Juodieji serbentai-maistinė vertė

Juodieji serbentai-maistinė vertė
100 g juodųjų serbentų  yra 44-76  kcal

Juodųjų serbentų nauda

Juodieji  serbentai specifinio skonio ir kvapo augalas. Lietuvoje augančių juodųjų serbentų uogos yra apskritos 10-12mm skersmens kvapnios. Jos sunoksta liepos – rugpjūčio mėnesiais.

Juodųjų serbentų uogos savo biochemine sudėtimi laikomi vienu  iš pačių vertingiausių gamtos sukurtų maisto produktų. Jiems savo maistine verte negali prilygti net tropiniai citrusiniai vaisiai.  Juos  yra 5-13,5% cukrų, 2,9-5,4% organinių rūgščių, iki 400 mg vitamino C, daug pektino, vitamino P, mineralinių medžiagų, kalio, geležies, kalcio, magnio, vario ir kt.

Serbentų uogas galima valgyti šviežias arba šaldytas. Iš jų spaudžiamos itin vertingos sultys, taip pat gali būti gaminama želė, verdami kompotai, uogienė. Nuo seno Iš serbentų uogų buvo gamiami vynai ir užpiltinės. Nuo seno juodieji serbentai vertinami ir kaip  puikūs vaistiniai augalai. Juoduosiuose serbentuose gausu vitamino C ir flavonoidų, todėl jų sultys vertinamos kaip veiksminga priemonė nuo peršalimo.

Geriausia yra  valgyti šviežias juodųjų serbentų uogas, tačiau jas galima ir džiovinti ar šaldyti.

Maistinė juodųjų serbentų vertė

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių 17 g
Baltymų 1 g
Riebalų 0- 0.4 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų- 44 -76 kcal

Taigi-  Juodųjų serbentų  yra 44- 76 kcal, 1 g baltymų, 17 g angliavandenių ir 0-0.4 g riebalų.

Vitaminai ir mineralai

Juoduosiuose serbentuose yra daug vitaminų C, A, E , tokoferolio,  B1, B2, P, PP, folio rūgšties. Taip pat labai daug geležies.

Vienas puodelis juodųjų serbentų  jums gali suteikti
150% rekomenduojamos paros normos vitamino C,
tiamino (B1) – 0,03 mg/0%
riboflamino (B2) – 0,04 mg/0%
piridoksino (B6) – 0,13 mg/0%
tokoferolio (E) – 0,72 mg/0% jo tiek daug turi tik šaltalankiai, erškėtrožės ir aktinidijos
filochinino (K) – 0,86 mg/0%
nikotininės rūgšties (PP) – 30 mg/0%
Iš mineralinių medžiagų juodųjų serbentų uogose gausu:
kalio – 350 mg/0%
magnio – 17 mg/0%
kalcio – 45 mg/0%
fosforo – 39 mg/0%
geležies – 1300 μg 100 g žaliosios masės
Viename standartiniame puodelyje taip pat bus ir kitų vitaminų-  C, tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno, flavonoidų,  rūgščių, vitamino B6, kalcio, kalio, magnio, mangano, fosforo, cinko ir vario.

Kitos naudingos medžiagos

Juoduosiuose serbentuose yra  daug vitaminų B, C, P, E, K, karoteno (vitamino A), flavonoidų, taip pat ir  pektinų, cukraus, fosforo rūgšties, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, fosforo druskų, geležies ir kalio, mangano, fosforo.

Poveikis lieknėjimui ir sveikatai

Juodųjų serbentų uogos yra laikomos gera profilaktikos priemone nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, Alzheimerio ligos ir net piktybinių auglių. Juodieji serbentai didina organizmo atsparumą infekcijoms, padeda pašalinti sunkiuosius metalus ir radioaktyviąsias medžiagas iš organizmo. Reguliariai valgant juoduosius serbentus galima sumažinti rizika susirgti cukralige, pagerinti akių darbą. Juodieji serbentai taip pat naudingi sergantiesiems  avitaminozėmis, inkstų, kepenų ir kvėpavimo takų ligomis, kamuojant progresuojančiai aterosklerozei. Jie puikiai tinka sergantiesiems cukralige. Tačiau juodieji serbentai gali tirštinti kraują, todėl  atsargiau juos turėtų vartoti tie, kas turi kraujo krešėjimo sutrikimų, sergantiesiems tromboflebitais, kepenų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Juodieji serbentai taip pat veikia ir antiseptiškai – yra žinoma, jog paskalavus gerklę vandeniu praskiestomis jų sultimis, per trumpą laiką pagydoma angina; Juodųjų serbentų sultys su medumi  taip pat gali būti geriamos nuo stipraus kosulio.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *