Grikių dieta

Grikių dieta

grikiu-dieta

Kuo ypatinga grikių dieta?

Tai gana griežta monotoninė dieta, kurios reikia laikytis visą savaitę. Visą dietos laikymosi laikotarpį jūs valgote specialiai paruoštą grikių košę, tačiau valgote jos tiek kiek norite.

Kaip ruošti grikių košę?

Iš vakaro grikių kruopas reikia nuplauti po tekančiu vandeniu ir  užplikyti verdančiu vandeniu. Po to užplikytas kruopas reikia uždengti ir   apvynioti rankšluosčiu, o po to palikti per naktį, kad išbrinktų.  Vienai daliai grikių kruopų yra imama 1,5-2 dalys verdančio vandens.  Geriausia grikius plikyti termose su plačiu dangteliu. Atkreipiame dėmesį į tai, kad kruopų virti jums nereikia. Visą savaitę jūs turite valgyti tik tokias kruopas. Valgyti košę reikia dažnai- kas 2.5-3 valandas.  Taip nepraalksite.

Grikių negalima sūdyti, taip pat reikia nevartoti druskos, cukraus, sviesto, jokių prieskonių ar padažų ar kitokių priedų.

Košę galima užsigerti liesu kefyru ( pvz. 1% riebumo). Kefyrą taip pat galima pilti ir į grikių košę. Per dieną jūs galite išgerti 1 litrą kefyro, o grikių kruopų  jūs galite suvalgyti tiek, kiek tik patys norite. Į grikius galite pridėti nedaug žalumynų- kruopų, petražolių, kalendros lapelių. Jeigu labai nusibosta ir dietos laikotės ilgiau kaip 7 dienas- po pirmos savaitės juos galite pagardinti arbatiniu šaušteliu sojos padažo.

Jums taip pat pat leidžiama gerti vandenį, arbatą, kavą ar kitus nekaloringus gėrimus. Per dieną yra būtina išgerti 2 litrus skysčio. Vandenį gerti geriau negazuotą. Kavą ir arbatą- be saldiklių. Kavos gerti galima tik 1 nedidelį puodelį ryte. Ji turi būti be cukraus ir be pieno.

Jei jaučiatės labai alkani – per dieną galima suvalgyti pora obuolių ar kitų vaisių, o taip pat neriebaus jogurto indelį. Tačiau taip daryti nėra rekomenduojama.

Jeigu dietos laikotės ilgiau kaip savaitę- į košę 1 kartą dienoje galima įpjaustyti 7-8 džiovintas slyvas ar džiovintus abrikosus.

Paskutinį kartą galima valgyti tik  likus  4 valandoms iki miego. O iki miego likus 1-2valandoms reikia išgerti 1 kefyro stiklinę.

Ko tikėtis iš grikių dietos?

Dieta yra labai veiksminga. Laikantis šios dietos per savaitę galima numesti iki 5-6 kilogramų per savaitę. Per tris dienas laikantis šios dietos galima numesti iki 2-3 kilogramų svorio.

Kadangi ši dieta yra  labai griežta, jos galima laikytis tik savaitę, daugių daugiausia – 14 dienų. Po to būtina padaryti mažiausiai mėnesio pertrauką. Per dvi savaites galima numesti iki 10-12 kilogramų. Kartoti šią dietą galima ne anksčiau kaip po 3 mėnesių.

Laikantis grikių dietos gali varginti galvos skausmai- nes cukraus kiekis kraujuje paprastai sumažėja. Jeigu galvos skausmai labai stiprūs- galite cukraus kiekį pakelti ištirpinę vienoje stiklinėje vanens 1 valgomąjį šaukštą medaus. Per dieną galima išgerti iki 1 stiklinės.

Kas negali laikytis grikių dietos?

Grikių dietos negali laikytis nėščios ir maitinančios moterys. Taip pat nerekomenduojama jos laikytis sergant lėtinėmis ligomis, ypač virškinamojo trakto susirgimais.

Ką apie šią dietą sako gydytojai dietologai?

Grikiai yra puikus dietinei mitybai tinkantis produktas. Juose daug vitaminų, mikroelementų  ir mineralų. Tačiau jeigu jūs maitinsitės vien tik grikiais vieną ar dvi savaites iš eilės, Jūsų kūnas negaus kitų Jūsų organizmui būtinų medžiagų. Visgi maitintis reikėtų taip, jog mityba būtų įvairi ir subalansuota, o  mitybos raciono apribojimas tikrai nėra subalansuotos dietos požymis.  Be to- valgyti vien tik grikius ištisas dvi savaites gali būti tikrai nuobodoka.

Grikių dietos privalumas yra tas, kad šios kruopos yra sočios, tad laikydamiesi šios dietos alkio tikrai nejausite. Grikių dietos trūkumas yra tas, jog po kelių tokios dietos dienų niekuo nepagardinti grikiai greičiausiai atsibos. Kadangi šios dietos metu racioną paįvairinti leidžiama tik kefyru, šviežiais arba džiovintais vaisiais,- dieta gali būti gana varginančia. Kai kurie dietologai šią dietą laiko ekstremalia, tad prieš pradedant laikytis šios dietos tikrai vertėtų  pasitarti su gydytoju dietologu. Paprastai pagal iš vieno produkto sudarytą meniu rekomenduojama maitintis kartą per savaitę  ir ne dažniau. Kitomis dienomis reikėtų valgyti įvairesnius patiekalus.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *