Energetinių batonėlių paslaptys

Energetinių batonėlių paslaptys – arba į ką žiūrėti perkant energetinį batonėlį?  Energetinio batonelio paslaptys

Energetiniai batonėliai nėra stebuklas, tačiau gali būti neblogas jėgų šaltinis. Ypač jeigu jėgos yra menkos ir atstatyti jas reikia greitai.Tačiau didžioji visaip išgirtų energetinių batonėlių dalis yra tiesiog saldainis. Kaip gi neapsigauti? Reikia tiesiog perskaityti etiketę ir įvertinti jo sudėtį. Taigi ką reikia vertinti šiame batonėlyje?

Riebalai

Mūsų kūnas energiją gauna iš trijų šaltinių – angliavandenių, baltymų ir riebalų. Daugiausia energijos gauname iš riebalų – tai labiausiai koncentruotas energijos šaltinis. Jeigu mūsų maiste yra sveikų riebalų- greičiau pasisotinsite ir jūsų cukraus kiekis kraujyje mažiau šokinės. Todėl energetinio batonėlio sudėtyje ieškokite riebalų, kuriuos gausite iš migdolų, sezamo sėklų, kokoso ir linų sėmenų.  Gerame energetiniame batonėlyje neturi būti trans riebalų (jie gali slėptis po hidrogenizuotų riebalų pavadinimu), daržovių aliejaus ( po šiuo pavadinimu slepiasi labiausiai alergizuojantis žemės riešutų aliejus), kukurūzų arba sojos aliejaus (pastarieji gali būti pagaminti iš genetiškai modifikuotų augalų).

Baltymai

Tai būtinoji raumenų statybinė medžiaga. Baltymai reguliuoja mūsų medžiagų apykaitą ir padeda atstatyti pažeistus audinius. Tačiau kai kuriuose baltyminiuose batonėliuose tėra  vos 15 g baltymų, nes didesniąją batonėlio dalį sudaro  visaip užmaskuotas cukrus. Ieškokite tokio energetinio batonėlio, kuriame yra 30 g baltymų. Kodėl? Monas čia visai paprastas- kuo daugiau batonėlyje baltymų, tuo mažiau jame cukraus. Tuo mažesnis bus šio batonėlio glikeminis indeksas. Tai reiškia, jog energiją šis batonėlis atpalaiduos lėčiau ir jūsų cukraus kiekis kraujyje  nešokinės kaip amerikietiškieji kalneliai. Sportinės mitybos specialistai baltymų kiekį siūlo rinktis pagal savo  fizinės veiklos aktyvumą.

Tarptautinės Sportinės Mitybos Draugijos rekomendacijos

Jeigu jūs norite auginti raumenų masę ir didinti ištvermę, jums reikėtų suvartoti nuo 0.6 iki 0.9 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio per parą. ( Tai reikštų, jog 75 kilogramus sveriančiam sportininkui reikėtų suvartoti nuo 90 iki 135 g baltymų kasdien).

Baltymai energetiniuose batonėliuose dažniausiai yra iš sojos arba iš išrūgų iskirti baltymai. Tačiau ir čia gali pasitaikyti netikėtumų- kartais į šiuos batonėlius dedami jautienos, ėrienos, bizono arba vabzdžių baltymai. Priklausomai nuo to, kur ir kas pagamino šiuos batonėlius.

Angliavandeniai

Angliavandenius šiandien visi linkę laikyti nelabojo išmislu, tačiau iš esmės tai vienas iš pagrindinių energijos ir tuo pačiu  gliukozės šaltinių. Pirkdami energetinį batonėlį turėtumėte grubiai įvertinti jo glikemijos indeksą. Kuio jis aukštesnis, -tuo didesnis bus energijos pliūpsnis . Tačiau kuo didesnis energijos pliūpsnis,- tuo jis bus trumpesnis. Amerikiečių dietologai teigia, jog sportininkams, kuriems reikia greitai atstatyti senkančias jėgas geriau yra rinktis tokį energetinį batonėlį, kuriame bent 40 procentų kalorijų yra gaunama iš cukraus. Šis batonėlis veiks greitai. Tačiau jeigu jums reikia treniruoti ištvermę,- cukraus kiekis kraujuje treniruotės metu turėtų būti kuo stabilesnis. Būtent todėl jums reikėtų rinktis low- carb tipo daugiau baltymų turintį ir mažesnio glikeminio indekso energetinį batonėlį. Kadangi nėra aiškaus skirtumo, kuris batonėlis yra baltyminis, o kuris nem- skaitykite etiketes ir vertinkite jį pagal tai, kiek cukraus yra šiame batonėlyje.

Cukrus

Energetinių batonėlių gamintojai yra įsitikinę, jog kuo skanesnis bus batonėlis- tuo geriau jis bus perkamas. Kas iš to išeinai? Jie beveik nesiskiria nuo saldainių. Kai kuriuose batonėliuose yra daugiau gryno cukraus nei tikruose saldainiuose. Įsivaizduokite, kaip jūs norėsite lieti energiją užkrimtę 25 g gryno cukraus turinčio batonėlio? Kaip išsirinkti sveikiausią? Ieškokite tokio, kuriame būtų mažiau nei 10 g cukraus. Taip būsite užtikrinti, jog jūsų cukraus kiekis krayjuje nešokinės lyg gendantis fontanas- aukštyn ir žemyn. Venkite tokių energetinių batonėlių,kuriuose yra  dirbtinių arba rafinuotų saldiklių- tokių kaip fruktozė ar kukurūzų sirupas. Kokybiškesniuose energetiniuose batonėliuose turėtų būti datulės, medus, klevų sirupas ar kitokie džiovinti vaisiai.

Ląsteliena

Ląsteliena yra  būtina mūsų mitybai. Valgydami kuo daugiau ląstelienos, mes išvalome savo organizmą nuo toksinų ir su maistu gaunamų cheminių šiukšlių. Ląsteliena taip pat sumažina maisto glikeminį indeksą. Todėl dairykitės tokio energetinio batonėlio, kuriame būtų kuo daugiau ląstelienos. Paprastai ląstelienos energetiniuose batonėliuose būna dedama nnuo 1 iki 4 g ląstelienos. 4 gramai ląstelienos atitiktų dvi brokolių porcijas- o tai jau savaime yra neblogai. Stenkitės pirkti  tokius batonėlius, kuriuose yra džiovintų vaisių, chia sėklų ar cikorijos šaknies.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *