Cinamono arbata – padeda lieknėti ir ne tik

Cinamono arbata – padeda lieknėti ir ne tik

Kas yra cinamono arbata?

Cinamonas – vaikyste kvepiantis prieskonis. Jis dedamas į bandeles, pyragus, košes, kompotus, kisielius, mėsos patiekalus ir sriubas. Pastaruoju metu parduotuvėse pasirodė ir cinamono arbata. Ir tai tikrai nėra nuostabu, nes cinamonas yra ne tik skanus- jis dar ir be galo naudingas. Pasirodo, jog cinamono arbata yra ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai. Viską tyrinėjantys mokslininkai nustatė, jog ši arbata padeda mesti svorį ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujuje, padės sumažinti cholesterolį bei suvaldyti lėtines uždegimines ligas. Cinamono arbata taip pat gali pagerinti virškinimą iį sustiprinti imunitetą. Ji naudinga vyresnio amžiaus ir išsiblaškiusiems žmonėms, nes gerina pažintines funkcijas.

Dietologai teigia, jog žiupsneliu cinamono pagardinta arbata taip pat padės sumažinti potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams.

Kuo ypatinga cinamono arbata?

Gryna cinamono arbata yra ruošiama iš cinamono (Cinnamomum cassia) lazdelių. Šios lazdelės yra nulupta ir išdžiovinta cinamono šakelių žievė.

Šioje arbatoje yra daug bioaktyvių medžiagų – kumarino, linalolių, cinaminės rūgšries, proantocianidinų, katechinų ir dar daug kitų junginių. Jau yra įrodyta, jog ši arbata skatina insulino išsiskyrimą, bei mažina rezistenciją  insulinui, dėl ko mažėja ir  gliukozės kiekis kraujyje. Būtent dėl to ji yra labai naudinga sergantiesiems cukralige ir lieknėjantiems.

Kaip ruošti cinamono arbatą?

Jeigu nemėgstate terliotis virtuvėje, cinamono arbatos galite įsigyti bet kurioje  specializuotoje  arbatos parduotuvėje. Tačiau tokią arbatą be vargo galite pasiruošti ir patys.

Išeiga:

1 1/4 arbatos puodelio vandens

Sudėtinės dalys:

1 cinamono lazdelė (7.5 cm ilgio)
1 1/4 puodelio  vandens

Cinamono arbatos ruošimas

Cinamono lazdelę reikia užpilti vandeniu ir pavirinti 15-25 minutes. Po to ugnį reikia išjungti, puodelį uždengti  ir leisti arbatai prisitraukti dar 15 minučių.

Jeigu nenorite virinti – užpilkite 1/2-1 arbatinį šaukštelį malto cinamono verdančio vandens puodeliu ir gerai išmaišykite. Leiskite arbatai prisitraukti bent 15 minučių.

1 g cinamono atitinka  1/4 -1/2 arbatinio šaukštelio cinamono miltelių arba  1/2 cinamono lazdelės.

Cinamono arbatos nauda sveikatai

Cinamono arbata reguliuoja cukraus kiekį kraujuje

Manoma, jog cinamono arbata skatina insulino išsiskyrimą, bei mažina insulino rezistenciją. Dėl to cukraus kiekis kraujyje sumažėja ir pagreitėja susikaupusių riebalų skaidymas. Dėl to, cinamono arbata jau yra rekomenduojama sergantiesiems 2 tipo diabetu. Dietologai šią arbatą rekomenduoja ir kaip profilaktinę priemonę siekiant užkirsti kelią nutukimui bei širdies ir kraujagyslių susirgimams.

Cinamonas yra naudingas metantiems svorį

Cinamono žievelėse esantys junginiai ne tik skatina insulino išsiskyrimą, bet ir padeda organizmui lengviau suvirškinti riebalus ir mažiau jų kauptis riebaliniame audinyje. Dažniau gerdami cinamono arbatą lengviau numesite nepageidaujamus kilogramus.

Cinamonas padės sureguliuoti cholesterolio kiekį

Mokslininkai ištyrė, jog cinamonas  gali padėti ir siekiantiems sumažinti lipidų ir blogojo cholesterolio kiekį. Cinamone esančios medžiagos didina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogojo cholesterolio kiekius. Todėl jis yra naudingas vyresnio amžiaus asmenims, nes gali padėti apsisaugoti nuo infarkto ir insulto.

Cinamonas gali kovoti su uždegiminėmis ligomis

Cinamono lazdelėse yra gana daug virusus bei grybelius naikinančių bei dezinfekuojančių medžiagų.  Jose taip pat yra imunitetą skatinančių komponentų bei anbtioksidantų.

Vartodami cinamoną galite užkirsti kelią lėtinėms ligoms

Cinamono žievėje yra cinamaldehidų, katechinų, cianidų ir kitų bioaktyvių medžiagų. Tai stipriai veikiantys antioksidantai, kurie kovoja su mūsų ląsteles sendinančiais laisvaisiais radikalais bei mažina oksidacinio streso reiškinius. Tai padeda užkirsti kelią lėtinėms ligoms ir net vėžiui.

Cinamonas ne tik skanus – jis gerina virškinimą

Jau nuo seno žinoma, jog cinamonas yra puiki virškinimą gerinanti priemonė. Ir tai jau yra įrodyta moksliniais tyrimais. Vartojantys maisto papildus su cinamonu  rečiau skundžiasi vidurių pūtimu, pilvo diegliais ar tiesiog nevirškinimui. Cinamonas taip pat gerina apetitą, todėl yra naudingas išsekusiems nuo ligų bei kovojantiems su anoreksija.

Cinamonas padės  ir studentams

Kukli cinamono lazdelė ne tik gerina virškinimą- ji taip pat gerina atmintį, bei skatina naujų smegenų ryšių susidarymą. Mokslininkai jau pastebėjo, jog cinamonas gali būti naudingas vyresnio amžiaus bei dirbantiems intensyvų protinį darbą žmonėms.

Cinamonas kovoja su uždegimais

Moksliniais tyrimais buvo pastebėta, jog geriant cinamono arbatą mažėja lėtinių uždegiminių ligų sukelti simptomai- raumenų ir sąnarių skausmai. Cinamono arbata taip pat sumažina gerklės perštėjimą peršalus.

Cinamonas gali palengvinti mėnesinių skausmus

Cinamonuose yra ne tik uždegimą bet ir skausmą mažinančių medžiagų. Rytuose jo arbata geriama siekiant sumažinti mėnesinių skausmus bei gausų kraujavimą jų metu.

Pašaliniai reiškiniai

Šiai dienai yra laikoma, jog dažnai  ir nedideliais kiekiais kaip prieskonis cinamonas yra visiškai naudingas ir skanus. Tačiau pernelyg juo piktnaudžiauti taip pat nederėtų. Mokslininkai mano, jog paaugliai nuo 13-18 metų gali vartoti cinamono iki 1 g  per dieną iki 3 mėnesių laiko. Amerikiečių mokslininkai taip pat mano, jog suaugusieji ilgesnį laiką ( iki 6 savaičių) saugiai gali vartoti iki 6 g cinamono miltelių per dieną. 2006 metais Vokietijos Valstybinis Rizikos Vertinimo Institutas perspėjo, jog cinamono negalima vartoti didelėmis dozėmis.

Mažiems vaikams ir būsimoms mamoms cinamonu gardžiuotis gydytojai tiesiog nepataria.

Atsargiai cinamonu reikėtų džiaugtis ir sergantiems cukralige bei kepenų ligomis. Cinamonas tikrai mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl vartodami jo kiekį reguliuojančius vaistus turite būti tikrai atidūs. D

Cinamonas taip pat netinka vartojantiems kraują skystinančius preparatus bei alergiškiems asmenims. Jo vartojimą reikėtų nutraukti likus 2 savaitėms iki numatomos chirurginės operacijos.

Dideli cinamono kiekiai gali sukelti kepenų nepakankamumą sergantiesiems kepenų ligomis.

Vertėtų žinoti ir tai, jog ne visos gamtoje sutinkamos cinamono rūšys yra naudingos. Kai kuriose cinamono rūšyse- Cassia, Saigon ir Korintje yra labai daug kumarinų, todėl jų maistui ar vaistams vartoti nerekomenduojama.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *