Sultys: kas? kaip? kada?

Sultys: kas? kaip? kada?

Sultys, šviežios sultys, sulčių gėrimas, smoothie- su šiais terminais susiduriame  kas dieną. Na, atrodo visai paprasta- nori būti sveikas,- gerk vaisių sultis. Tačiau mūsų įsitikinimai, jog visos sultys yra naudingos sveikatai  ne visada yra teisingas. Juk kaip gerti sultis, kad jos tikrai atneštų mums naudą, iš tiesų mūsų niekas kaip ir nemokė.

Kas yra sultys?

Sultys yra išspausti vaisių ar daržovių skysčiai. Šiuose skysčiuose yra beveik visos naudingos vaisiuose ir daržovėse esančios medžiagos: cukrai, organinės rūgštys, mineralai, vitaminai ir dar  galybė mokslio nežinomų medžiagų. Sultyse jų yra beveik toks pat kiekis, kaip ir tikrame vaisiuje ar daržovėje. Su vienu nedideliu skirtumu – sultys yra skystos. Kietosios, virškinimui padedančios vaisiaus ar daržovės dalies jose nėra. Taigi, sultyse nėra arba beveik nėra ląstelienos. Kita maža detalė- jūsų sulčių stiklinėje  esantys maistinių medžiagų kiekiai yra ne iš vieno, bet ko gero iš 3 ar net 5 vaisių.Taip pavyzdžiui vienoje šviežiai išspaustų apelsinų sulčių stiklinėje antikosidanto flavonoido hesperidino yra net 1.5 karto daugiau nei vieno apelsino minkštime. Pomidorų sultyse ir tikruose pomidoruose esantys lykopeno kiekiai taip pat skiriasi. Sultyse jo yra net 2 kartus daugiau nei šviežiuose pomidoruose. Taigi, norite to ar ne, gerdami vaisių ar daržovių sultis, gaunate tikrą biologiškai aktyviai veikiančių medžiagų bombikę Esame įpratę galvoti, jog sultys visada yra gerti sveika vien tik dėl to. Tačiau ne visiems tokios ,,bombikės“ tinka- pavyzdžiui sergantiesiems cukralige, jos gali būti netgi žalingos.

Kokios būna sultys?

Šviežiai spaustos sultys

Laikoma, jog jos yra pačios naudingiausios. Tai ką tik išspaustos šviežių vaisių ar daržovių sultys. Jas reikia išgerti tuojau pat. Geriausia per 15 minučių. Saugoti jas šaldytuve taip pat nėra tikslo- jose esantys vitaminai greitai suyra. Dietologai rekomenduoja šviežiai išspaustas sultis suvartoti per 15-40 minučių.Išimtis – burokėlių sultys. Jas kaip tik reikia palaikyti atvirame inde apie  2-3 valandas , kad iš jų išgaruotų eteriniai aliejai, kurie gali sudirginti skrandį ar sukelti pykinimą. Jeigu norite, jog morkų sultys tikrai atiduotų jums jose esantį karotiną- įlašinkite į jas šlakelį aliejaus.

Tiesioginio spaudimo sultys

Tai pramoniniu būdu gaminamos sultys. Jos taip pat yra spaudžiamos iš šviežių nuplautų ir susmulkintų vaisių, uogų ar daržovių. Tačiau tai daroma fabrikuose. Šias išspaustas sultis vėliau pasterizuoja, supakuoja ir parduoda parduotuvėse. Tai vienas iš natūraliausių sulčių produktų, kuriuos galime nusipirkti parduotuvėse.

Koncentruotos sultys

Pavadinimas pasako viską. Šios sultys jau perėjo tam tikrą apdorojimo procesą. Jos buvo išspaustos iš vaisių, po to iš jų buvo pašalinta dalis vandens. Liko laba koncentruota ir tiršta sulčių dalis, kuri vėliau turi būti praskiedžiama, kad galėtumėte ją gerti. Pardavime būna retokai. Dažniau parduotuvių lentynose puikuojasi praskiestų šio koncentrato gėrimų pakeliai. Žinoma, jog cukraus šiuose gėrimuose bus daugiau nei vaisiuose, o vitaminų ir kitų naudingų medžiagų- kaip pasiseks.

Atkurtos sultys, Atstatytos sultys

Jų irgi pasitaiko nedažnai. Į vaisių ar daržovių sulčių koncentratą vėl įpilamas atitinkamas vandens kiekis.Gautųsi, kad vaisiai perdirbti jau tris kartus- sultys išspaustos, po to išgarintos, po to vėl į jas pripilta atitinkama dalis vandens ir dar kartą gėrimas pasterizuojamas, bei supakuojamas pardavimui. Kiek vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų lieka po 3 kaitinimų vėl gi nebeaišku. Ką šiose sultyse tikrai rasite? Atspėjote- nagi cukrų. Gamintojai jo greičiausiai papildomai nepridės, tačiau natūralūs jo kiekiai šiame gėrime bus įspūdingi. Neretai į jas papildomai dedama kokių nors vitaminų ar mineralų- kad atrodytų sveikiau. Tačiau tikrai sveikuolišku gėrimu šis gėrimas vadintis nelabai gali.

Sulčių gėrimas

Kas per stebuklas nelabai aišku. Jo gamyboje naudojamos kažkokios sultys, ar jų koncentratas, o gal būt ir tai, kas liko iš vaisių šias sultis išspaudus. Deja, tai vos ne  dažniausiai mums siūlomas gėrimas parduotuvėse. Neretai, jeigu šis gėrimas yra tirštesnis, šalia būna parašyta ,,morsas, nektaras“ ar dar kas nors panašaus. Dažniausiai šis gėrimas yra gaminamas iš vyšnių, persikų, pomidorų, abrikosų. Pagal tai, kiek tikrų vaisių išspaudų yra šiame gėrime, skirsis ir jo kaina. Tačiau gėrimas tikrai nėra tikrai šviežiai spaustos vaisių sultys. Tai sultys į, kurias vėl gali būti pridėta išspaudų, kad jos būtų tirštesnės. Maistinė vertė gal ir geresnė nei koncentruotų sulčių- tačiau vis gi tai tik sulčių produktas.

Kaip vertinti sulčių naudą?

Sulčių negalima laikyti nei stebuklingomis, nei žalingomis. Šviežiai spaustos sultys, žinoma, yra pačios vertingiausios. Tačiau jos ir yra brangiausios. Tačiau net gerdami šviežias sultis, turime prisiminti, jog tai ne vanduo, kurį galime gerti kaip norime, po kiek norime ir kada norime. Tai sultys. Jose yra daug cukraus. Pasaulinė Sveikatos Organizacija per dieną siūlo suvartoti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ar daržovių. Tai yra jų reikia suvartoti ne mažiau kaip 400 g. Vieną jų porciją galima pakeisti sulčių stikline. Tačiau šioje stiklinėje yra tik 150 ml sulčių. Laikoma, jog per dieną nereikėtų išgerti daugiau kaip 300 ml sulčių.

Šiaip sultis geriau kaitalioti. Vieną dieną geriau gerti apelsinų, kitą- greipfrutų, trečią- obuolių. Taip ko gero gausite įvairesnių maistinių medžiagų ar mineralų. Nes kaip ir gamtoje- skirtinguose vaisiuose yra skirtingos medžiagos. Šių medžiagų skirtingi kiekiai bus ir sultyse. Pvz. beta karoteno daugiausia moliūgų ir morkų sultyse, lykopeno- pomidorų ir granatų sultyse, o flavonoidų reikia ieškoti apelsinų ir greipfrutų sultyse.

Kaip rinktis sultis?

Įvertinkite cukraus kiekį sultyse

Visada įvertinkite sultyse esančio cukraus kiekį. Vaisių ir daržovių sultyse jų kiekiai įvairuoja. Tačiau šie cukrai yra skirtingai- sultyse yra ir fruktozės, ir gliukozės ir sacharozės. Sacharozės ir gliukozės daugiausia vynuogių sultyse. Galima drąsiai sakyti, jog šios sultys yra grynas cukrus. Daug sacharozės yra ir vyšnių, ananasų bei granatų sultyse. Nedaug cukrų būna tik daržovių sultyse- moliūgų ir pomidorų. Jeigu, jūs vengiate sacharozės ir norite gerti daugiau fruktozės turinčių sulčių- gerkite obuolių, pomidorų arba granatų sultis. Cukraus kiekį ir suvartojimą ypač būtina sekti, jeigu turite viršsvorio ar sergate cukralige.

Pagalvokite ir apie ląstelieną

Jeigu jūsų viduriai linkę užkietėti, ar šiaip turite virškinimo problemų- geriau rinktis sultis, kuriose yra daugiau ląstelienos,- tai yra tirštas sultis.  Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau  kaip pusę kilogramo vaisių ir daržovių. Maždaug toks jų kiekis yra reikalingas, kad gautume 25-30 g mūsų sveikatai reikalingų skaidulų.

Išsiaiškinkite ką ruošiatės pirkti

Nepatingėkite perskaityti etiketės ant pakuotės. Jeigu sultys yra iš spaustų vaisių ar yra atkurtos vaisių sultys- tai turi būti žymima ant pakuotės. Taip pat gamintojas privalo nurodyti sulčių gėrimo energetinę ir maistinę  sulčių vertę.

Jeigu prieš jus gėrimas, pagamintas iš kelių sulčių rūšių- tai taip pat turi būti pažymėta ant gėrimo pakuotės. Ant jos taip pat turi būti pažymėta ar papildomai buvo pridėta cukraus, vitaminų, aromatizatorių, dažiklių, skonio stipriklių ir kitų nemalonių priedų. Kaip taisyklė, šių priedų mažiausiai būna vaisių sultyse. Tačiau daržovių sultyse gali būti pridėta ir cukraus ir dažiklių, ir net druskos- kad tik gėrimo skonis jums būtų malonesnis. Paprastai tokios daržovių sultys yra laikomos kokybiškomis, jeigu cukraus jose papildomai nėra pridėta daugiau kaip 1,5 % nuo visos produkto masės. Na o kas liečia druską- patarimas visada tas pats- kuo mažiau, tuo geriau.

Pirkite stikliniuose induose supakuotas sultis

Jose bent nebus ištirpusių plastikinės pakuotės ar tetrapako chemikalų. Lygiai taip pat vertingesnės yra pasterizuotos sultys- nes jos buvo kaitintos žemesnėje temperatūroje. Taigi, šansų, kad jose bus daugiau išlikę vitaminų, taip pat yra daugiau.

Kaip gerti sultis?

Kai kurie dietologai siūlo sulčių stiklinę visada užgerti vandens stikline.

O odontologai sultis siūlo gerti tik per šiaudelį ir taip pat jas užgerti vandeniu- kad apsaugotumėte savo dantų emalį nuo sultyse esančių rūgščių.

Kad jūsų geriamos sultys tikrai atneštų naudą, jas reikėtų gerti  visiškai vienas. Geriausiai anksti ryte, kai dar neužkandote. Valgyti po to galima tik po pusvalandžio.Taip pat gerai sultis gerti priešpiečiams- tačiau taip dažniausiai pavyksta padaryti tik atostogaujant, nes darbe užkąsti visgi reikia.

Nemaišykite vaisių ir daržovių sulčių. Tai netikęs derinys. Paprastai galioje taisyklė- vaisiai maišomi su vaisiais, o daržovės su daržovėmis. Vienintelis vaisius, kuris tinka su daržovėmis yra obuolys. Jo sultis galima maišyti su daržovių sultimis.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *