Agurkai rauginti

Agurkai rauginti – maistinė ir energetinė jų vertė

Rauginti agurkaiMaisto produktas- Agurkai rauginti

Maistinė sudėtis (100g)

Baltymai 0.8 g
Riebalai 0.1 g
Angliavandeniai 2.4 g

Kita

Vanduo 92 g
Mono ir disacharidai 1.6 g
Ląsteliena 0.7 g
Krakmolas 0.1 g
Organinės rūgštys 0.7 g
Pelenai 3.9  g
Kalis 141 mg
Kalcis 23 mg
Magnis 14 mg
Natris 900 mg
Fosforas 24 mg
Geležis 600 mikrog
Jodas 3 mikrog
Kobaltas 1 mikrog
Manganas 180 mikrog
Varis 100 mikrog
Molibdenas 1 mikrog
Fluoras 17 mikrog
Cinkas 215 mikrog
Vitaminas A (B- karotinas) 0.03 mg
Vitaminas Е(tokoferolis) 0.1 mg
Vitaminas С (аskorbo rūgštis) 10 mg
Vitaminas В1 (tiaminas) 0.03 mg
Vitaminas В2 (rinoflavinas) 0.04 mg
Vitaminas В9 (folinė rūgšris ) 4 mikrog
Vitaminas РР (niacinas) 0.2 mg

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų- 13 kcal

Kita

Rauginti agurkai yra labai mėgiamas senovinis patiekalas. Juos galima valgyti vienus, arba dėti į sriubas ( barščius, soliankas), mišraines, ar į mėsos patiekalus.  Raugintų agurkų neretai dedamaIdealūs rauginti agurkai yra sodriai žalios spalvos, kietoki. Jie tuo vertingesni, kuo yra mažesni, nes tada juose nesusidaro tuštumų, jie išsilaiko kieti.

Raugintų agurkų nauda sveikatai

Raugintuose agurkuose yra iki 98 procentų vandens. Yra juose fosforo, kalcio, magnio, geležies,mangano ir cinko. Priešingai nei marinuotuose agurkuose, raugintuose agurkuose išsilaiko gan daug vitaminų С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, bei provitamino А. Agurkams rūgstant susidaro pieno rūgštis, kuri skatina virškinamojo trakto veiklą. Juose taip pat daug ląstelienos. Raugintuose agurkuose taip pat yra gerųjų bakterijų, kurios gali padėti atstatyti normalią žarnyno florą.

Agurkų rasalas taip pat yra naudingas sveikatai. Jis neblogai laisvina vidurius, gerina apetitą, taip pat tinka esant pagirioms. Tačiau jo nereikėtų gerti esant padidėjusiam kraujospūdžiui ar nutukimui, nes jame yra labai didelis druskos kiekis.

Raugintuose agurkuose yra gan daug jodo, todėl pastoviai valgantys raugintus agurkus asmenys rečiau serga skydliaukės ligomis. Tačiau juose yra daug druskos, todėl pernelyg daug valgant raugintų agurkų gali pakilti arterinis kraujospūdis. Jais nereikėtų piktnaudžiauti sergant arterine hipertenzija ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis.

Kas negali valgyti raugintų agurkų?

Rauginti agurkai netiks sergantiems ūmiais kepenų uždegimais, cholecistitu ir tulžies pūslės akmenlige. Atsargiai su jais turėtų elgtis sergantys arterine hipertenzija, inkstų ligomis, pielonefritu ar sergantys lėtiniu inkstų nepakankamumu.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *