Bulgariška dieta

Bulgariška dieta

Kalbama, jog šią dietą sukūrė bulgarų žolininkas Petras Dimkovas. Autorius žada, jog per 14 dietos laikymosi dienų galima numesti iki 14 nereikalingų kilogramų. Jo įsitikinimu tai yra švelniai veikianti dieta, kuri nesukelia pernelyg didelio streso jūsų organizmui. Tačiau dieta veikia. Per pirmąsias 4 dienas įprastai yra prarandama apie 2-3 kilogramus, per 7 dienas- apie 5 kilogramus o per 14 dienų galima tikėtis numesti net 14 kilogramų. Per parą yra suvartojama  520/550/580 kcal

Jums siūloma pasirinkti jums labiausiai patinkantį šios dietos variantą.

Kuo ypatinga bulgariška dieta?

Laikantis šios dietos yra ribojamas suvartojamų kalorijų kiekis. Kad ji būtų veiksmingesnė, – jums siūloma visiškai atsisakyti vakarienės.

Laikantis šios dietos privalu gerti pakankamai skysčių. Per dieną jums būtina išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens. Jums galima gerti arbatą arba kavą be cukraus,tačiau ne kiekvieną dieną ir ne daugiau kaip 1-2 puodelius per dieną.

Laikantis šios dietos taip pat negalima vartoti cukraus ar jo pakaitalų. Tačiau visiškai negalintiems atsisakyti saldumynų,  per dieną galima suvalgyti 1 arbatinį šaukštelį medaus.

Šios dietos ypatumas- karšto vandens gėrimas. Karštas vanduo padeda išjudinti jūsų medžiagų apykaitą, todėl kiekvieną rytą tik nubudus būtinai reikia išgeri 5-6 valgomuosius šaukštus karšto vandens. Karštą vandenį taip pat patariama gerti ir prieš miegą, tačiau nebūtinai.

Laikantis šios dietos taip pat yra patariama rytais, išgėrus karšto vandens apsiprausti po dušu0 karštu ir šaltu vandeniu paeiliui.

Laikantis šios dietos visiškai nepatariama sportuoti ar sunkiai dirbti. Jeigu dietos laikytis reikia, o jūsų laukia sunkus darbas- geriau laikykitės jos vėliau, kai ne tiek išvargsite.

Šios dietos taip pat nepatariama laikytis ilgiau kaip 2 savaites. Nors ir teigiama, jog ši dieta yra švelni, tačiau kalorijų kiekis joje yra tikrai stipriai apribotas,- todėl ilgai savęs varginti tikrai neverta.

Maisto patiekalus galite gardinti pipirais ar prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu maistas jums atrodo labai prėskas- galite jį taip pat pagardinti šviežiai spaustomis citrinų sultimis.

Visą dietos laikymosi laikotarpį jums draudžiama vartoti druską.

Kaip išeiti iš bulgariškos dietos?

Baigus laikytis šios dietos, prie įprastinių maisto kiekių iš karto grįžti nereikėtų. Bent kelias dienas po šios dietos vertėtų nevartoti baltos duonos, kepinių, riebios mėsos ar keptų patiekalų.

Nustojus laikytis šios dietos bent kelias dienas reiktų valgyti rūgusio pieno produktus, liesą mėsą ar liesą žuvį arba jūros gėrybes. Patiekalus taip pat reikėtų gardinti tik nerafinuotais augaliniais aliejais. Maisto produktus siūloma tik troškinti, užkepti ar virti garuose.

Jei nustoję laikytis dietos labai norėsite saldumynų- geriau valgyti zefyrus. Kitokių saldumynų yra siūloma vengti.

Bulgariškos dietos meniu 4 dienoms

Pirmąsias tris dienas jums leidžiama valgyti tik šviežias tarkuotų morkų salotas, į kurias galite įtarkuoti pusę obuolio. Salotas reikia valgyti vos tik pajuntate alkio jausmą. Jeigu norisi saldumynų- galite pagardinti jas šlakeliu medaus, tačiau jo negalima suvartoti daugiau kaip 1 arbatinio šaukštelio per dieną. Salotas geriausiai valgyti 3-4 kartus per dieną, maždaug vienodo dydžio porcijomis.

4 dienos meniu

4 dieną jums siūloma valgyti taip:

Pusryčiai ir priešpiečiai: viena kepta bulvė, 1 obuolys ir 1 pilno grūdo duonos skrebutis
Pietūs ir vakarienė: Morkų ir obuolių salotos ir 1 pilno grūdo duonos skrebutis

Bulgariškos dietos meniu 1 savaitei

1 diena

Pusryčiai: iki 150 g liesos mėsos( gali būti virta, troškinta be riebalų), 1 virtas kiaušinis, 1 šviežias agurkas, 1 pilno grūdo duonos riekelė arba traputis
Pietūs: iki 150 g virtos žuvies, iki 200 g šviežių daržovių salotų, duonos riekelė
Pavakariai: bet koks vienas vaisius ( geriau nekrakmolingas )
Vakarienė: visiškai nieko nevalgoma

2 diena

Pusryčiai:  Visiškai jų atsisakoma. Tačiau jeigu to padaryti negalite- suvalgykite vieną kiaušinį ir vieną daržovę ar vieną vaisių. Arba šiek tiek varškės ar rūgštaus pieno produkto.
Pietūs: iki 150 g daržovių salotų ir bet koks vienas vaisius
Pavakariai: iki 100 g bet kokių daržovių
Vakarienė: siūloma visiškai nieko nevalgyti

3 diena

Pusryčiai, pietūs: iki 200 g bet kokių garuose virtų vaisių ar daržovių
Pavakariai: pusė bet kokio vaisiaus. Tarp pusryčių ir pietų taip pat galite lengvai užkąsti.
Vakarienė : 150 g daržovių salotų

4-7 dienos

Visas šias dienas yra valgoma kaip ir 1 dietos laikymosi dieną, tačiau vakarienei yra pridedama 1 stiklinė lieso kefyro.

Bulgariškos dietos meniu 2 savaitėms

Jeigu laikotės šio dietos varianto- jūs patys sprendžiate kaip ir kada valgote. Tačiau nereikėtų viso dienos maisto kiekio suvalgyti per vieną kartą vakarienės metu. Valgyti siūloma po nedaug ir paskutinį kartą valgyti vis tiek yra siūloma apie 15-16 valandomis.

 1 diena :  bet kokios mėgiamos daržovės, išskyrus bulves. Galima suvalgyti iki 1 kg. Jos turi būti be jokų riebalų. Sviesto vartoti taip pat negalima .

2 diena:  bet kokie mėgiami vaisiai iki 1 kilogramo per dieną. Draudžiama valgyti vynuoges arba bananus.

3-4 dienos: po 300 g daržovių ir vaisių ( išskyrus bulves, vynuoges ir bananus) ir vienas virtas kiaušinis.

5-6 dienos: 250 ml lieso kefyro, 1 kiaušinis,  200 g 5% riebumo varškės, iki 200g bet kokios liesos mėsos.

7-12 dienos:  valgoma taip pat kaip ir 1-6 dienomis.

13 diena: valgoma kaip 2 dieną.

14 diena: valgoma kaip 5 dieną.

Kas negali laikytis bulgariškos dietos?

Šios dietos negalima laikytis, jeigu sergate lėtinėmis ligomis- cukralige, inkstų ligomis, taip pat jeigu vargina virškinimo sistemos sutrikimai.

Šios dietos negali laikytis nėštukės ir maitinančios krūtimi motinos.

Bulgariškos dietos privalumai

Svoris tikrai krenta ir krentai tikrai gana greitai.

Dieta nors ir varginanti, nėra labai nuobodi.

Autorius teigia, jog ši dieta padeda išvalyti šlakus iš organizmo.

Bulgariškos dietos trūkumai

Dieta yra gana griežta ir ryškia apriboja suvartojamų kalorijų skaičių. Laikantis šios dietos, galite jausti stiproką nuovargį.

Ši dieta netiks aktyviai sportuojantiems žmonėms. Laikydamiesi šios dietos, tikrai pritrūksite jėgų aktyvioms treniruotėms.

Ne visi gali laikytis šios dietos, nes šviežios daržovės ar vaisiai gali sudirginti skrandį ar sukelti lėtinių skrandžio ligų paūmėjimą. Jeigu pasijuntate blogiau- tuoj pat šią dietą nutraukite ir kreipkitės į gydytojus.

Kada pakartotinai galite laikytis šios dietos?

Nustoję laikytis šios dietos, pakartotinai jos imtis galite ne anksčiau kaip po 1 mėnesio. Jeigu jos laikėtės 7 dienas- jėgoms atgauti prireiks ne mažiau kaip 2 savaičių. Jeigu laikėtės jos 4 dienas – jėgoms atgauti privalote skirti bent 1 savaitę.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *