaisius valgyti tokius, kokius juos mums davė gamta – natūralius. Uogienės, džemai, konservuoti vaisiai yra skanūs, tačiau juose jau beveik nebelikę šviežiuose vaisiuose esančių vitaminų.Bet koks terminis vaisių apdorojimas suardo didelę dalį juose esančių vitaminų.

Rytais šviežius  vaisius ar šaldytas uogas galima drąsiai dėti į košę- taip kasdien jūs galėsite gardžiuotis vis kitokio skonio koše. Pusryčiams tiks šaldytos mėlynės, braškės, tarkuoti obuoliai ar net puselė banano.

Vaisiai yra puikus energijos šaltinis, todėl juos galima drąsiai valgyti po sunkesnės treniruotės.

Po kiek reikia valgyti vaisių?

Pasaulinė Sveikatos Apsaugos Organizacija kiekvienam žmogui per dieną  rekomenduoja suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių. Tai sudarytų apytikriai  penkias jūsų saujas.

Valgant vaisius pasisotinti yra sunkoka, todėl jų per dieną, visiškai nepastebint galima suvalgyti tikrai daug- iki 1-2 kilogramų. O toks vaisių kiekis yra tikrai pernelyg didelis.

Šis bei tas apie vaisių sultis

Dažnai jums yra siūloma 1 – 2 kartus per dieną gerti  šviežiai spaustas sultis. Tai irgi nėra labai gerai. Dietologai teigia, jog per dieną galima išgerti ne daugiau kaip vieną stiklinę šviežiai išspaustų vaisių sulčių. O ir šios sultys per pusę turėtų būti skiestos vandeniu. Pagalvokite patys- sulčių stiklinėje yra bent 3-4  išspausti vaisiai. Ir jūs geriate visą juose esančių angliavandenių kiekį.  Fiziologai teigia, kad per valandą organizmo audiniai ir organai iš sultyse esančių vitaminų ir fermentų pasisavina tik tiek, kiek jų yra viename gurkšnyje. Būtent taip ir reikėtų teisingai gerti šviežiai spaustas vaisių sultis –  po 1-3 gurkšnius (iki 50 ml) kas valandą. Sultis reikėtų gerti neskubant, mažais gurkšneliais. Ypač atsargiai su sultimis reikėtų elgtis jeigu sergate cukralige ar onkologine liga.

Daug sulčių negalima duoti ir vaikams. Jiems dietologai sultis rekomenduoja gerti ne daugiau kaip vieną stiklinę per dieną. Geriausia jas duoti tik skiestas- kad kuo mažiau nukentėtų jų dantukai.

Laikoma, jog naudingiausios yra šviežiai išspaustos sultys, kurios gali būti pastovėję  ne ilgiau negu 30 min.

Gydomaisiais tikslais sultys yra geriamos 30 min. prieš valgį arba 1,5–2 val. po valgio. Pagrindinė taisyklė: sultys gali būti skiedžiamos tik vandeniu, į jas negalima dėti cukraus, druskos arba pipirų. Gerti daržovių ar vaisių sultis geriausia yra per šiaudelį, lėtai ir neskubant.

Jeigu jus nuo sulčių supykino, tai  gali būti ženklas, jog sulčių išgėrėte per daug. Tai tikrai nėra ženklas, jog   jūsų organizmas valosi.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *