Kaip valgyti kai vargina rėmuo?

Kaip valgyti kai vargina rėmuo? 


Mitybos principai kai vargina remuo

Kas yra rėmuo?

Rėmuo tai yra graužiantis jausmas už krūtinkaulio ir po duobute. Dažniausiai jis atsiranda pavalgius tam tikro maisto, gali varginti naktimis- atsigulus. Rėmuo atsiranda kai tarp stemplės ir skrandžio esantys raumenys nebeužspaudžia praėjimo iš stemplės į skrandį ir skrandžio turinys kyla atgal į stemplę. Skrandžio turinys visada yra rūgštus, todėl stemplė yra dirginama, atsiranda atsirūgimas, bei stiprus, kartais deginantis skausmas, rūgšties skonis ir kiti nemalonūs dalykai.

Jeigu rėmuo pradeda varginti kelis kartus per savaitę- jums būtina pasidomėti, kas gi darosi jūsų skrandyje ir stemplėje.

Kas gi vyksta kai vargina rėmuo?

Rėmens sąvoka yra labai įvairuojanti. Dažniausiai atsiranda nemalonūs pojūčiai po valgio, aštrus skausmas žemiau krūtinkaulio, jis gali plisti į nugarą tarp menčių. Atsirūgstama rūgštaus skrandžio turinio atpylimu į stemplę, kartais pažeidžiama burnos gleivinė.

Ką galite padaryti jūs?

Pirmiausia yra privalu išsiaškinti rėmens priežastis ir gydytis taip kaip gydo gydytojas. Jokiu būdu neužsiimti savigyda- nes rėmens priežastys gali būti įvairios.

Kaip reikėtų valgyti  ir gyventi jeigu jus vargina rėmuo?

Pirmiausia reikia išmokti neprikimšti skrandžio- tai yra valgyti reguliariai ir  nedidelėmis porcijomis, tai yra po nedaug.

Jums negalima valgyti didelių porcijų. Viskas kas per daug veršis atgal į stemplę.

Valgyti reikia ankstokai, kad maistas iš skrandžio spėtų pasišalinti jums einant miegoti. Jokiu būdu neužkandžiaujama prieš miegą. Paskutinį kartą reikia valgyti ne vėliau kaip 2-3 valandos prieš miegą.

Būtina valgyti prie stalo. Išmokite valgyti atsisėdę o ne atsigulę ar pusiau gulom. Stenkitės valgyti lėčiau, kruopščiai sukramtykite maistą.

Gerkite kuo daugiau vandens,- bent 6-8 stiklines per dieną. Jokiu būdu nevartokite gazuoto vandens. Vanduo praskiedžia ir neutralizuoja skrandžio rūgštį.

Po valgio negalima stipriai sportuoti, lankstytis ar tiesiog prigulti.

Miegoti taip pat reikia specialioje padėtyje- pakelti pagalvę 15-24 centimetrų ar tiesiog pusiau sėdomis, jeigu liga toli pažengusi. Jeigu yra galimybė- po čiužiniu tiesiog padėite aukštesnį medžio gabalą- kad jis mechaniškai būtų pakeltas, nes pagalvės pakėlimas padeda ne visada.

Pasistenkite numesti nereikalingus kilogramus, kad riebalai esantys didžiojoje taukinėje  nepaustų skrandžio iš išorės. Net numetus 2-3 kilogramus, jūsų savijauta gali pagerėti.

Renkitės patogiais drabužiais- korsetus, siauras sukneles ir pernelyg siaurus kaklaraiščius padėkite į spintą. Drabužiai turi nevaržyti judėsių ir netrukdyti kvėpuoti.

Būtinai meskite rūkyti, jeigu dar nemetėte. Pirmiausia – nikotinas slopina selių išsiskyrimą. O seilės apsaugo jūsų stemplės gleivinę. Antra- nikotinas skatina skrandžio sulčių sekreciją bei susilpnina prievartį.

Kokių maisto produktų jus turite vengti?

Pirmiausia yra būtina vengti visų maisto produktų, kurie sukelia rėmenį.

Štai šių produktų sąrašas

1.Alkoholis

Tai labiausiai pavojingas jums skystis. Pirmiausia alkoholis skatina skrandį išskirti daugiau skrandžio sulčių. Antra- jis kenkia stemplės gleivinei. Koks alkoholis kenkia labiausiai?- Raudonas vynaas. Baliuje alkoholio nereikėtų gerti daugiau kaip 1-2 gėrimus per visą vakarą.

2.Citrusiniai vaisiai

Citrusiniuose vaisiuose: apelsinuose, citrinose, greipfrutuose, laimuose yra labai daug rūgščių. Skrandis ir taip gamina rūgštį, o čia jam skiriama dar papildoma jos porcija, kuri dažniausiai grįžta atgal į stemplę.

3.Riebus ir rūkytas maistas

Valgant riebų ir rūkytą maistą labai sulėtėja virškinimo procesas ir kadangi skrandis gali būti perpildytas, tai skatina rėmens atsiradimą.  Pamirškite keptas bulvytes, bulvytes fri, svogūnų žiedus, riebaus pieno produktus, riebią varškę, riebų sūrį, kumpį, riebų kepsnį, riebią žuvį, ypač rūkytą, avieną, ėrieną, taukus, ungurius, žiobrius.

4. Aštrūs prieskoniai ir aštrus maistas

Pipirai, kalendra, svogūnai, česnakai, ketčupas, pomidorų padažai,  pomidorai, marinatai, aštrūs padažai – patys savaime provokuoja rūgšties išsiskyrimą ir neretai patys yra rūgštūs.

5.Padažai

Padažai neretai yra labai riebūs ir prikimšti prieskonių. Jie pagardina patiekalo skonį, tačiau taip pat ir sulėtina virškinimą. O sulėtėjus virškinimui maistas iš skrandžio pašalinamas per vėlai ir pradeda graužti rėmuo. Taigi reikėtų pamiršti riebius padažus su grietine ir sviestu.

6.Kava, energetiniai gėrimai turintys kofeino, stipri arbata

Yra įrodyta, jog ilgą laiką vartojamas kofeinas  susilpnina sfinkterio (pertvaros) raumenis, todėl rūgštis iš skrandžio kyla atgal į stemplę. Stipri kava taip pat kelia srandžio rūgštingumą. Kavos ribojimą būtina apriboti bent iki 1-2 puodelių per dieną.

7. Saldumynai

Saldumynuose daug cukraus, o cukrus labai dirgina cukrų ir skrandį, taip pat skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Ypač negerai yra šokoladas, riebūs ledai

8.Egzotiniai vaisiai

Ananasai, papajos, bananai labai stipriai kelia skrandžio rūgštingumą.

9.Gazuoti gėrimai

Visi gazuoti gėrimai skatina skrandžio rūgštingumą.

Kokį maistą jūs galite valgyti?
  • Jums galima valgyti
  • Neriebius mėsos sultinius
  • Pieniškas sriubas
  • Pieno produktus
  • Neriebią paukštieną
  • Neriebią jautieną
  • Neriebią žuvį
  • Košes, ypač grūdų
  • Kalafiorus
  • Morkas
  • Bulves
  • Avižines kruopas
  • Grietinę
  • Šalto spaudimo alyvuogių aliejų, patiekalus reikėtų gardinti neriebia grietine arba šalto spaudimo alyvuogių aliejumi.

Iš prieskonių jūs galite vartoti

  • —Ciberžoles
  • —-Paprikas – tačiau retai, nes dažnai vartojant paprikas, didėja skrandžio vėžo išsivystymo rizika
  • —-Gvazdikėlius
  • —-Imbierą
  • —-Muskato riešutą
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *