Prieskoniai – ką reikėtų žinoti jums?

Prieskoniai – ką reikėtų žinoti jums? Prieskoniu nauda sveikatai

Mūsų proseneliai gerai žinojo- prieskoniai ne tik pagardina maistą, – jie padeda pataisyti sveikatą. Iš tiesų mokslas jau įrodė, jog visuose prieskoniuose yra gausybė biologiškai aktyvių medžiagų, kurie vienaip ar kitaip veikia mūsų savijautą.

Gvazdikėliai

Gvazdikėliuose yra gausu eterinių aliejų. Šie aliejai yra natūralios skausmą ir spazmus mažinančios medžiagos, kurios gali praversti suskaudus dančiui, sutrikus kraujotakai, susidarius trombams. Gvazdikėliai naudingi viduriuojant, jie sustiprina kraujo tekėjimą, yra naudingi sergantiesiems gastritu, pagelbės suskaudus galvai ar suskaudus gerklei bei dantenoms.

Imbieras

Imbiero šaknis yra puki uždegimą mažinanti priemonė. Nenuostabu, nes jos sudėtyje yra medžiagų, kurie veikia panašiai kaip aspirinas. Reguliariai vartodami imbierą, galite sumažinti aterosklerozės riziką. Jis padeda supykinus ir pakelia nuotaiką keičiantis orams.

Cinamonas

Cinamonas garsėja savo eteriniais aliejais, kurie palengvina žarnyno spazmus, stimuliuoja kraujotaką ir švelniai dezinfekuoja. Cinamoną vertėtų vartoti jeigu vargina padidėjęs arterinis kraujospūdis ar cukraligė. Šis kvapnus prieskonis nuramins skrandį, jeigu jį suerzino pernelyg stipri kava ir arbata.

Ciberžolė

Ciberžolė yra mėgiama Rytų krašuose. Šis geltonas prieskonis skatina tulžies susidarymą ir taip padeda sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujjue. Reguliariai vartodami ciberžolę sumažinsite riziką susirgti ateroskleroze.

Nigela

Kitaip dar vadinama juodaisiais kmynais, kalindži- kukli žolelė, kurios sėklose gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Ji padeda sustiprėti imuninei sistemai, fitoterapeutai ją pasitelkia gydydami alerginius ir autoimuninius susirgimus.

Rozmarinas

Rozmarinas gerina virškinimą, skatina tulžies išskyrimą, sustiprina širdies raumenį ir skatina kraujotaką.Rozmariną reikėtų dažniau vartoti norintiems sustiprinti nusilipusią širdį. Jame yra daug vitamino C ir geležies.

Kmynai

Kmynai nuo seno garsėja kaip virškinimą gerinanti priemonė. Jie sumažins vidurių pūtimą ir nuslopins žarnyno spazmus.

Krienai

Gydymui paprastai naudojama tarkuotų krienų košelė. Ją reikėtų vartoti jeigu norite sumažinti besikaupiančias gleives. Košelė ruošiama paprastai, sutarkuojama 150 g krienų šaknų ir ši tarkė praskiedžiama 2-3 citrinų sultimis. Tokią košelę reikėtų vartoti po pusę arbatinio šaukštelio du kartus dienoje, ant tuščio skrandžio. Liaudies išmintis sako, jog ji gydo vandenę, mažina tinimus, varo šlapimą.

Česnakas

Česnakas yra vienas iš labiausiai paplitusių prieskonių. Jame daug garstyčių aliejaus, vitaminų ir mikroelementų. Česnaką geriau vartoti šviežią. Jis padeda atsikosėti, gerina apetitą, skatina žarnyno peristaltiką ir šlapimo išskyrimą. Česnakas yra natūralus mums gamtos duotas antibiotikas, jis padeda kovoti su ateroskleroze, kirminais, gripu ir dizenterija. Česnako negali vartoti alergiški asmenys, nėščios ir maitinančios moterys. Jo taip pat negalima valgyti vakare, nes jis gali sukelti nemigą ar prišaukti košmarus.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *