Adžika

Adžika- kas tai yra?
Maisto produktas – Adžika

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių -17 g
Baltymų- 2 g
Riebalų- 0 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų -59-  80 kcal

Adžikoje yra daug vitamino C, taip pat vitaminų A, B ir PP. Gausu joje ir mineralinių medžiagų bei mikroelementų- fluoro, molibdeno, vario, kalio, magnio, fosforo ir natrio. Taip pat ir kobalto, chromo, boro, jodo.

Adžika yra tradicinis kaukazo virtuvės prieskonis, kuris yra gaminamas iš raudonųjų pipirų, česnako, prieskoninių žolelių , graikiškų riešutų ir druskos. Tai tai radonos spalvos pasta, kuri dedama į mėsos ar daržovių patiekalus ar sriubas. Jeigu jos gamybai buvo naudoti  nesunokę pipirai – adžika bus žalios spalvos.Kaukazietiškoje virtuvėje yra daug aštrių padažų, kurie vadinami vienu vardu ,, adžika“, todėl yra neretai painiojamas padažas ir prieskonis. Šio prieskonio pavadinimas yra kilęs iš abchazų kalbos žodžio, reiškiančio ,,druska“.

Tradicinės adžikos sudėtyje pomidorų niekada nebūdavo, juos pradėta dėti žymiai vėliau. Raudoną spalvą šiam prieskoniui suteikia būtent raudonieji ankštiniai pipirai.

Adžikos nauda

Adžikos naudos sveikatai negalima nuneigti – ji skatina virškinmo veiklą bei gerina apetitą, taip pat suteikia maistui malonų skonį ir kvapą. Joje daug vitamino C, todėl reguliariai vartojama ji stiprina imunitetą.

Kas negali vartoti adžikos?

Adžikos nereikėtų vartoti sergantiems ūmiais ir lėtiniais gastritais, inkstų ir kepenų uždegimais. Nereikėtų jos vartoti nėščioms moterims ir mažiems vaikams.

Adžikos yra labai daug receptų. Tačiau grubiai galima sakyti, jog yra gruziniški ir abchaziški adžikos variantai.

Аbchaziška adžika

Yra raudona ir aštri. Tai raudona pasta , kuri yra gaminama iš labai deginančio skonio raudonųjų pipirų, česnako, graikiškų riešutų, druskos ir kalendros, krapų,bazilikų ir čiobrelių. Tai pati populiariausia adžikos rūšis, kuri labiausiai tinka mėsos  patiekalams ir sriuboms.

Žalioji adžika

Gaminama iš prieskoninių žolių ir česnako bei žaliųjų pipirų. Joje yra kalendros, krapų, mėtų, baziliko. Dažniau dedama į varškės ir pieno produktų patiekalus.

Gruziniška adžika

Gaminama iš raudonųjų pipirų, vyno acto, raudonojo vyno, česnako, kalendros ir prieskoninių žolelių.

Dabar yra mėgstama gaminti adžiką iš pomidorų, pipirų anksčių, vyno acto, česnako ir kalendros bei kitų prieskoninių žolelių.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *