Pienas ir pieno produktų pakaitalai

Pienas ir pieno produktų pakaitalai

Pienas

Karvės pienas

Natūralaus karvės pieno sudėtis

1 puodelyje natūralaus (nenugriebto) karvės pieno bus

150 kalorijų
12 g angliavandenių ( juos sudaro laktozė- pieno cukrus)
8 g riebalų
8 g baltymų

Natūraliame karvės piene yra daug natūralių baltymų, riebalų ir kalcio. Parduotuvėse taip pat galima rasti ir vitaminais praturtinto karvės pieno. Paprastai į jį papildomai pridedama ir vitaminų A ir D.100 g pieno yra maždaug 150 mg kalcio.

Jeigu perkate nugriebtą pieną, jame bus mažiau kalorijų ir riebalų. Tačiau taip pat gali būti mažiau ir natūralių piene esančių vitaminų.

100 g  2,5%  pieno bus 53 kcal
100 g 3,5 % pieno bus  67 kcal
100 g 1 %  pieno bus maždaug 31- 40 kcal
100 g skystų išrūgų – apie 24 kcal
100 g lieso ketyro  – apie 30 kcal
100 g riebaus kefyro – apie 84 kcal
100 g lieso pieno  – apie 31 kcal
100 g sutirštinto pieno be cukraus- apie 78 kcal
100 g sutirštinto pieno su cukrumi  apie 371 kcal
100 g pasukų  – 40 kcal

Grubiai tariant natūralaus pieno stiklinėje bus apie 150 kcal, 1 procento riebumo piene apie 110 kcal , o nugriebtame piene – apie 80 kcal. Nugriebtame piene nėra riebalų, tačiau jame yra išlikęs kalcis ir baltymai. Tokį pieną organizmas sunkiau- nes jame nėra riebalų.

Karvės pieno privalumai

Natūralus karvės pienas yra kaloringas ir natūralus maisto produktas. Jame yra daug vitaminų ir mineralų. Jis tinka ir kūdikiams ir vyresniems asmenims. Pusė litro pieno jus aprūpins 20 % paros baltymų normos, 72 % kalcio, 10 % fosforo, 22 % jodo, 30 % vitaminų. Nei vienas iš pieno pakaitalų negali atstoti natūralaus karvės pieno.

Karvės pieno trūkumai

Kai kuriems vaikams ir kūdikiams gali vystytis alergija pienui. Vyresniame amžiuje pienas virškinamas sunkiau, nes neretam asmeniui vystosi laktozės netoleravimas.

Migdolų pienas

Migdolų pienas pramoniniu būdu yra ruošiamas iš sumaltų migdolų riešutų, kurie yra mirkomi vandenyje. Kartais į tokį pieną siekiant prailiginti naudojimo laiką, papildomai  dar yra pridedama kramolo ir tirštiklių.

Migdolų pienas turi mažiau kalorijų nei kiti pieno pakaitalai, tačiau taip yra tik tuomet, jeigu jis yra nesaldintas. Jame taip pat nėra laktozės ir prisotintų riebalų.  Migdolų piene kalcio nėra daug. Šiame piene natūraliai taip pat nėra daug vitaminų. Tačiau pramoniniu būdu gamintame migdolų piene paprastai papildomai pridedama ir vitamino D bei kalcio. Migdolų pieno negali vartoti migdolams ir riešutams alergiški asmenys. 100  g midgolų yra maždaug  275 mg kalcio.

1 migdolų pieno stiklinėje bus

Nuo 30 iki 60 kcal
1 g angliavandenių  (jeigu migdolų pienas yra saldintas- jų bus žymiai daugiau)
3 g riebalų
1 g baltymų

Migdolų pieno privalumai lieknėjantiems

Migdolų pienas yra nekaloringas ir neriebus. Jis tinka lieknėjantiems.
Migdolų piene yra gana daug vitamino A. Pramoniniu būdu gamintame migdolų piene papildomai būna pridedama kalcio ir vitamino D. Vienoje stiklinėje migdolų pieno yra apie 50 % vitamino E) dienos normos.
Migdolų piene nėra laktozės.
Migdolų pieną gali gerti veganai ir vegetarai.Taipuikus Ajurvedinei mitybai tinkantis maisto produktas.

Migdolų pieno trūkumai

Migdolų piene beveik nėra baltymų.
Migdolų piene gali būti karagenano, kuris gali netikti kai kuriems virškinimo sutrikimus turintiems asmenims.

Kaip ruošti migdolų pieną namuose?

1 stiklinę midgolų išgliaudyti, branduolius nuplikyti karštu vandeniu, užpilti šaltu vandeniu ir  palikti išmirkti per naktį- 8-12 valandų. Ryte išmirkusius migdolus nusunkti, užpilti 4 stiklinėmis šalto virinto vandens ir sutrinti elektrinėje trintuvėje. Nukošti  ir gerti.

Sojos pienas

Sojos pienas yra gaminamas iš sojos pupelių ir filtruoto vandens. Jame papildomai gali būti pridėta tirštiklių .

Sojos piene nėra cholesterolio bei prisotintų riebalų. Jame taip pat nėra laktozės.

Sojos ir sojos pienas yra puikus baltymų šaltinis. Į šį pieną neretai papildomai pridedama kalio ir kalcio. Pardavime taip pat gali būti ir fermentuoto sojos pieno arba sojos pieno su probiotikais, – juos gydytojai paprastai rekomenduoja turintiems aukštą kraujospūdį.

Sojos pienas netinka sergantiesiems skydliaukės ligomis. 2008 metais Harvardo universitete atliktas tyrimas parodė, jog vartojanntys daug sojos produktų asmenys gali susidurti su nevaisingumo problemomis ar sumažėjusui spermatozoidų skaičiumi.  Soja yra stiprus alergenas. Sojos pienas netiks sojai alergiškiems asmenims.

1 stiklinėje nesaldinto sojų pieno bus

Nuo 80 iki 100 kalorijų
4 g angliavandenių (saldintame sojos piene jo bus žymiai daugiau)
4 g riebalų
7 g baltymų

Sojos pieno privalumai lieknėjantiems

Sojos piene gausu baltymų, vitaminų A, B12 , kalio ir izoflavomų. Papildomai į jį gali būti pridėta ir kalcio bei vitamino D.
Baltymų kiekiu šis pienas prilygsta karvės pienui, tačiau nėra toks kaloringas. Kalorijų skaičiumi šis pienas atitinka 1 arba 2 procentų pieną. Šiame piene labai nedaug riebalų.

Sojų piene taip pat yra  izoflavonų, kurie mažina širdies ligų ir krūties vėžio riziką. Sojų pieną rekomenduojama vartoti moterims menopauzės metu, nes šiuo metu pradeda trūkti natūralių estrogenų.

Sojos pieno trūkumai

Soja yra labai stiprus ir labai dažnai pasitaikantis alergenas.
Sojos produktų reikėtų vengti sergantys skydliaukės ligomis asmenys.
Beveik visi sojos produktai yra gaminami iš genetiškai modifikuotos sojos.

Kaip pasigaminti sojų pieno namuose?

Sausas  sojų pupeles reikia užpilti u vandeniu ir  palikti išbrinkti 10–12 valandų, bet ne ilgiau. Jeigu jas brinkinsite ilgiau, – jos gali surūgti. Išbrinkusios sojos pupelės  yra nuplaunamos ir smulkiai sumalamos. Gautą masę reikia praskiesti vandeniu( santykis 1:4 )pavirti 10–15 minučių ir nukošti. Sojų pienas beveik neturi skonio. Jį galima pasaldinti, pagardinti vanile arba kakava.

Šaldytuve atidarytą ar namuose ruoštą sojų pieną rekomenduojama laikyti 4–5 dienas.

Ryžių pienas

Ryžių pienas yra gaminamas iš maltų ryžių miltų ir vandens. Į šį pieną dažnai papildomai pridedama tirštinančių medžiagų ir dažų.

Ryžių pienas  retai sukelia alergijos reiškinius. Jis tinka laktozės netoleruojantiems asmenims, bei asmenims, kurie yra alergiški riešutams , pienui ar sojai.  Ryžių piene nėra cholesterolio, sočiųjų riebalų ir laktozės.Šis pienas tinka alergiškų žmonių mitybai.  Kalcio, baltymų ir vitaminų natūraliame ryžių piene nėra daug.

1 stiklinėje ryžių pieno bus

120 kcal
22 g angliavandenių
2 g riebalų
mažiau nei 1 g baltymų  (tai yra labai mažai)

Ryžių pieno privalumai lieknėjantiems

Ryžių pienas yra mažiausiai alergizuojantis pieno pakaitalas. Jis tinka alergiškiems ir pieno netoleruojantiems asmenims.
Į šį pieną dažnai papildomai pridedama kalcio, vitaminų A ir D.
Ryžių pienas yra saldesnio skonio nei kiti pieno pakaitalai.

Ryžių  pieno trūkumai

Ryžių piene labai daug angliavandenių, todėl jis nėra pats tinkamiausias sergantiesiems cukralige.
Ryžių piene labai mažai baltymų.
Vartojant pernelyg daug ryžių produktų gresia lėtinis apsinuodijimas neorganinais arseno junginiais. Amerikos Maisto ir Vaistų Kontrolės tarnyba rekomenduoja mažiau vartoti ryžių produktų nėščioms moterims, kūdikiams ir mažiems vaikams.

Kaip patiems pasigaminti ryžių pieno?

1 stiklinę natūralių ryžių  reikia užpilti vandeniu kad apsemtų, ir juos palikti mirkyti 3 val. Po to juos papildomai užpilti 4 stiklinėmis vandens ir sumalti. Gausite apie apie 800 ml ryžių pieno.

Ryžių pieną taip pat galite pasigaminti ir iš virtų ryžių. 1 puodelį rudųjų ryžių reikia išvirti ir papildomai užpilti 4 puodeliais karšto vandens. Gautą masę sutrinti elektrinėje trintuvėje ir palikti nusistovėti30-40 minučių. Po to ryžius nukošti. Galima gardinti medumi, vanile ar cinamonu. Ryžių pienas yra skystokas ir vandeningas, todėl labiau tinka kepiniams, sriuboms ar košėms.

Kokosų pienas

Kokosų pienas yra gaminamas iš kokosų grietinėlės ( tarkuoto subrendusio kokoso riešuto drožlių) ir filtruoto vandens. Nors kokosai ir vadinami riešutais, botaniškai jie nėra priskiriami riešutams. Gamybos metu į kokosų pieną paprastai pridedama tirštiklių.

Kokosų piene beveik nėra kalcio, vitaminų A ir D- todėl jų paprastai yra pridedama papildomai.  Tačiau šiame piene yra daug kalio, mangano, vitamino C ir cinko.

Kokosų pienas turi mažai kalorijų, tačiau jame labai daug riebalų. Kokosų piene esantys riebalai pagrinde yra sudaryti iš sočiųjų riebiųjų rūgščių , kurios didina cholesterolio kiekį kraujuje. Kokosų piene taip pat yra gan daug vitutinio ilgio riebalinių grandinių, kurios tinka lieknėjantiems.

Kokosų pienas tinka kavai balinti, košėms, blynų tešlai, sriuboms, paukštienos, žuvies ir jūrų gėrybių troškiniams gaminti. Kokosų pienas taip pat yra maišomas į vaisių sulčių kokteilius, -jis puikiai dera  su ananasų ar bananų sultimis.

1 puodelyje nesaldinto kokosų pieno yra

Apie 50 kcal
2 g angliavandenių
5 g riebalų
0 g baltymų

Kokosų pieno privalumai lieknėjantiems

Kokosų pienas retai sukelia alergijas.
Kokosų pienas dažnai papildomai yra praturtinamas vitaminais A, D ir kalciu. Kokosų pienas  yra geras natūralaus  kalio šaltinis. Kalio jame yra net keletą kartų daugiau nei karvių piene.
Kokosų piene esantys riebalai gali būti naudingi lieknėjantiems.

Kokosų pieno trūkumai

Kokosų piene yra daug sočiųjų riebalinių rūgščių. Riebiosios rūgštys, kurių yra nemažai kokoso piene, padidina cholesterolio kiekį kraujyje.
Kokosų piene trūksta baltymų.
Kokosų piene gali būti karaginano, kuris gali sukelti virškinimo sutrikimus.

Kaip pasigaminti kokosų pieno namuose?

1 stiklinę kokoso drožlių  reikia pamirkyti  maždaug 1-2 valandas. Po to drožles  reiktų užpilti dar 4 stiklinėmis vandens ir sumalti. Galima iš karto pilti reikalingą kiekį vandens ir mirkyti. Jeigu norėsite naudoti kokoso riešutus- 1 litrui pieno reikės maždaug 3–4  kokoso riešutų. Riešutus reikės nulupti, jų minkštimą sutarkuoti smulkia tarka ir užpilkti šaltu virintu vandeniu, kad apsemtų. Po ant tarkės reiktų užpilti dar puodelį karšto vandens ir palikti kelias minutes pastovėti. Pieną nukošti ir nuspausti minkštimą. Kokosų pieną pieną reikia laikyti šaltai ir suvartoti per 2–3 dienas, nes jis greitai genda. Kokosų pieną taip pat galite jį ir užšaldyti.

 

Avižų pienas

Avižų pienas yra  gaminamas iš brinkintų avižų grūdų, kurie yra plakami su vandeniu .Avižų pienas neretai yra saldinamas ar gardinamas vanile. Naminį avižų piena galima ruošti ir iš avižinių dribsnių. Jis yra puikus kalcio šaltinis, todėl tinka alergiškų pienui vaikų mitybai.

1 puodelyje nesaldinto avižų pieno yra

Apie 35-40 kcal
6 g angliavandenių
0,7 g riebalų
1 g baltymų

Avižų pieno privalumai lieknėjantiems

Avižų piene yra sveikų baltymų, angliavandenių ir riebalų. Šiame piene yra vyrauja oleino ir linolio (omega-6) riebalų rūgščių.
Avižų piene gausu kalcio, vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo ir kitų mikroelementų.
Avižų pienas yra pigus ir lengvai paruošiamas namuose.
Avižų pienas skatina skysčių ir tulžies išsiskyrimą, mažina tinimus, gerina kepenų ir inkstų darba. Jis taip pat skatina medžiagų apykaitą ir mažina cholesterolio kiekį.
Avižų pienas yra puiki kosulį slopinanti priemonė.Gerdami šį pieną per 2 dienas galite atsikratyti kosulio.
Avižų pienu galima prausti veidą ar egzeminę odą.
Avižų pieną galima gerti vakare, ypač jeigu vargina nemiga ar stiprus nuovargis.;
Avižų pienas tinka sergantiesiems skrandžio ir širdies ligomis.

Avižų pieno trūkumai

Avižų pienas tinka netoleruojantiems glitimo ( sergantiems celiakija), tačiau perkant šį pieną parduotuvėje, ant etiketės reikia ieškoti patvirtinimo, jog šiame piene nėra glitimo..

Kaip pasigaminti avižų pieno namuose?

1 stiklinė avižinių dribsnių  arba švariai nuplautų avižų grūdų užpilti 1 l vandens ir palikti mirkyti apie 8 val..  Ryte užpilti dar šiek tiek vandens ir sumalti elektrinėje trintuvėje. Viską nukošti. Jeigu pienas labai tirštas- galite jį dar praskiesti.

Klasikinis avižų pieno receptas

160 g avižinių dribsnių užpilti 1,5 l šilto vandens. Palikti išbrinkti 20 minučių ir po to viską sumalti elektrinėje trintuvėje. Gautą pieną nukošti- geriausiai per merlę.

Avižų pieną galima gardinti  medumi arba  vanile.  Jį galima gerti gryną, ar juo keisti pieną visuose patiekaluose, kuriuose naudojate pieną. Avižų pieną šaldytuve galima saugoti ne ilgiau kaip 3-5 dienas.

Sezamo pienas

Sezamo sėklose yra iki 60% aliejinių medžiagų. Šiame aliejuje yra daug tokoferolio. Sezamo sėklose taip pat yra daug baltymų ir angliavandenių. Jame ypač daug kalcio-  100 sezamo sėklų jus aprūpins beveik visu vienai dienai reikalingu kalcio kiekiu -nuo  900 mg iki 1,4 g. Pusėje stiklinės sezamo sėklų kalcio yra 3 kartus daugiau nei vienoje pieno stiklinėje. 1 stiklinė sezamo pieno gali patenkinti vaiko vienos dienos kalcio poreikius.

Sezamo sėklose yra visas pluoštas mikroelementų – geležies, magnio, fosforo, mangano, cinko.Yra jose ir vitaminų А, Е, РР, ir B grupės. Sezamo sėklose taip pat yra labai stipraus antioksidanto sezamino.

1 puodelyje nesaldinto sezamo pieno yra

Apie 142 kcal
14.2 g angliavandenių
8.1 g riebalų
3.1 g baltymų

Sezamo pieno privalumai lieknėjantiems

Sezaminas mažina cholesterolio kiekį kraujuje.Manoma, jog jis taip pat saugo nuo senatvės ir gali užkirsti kelią vėžiui.
Sezamo sėklos yra puikus kalcio šaltinis. Sezamo pienas tinka vyresniems žmonėms, ypač sergantiems osteoporoze.
Sezamo sėklos yra puikus mineralų šaltinis.
Sezamo pienas gerina kraujo krešėjimą ir skatina trombocitų gamybą.
Sezamo pienas tinka moterims esančioms menopauzėje.

Sezamo pieno trūkumai

Sezamo pieno negalima gerti sergantiems tromboflebitais ir esant padidėjusiam kraujo krešumui.. Sezamo sėklos ir sezamo pienas nevartotini nėštumo metu, nes skatina gimdos susitraukimus.

Sezamo sėklos ir sezamo pienas dirgina virškinamojo trakto gleivinę. Todėl gali netikti sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis. Jeigu jūsų žarnynas ar skrandis jautrus- šį  pieną rekomenduojama vartoti su medumi ar visai jo nevartoti.

Kaip pasigaminti sezamo pieno namuose?

Kelis šaukštus sezamo sėklų sumalti kavamale. Po to juos suberti į  elektrinį plaktuvą, užpilti stikline karšto vandens ir plakti 2-3 minutes. Po to dar papildomai pripilti 1-2 stiklines vandens ir dar kelias minutes paplakti- kol pabals.Palikti nusistovėti ir nukošti. Sėklas prieš malant taip pat galima ir pamirkyti 4- valandas.

Sezamo pienas paprastai yra gardinamas medumi arba maltomis razinomis. Jį reikia suvartoti per 1 dieną. Jeigu jis stovi šaldytuve ilgiau nei 1-2 dienas- apkarsta. Sezamo pieną galima gerti vieną arba juo gardinti avižinius dribsnius. Jeigu jį pilsite ant avižinių dribsnių- reikės mirkyti bent 30 minučių. Sezamo pieną galima virti ir su kakava arba jį skiesti beržų sultimis.

Riešutų pienas

Kaip pasigaminti  riešutų pieno namuose?

Graikinius, lazdynų, žemės riešutų, pistacijų ar anakardžių riešutus išlukštenti ir nuplikyti. 100 g riešutų  reikia užpilkite vandeniu ir palikti per naktį. Anakardžio riešutus galima mirkyti ir trumpiau- 2-3 valandas. Išmirkusius riešutus ryte reikia nusunkti ir sutrinti elektrinėje trintuvėje. Po to juos reiktų užpilti  1 litru vandens, užvirinti ir dar pavirti apie5 minutes. Po to palikti nusistovėti ir nukošti.

Jeigu ruošiate saulėgrąžų pieną- saulėgrąžų sėklas reikėtų mirkyti apie 4-6 valandas.

Likusias išspaudas galite sunaudoti padažų ar sriubų sutirštinimui.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *