Actas- energetinė ir maistinė vertė

Actas- energetinė ir maistinė vertė

Baltasis actasMaisto produktas – Actas

Maistinė vertė (100 g)

Angliavandenių – 10 g
Baltymų- 1 g
Riebalų- 0 g

Energetinė vertė (100 g)

Kalorijų – 32- 42 kcal

Actas muksun – 88 kcal
Ryžių actas – 54 kcal
Obuolių actas  3% – kcal
Obuolių actas 6%– 14 kcal
Obuolių actas 5% – 18 kcal
Balzaminis actas – 88 kcal
Baltasis vyno actas – 14 kcal
Stalo actas 9%  32 kcal

Natūralios kilmės vyno acte yra beto karotino, vitaminų А, В1, В2, В5, В6, В12, С, Е, К и РР o taip pat gali būti ir geležies, fluoro, fosforo ir magnio.

Actas yra skaidrus aštraus kvapo ir rūgštaus skonio skystis.  Kulinarijoje yra naudojama daugybė acto rūšių, tačiau mes esame įpratę naudoti deja ne patį natūraliausią  maisto produktą- baltąjį actą. У

Geriausiai žmonijai yra pažįstamas yra  actas, kuris yra gaminamas iš  rauginto vyno spirito. Kai vyno spiritas visiškai oksiduojasi, vynas virsta į actą ir į vyną tampa visiškai nebepanašus.

Baltasis actas yra gaminamas iš sintetiniu būdu gaminamos acto rūgšties. Acto esencija (70%)  vėliau yra skiedžiama distiliuotu ir virintu vandeniu iki norimo stiprumo. Maisto gamyboje gali būti naudojamas 3% arb 9% procentų actas, tačiau seniau pardavime būdavo ir 30% acto. Nei 30%  nei 70% acto namuose laikyti nereikėtų, nes jis yra labai pavojingas ir sukelia labai stiprius nudegimus.

Labiausiai jis tiks ne maisto gamybai bet valymo ir dezinfekcijos reikmėms. Visas dideliais kiekiais parduodamas actas kulinarinėms reikmėms tenkinti tinka tik iš bėdos. Vertingiausias kulinariniu požiūriu yra raudonasis arba obuolių actas. Šios acto rūšys yra gaminamos iš natūralių maisto produktų.

Baltasis actas labiausiai tinka langų ir stiklų plovimui, dėmių valymui.

Baltojo acto naudojimas kulinarijoje

Actas maisto gamyboje yra naudojamas nuo senovės. Jis yra nepamainomas konservuojant vaisius ir daržoves, kartu su soda naudojamas kepinių- blynų, pyragū, keksų ir biskvitų gamybai. Su actu nugesinta soda kepiniai gaunasi minkštesni ir puresni nei naudojant kepimo miltelius.

Actas taip pat suminkština marinuojamą mėsą, jis taip pat padeda išlaikyti ryškią burokėlių, kalafiorų, špinatų, šparagų spalvą ( tereikia į  gaminamą patiekalą įlašinti keletą lašų). Actas taip pat pagerina šiupinių, barščių, ketčupom majonezo skonį. Į juos paprastai yra dedamas  9% actas.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *