Liemens ir klubų santykis

Liemens ir klubų santykis Liemens ir klubu santykis

Kas tai yra? Tai pats paprasčiausias būdas kuris jums padės greitai įvertinti riebalų sankaupas pilvo srityje. Būtent riebalų sankaupos pilvo srityje yra pačios pavojingiausios mūsų organizmui. Gydytojai teigia, jog riebalų sankaupų kiekis kelia didesnę riziką susirgti insulino rezistencija, 2 tipo cukriniu diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.

Kodėl gi riebalai ant pilvo yra taip pavojingi?

Pirmiausia jie nėra miegantys ir nekenksmingi. Šioms riebalų sankaupoms būdingas hormoninis aktyvumas, jos padeda vystytis uždegimui ir yra pagrindinė metabolinio sindromo priežastis. Visos šios trys priežastys prisideda prie padidėjusio arterinio kraujospūdžio, cukraus kiekio svyravimų ir cholesterolio kiekio padidėjimo kraujyje.Metabolinis sindromas taip pat nėra labai puikus dalykas, nes jis skatina daugelio uždegiminių procesų atsiradimą. Mokslininkai linkę manyti, jog būtent metabolinį sindromą reikia pradėti kaltinti dėl Alzheimerio ligos ir kai kurių vėžio rūšių atsiradimo.

Taigi kaip vertinti liemens ir klubų santykį?

Mokslininkai teigia, jog yra du kūno figūros tipai, – obuolio ir kriaušės figūros. Obuolio figūrai yra būdinga tai, kad riebalai pirmiausia kaupiami ant pilvo ir liemens srityje. Kriaušės figūros tipui yra būdinga tai, jog riebalai yra kaupiami ant klubų. Sveikatos požiūriu yra geriau kaupti riebalus ant sėdmenų. Kuriam tipui priklausote jūs, ir pasako liemens bei klubų santykis.

Kaip apskaičiuoti šį santykį?

Atsistokite tiesiai ir suglauskite kojas. Pasiimkite centimetrinę juostelę ir išmatuokite savo liemens apimtį bambos aukštyje ar vos vos aukščiau jos. Jeigu esate liekna- matuokite liemens apimtį siauriausioje liemens vietoje.
Po to išmatuokite savo klubų apimtį, Matuoti reikia tiesiog po klubakaulių atsikišimais ir apjuosiant sėdynę pačioje plačiausioje jos vietoje.

O dabar pagal formulę įvertinkite savo liemens ir klubų apimties santykį:

LKS = liemens apimtis ÷ klubų apimties

Jūsų gautas rezultatas turėtų būti kažkokia trumpmena.

Jeigu esate moteris, jūsų normalus LKS turėtų būti 0.8 arba mažesnis. Jeigu jūsų LKS yra didesnis 0.8- reikia susirūpinti. nes šis skaičius rodo, jog pilvo srityje riebalų yra per daug.

Jeigu jūs esate vyras, jūsų normalus LKS turėtų būti 1.0 ir mažesnis. Jeigu jūsų LKS yra didesnis už 0.9- metas imtis veiksmų ir mažinti svorį.

Vertėtų žinoti, jog žemiausio įmanomo liemens ir klubų santykio nėra nustatyta.

Kaip gydytojai vertina šį rodiklį?

Amerikos Širdies Asociacija (AHA) laiko, jog Kūno Masės Indeksas yra tikslesnis rodiklis nei liemens ir klubų santykis, todėl vertinti savo sveikatos būklę remiantis tik juo nėra rekomenduojama

Kaip jūs galite sumažinti šį santykį?

Stebuklų čia nėra. Pradėkite kažką keisti savo gyvenime ir mažinkite kitus rizikos faktorius – keiskite mitybą, daugiau judėkite, venkite nervinės įtampos ir stenkitės pakankamai išsimiegoti.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *